Άρθρο Localit 01 Φεβρουαρίου, 2023

Συνεργασία περιφέρειας Κρήτης και της Ιατρικής Σχολής, για την πρόληψη λοιμώξεων και την ορθολογική χρήση αντιμικροβιακών

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπέγραψαν χθες ο περιφιερειάρχης Στ. Αρναουτάκης  και ο  πρύτανης Γ. Κοντάκης.

Η σύμβαση αφορά την υλοποίηση του έργου «Πρόγραμμα Επιτήρησης Λοιμώξεων και Ορθολογικής Χρήσης Αντιβιοτικών στα Νοσοκομεία της Κρήτης», από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το έργο σκοπεύει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού προγράμματος για την ορθολογική χρήση των αντιμικροβιακών, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, καθώς στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης νοσοκομειακών λοιμώξεων, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους για την ασφάλεια των ασθενών στο νοσοκομείο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σύμβαση που υπογράφηκε καθώς  «η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών είναι απαραίτητη γιατί σε κάθε περίπτωση, εκτός από την εκτίναξη του κόστους, έχουμε και την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να χάνουμε ένα σημαντικό όπλο εναντίον των λοιμώξεων».

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης- διευθυντής παθολογικής κλινικής ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης, υπογράμμισε: «Η μελέτη που θα εκπονηθεί θα καταδείξει τις καταναλώσεις στα νοσοκομεία. Υπάρχει μεγάλη κατανάλωση και στην Ελλάδα, όπως επίσης αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται και στα ζώα και για λόγους μη αντιμετώπισης λοιμώξεων. Αποτέλεσμα να γίνεται μια τεράστια κατάχρηση και κατανάλωση αντιβιοτικών. Θα πρέπει να δούμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα γιατί το θέμα της αντιμικροβιακής αντοχής είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μάλιστα ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα μέχρι το 2050 θα έχουμε 10 εκατ. θανάτους ετησίως από πολυανθετικά μικρόβια».

Τέλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα δημόσιας υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, ανέφερε: «Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Στόχος να καταγραφεί η ορθή χρήση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία έτσι ώστε να προληφθούν και να μειωθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και να πάρουν οι ασθενείς τα αντιβιοτικά που χρειάζονται, ώστε να μην γίνεται υπερκατανάλωση, που μας οδηγεί σε αυτά τα μεγάλα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που υπάρχουν και στην Ελλάδα».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 25 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι δήμοι Εορδαίας και Γρεβενών επιλέχτηκαν για παροχή τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Οι δήμοι Εορδαίας και Γρεβενών είναι μεταξύ των πενήντα ενός δήμων στην Ευρώπη, μαζί με…

Ενδιαφέρουν 25 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες

Δημοτικός σύμβουλος επιτέθηκε και τραυμάτισε τον αντιδήμαρχο υποδομών και τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Νίκαιας Αγ.…

Ενδιαφέρουν 25 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ΔΣ Αρταίων ομόφωνα απέρριψε την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου

Το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά  τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν ενέκρινε την…