Προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ) για την υλοποίηση του προγράμματος «ΟΧΙ ΠΙΑ ΜΟΝΟΙ». Πρόκειται για βέλτιστη ψηφιακή πρακτική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην χώρα μας από την Περιφέρεια Κρήτης και αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.
Το Πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσω της εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας που έχει αναπτυχθεί στις συσκευές tablets που έχουν ήδη διατεθεί στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) του νησιού από την περιφέρεια Κρήτης. Μέσω της πλατφόρμας αυτής, θα υποστηρίζεται με διαδραστικά και μη εργαλεία, η ψυχολογική, κοινωνική, και νοητική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων, καθώς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των φροντιστών τους.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης σχολιάζοντας την έναρξη του προγράμματος ανέφερε ότι η περιφέρεια «υλοποιώντας τη Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη, επικεντρώνουμε τις πρωτοβουλίες μας και στην πολιτική για την ενεργό γήρανση μέσα από μια συνεργασία, η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την ψυχολογική και κοινωνική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων. Με πυξίδα μας την αλληλεγγύη συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τους ανθρώπους που αξίζουν το σεβασμό και έμπρακτο ενδιαφέρον μας».
Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, από την πλευρά του τόνισε ότι «οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφηκε σήμερα με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. προκρίνονται ως μια «βέλτιστη ψηφιακή πρακτική» για την άμβλυνση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουν τα άτομα που διαβιούν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, για την ανάπτυξη των ψυχο-κοινωνικών και νοητικών τους ικανοτήτων, αλλά και για την ενίσχυση και την προαγωγή των γνώσεων και των δεξιοτήτων των φροντιστών τους».
Ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Νίκος Κατσαράκης επεσήμανε πως «δεδομένης της σημαντικής αύξησης των ηλικιωμένων στην Ελλάδα, σύγχρονες πολιτικές και προγράμματα που στοχεύουν στην «Ενεργό Γήρανση» κρίνονται απαραίτητα. Το πρόγραμμα «ΟΧΙ ΠΙΑ ΜΟΝΟΙ» έρχεται να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, στοχεύοντας τόσο στην ψυχοκοινωνική και νοητική ενδυνάμωσή τους, όσο και στον εκσυγχρονισμό των γνώσεων των φροντιστών τους ώστε να παρέχουν ποιοτικότερη φροντίδα. Η εμπειρία των δύο εργαστηρίων του ΕΛΜΕΠΑ που συμμετέχουν αποτελεί εχέγγυο για την υλοποίηση δράσεων υψηλού επιπέδου».
Τέλος η επίκουρη καθηγήτρια Αργυρούλα Καλαιτζάκη, σημείωσε ότι «η πανδημία COVID-19 αύξησε την κοινωνική απομόνωση και την μοναξιά στους ηλικιωμένους με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης των ηλικιωμένων στην τεχνολογία, το πρόγραμμα στοχεύει στην προαγωγή των κοινωνικών δεσμών, την ψυχολογική και νοητική ενδυνάμωσή τους και ταυτόχρονα στη διασφάλιση ποιοτικής φροντίδας μέσω της επικαιροποίησης των γνώσεων των φροντιστών τους».