Άρθρο Localit 27 Ιουλίου, 2016

Συνεργασία για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία συμφώνησαν Γ. Καμίνης και Ν. Φίλης

Καμίνης -ΦίληςΗ συνεργασία για το νέο σχολικό έτος, κοινές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και η ενίσχυση των φοιτητών για τη διαμονή τους σε διαμερίσματα της Αθήνας, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων  Γιώργος Καμίνης με τον υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  Νίκο Φίλη, στο δημαρχείο της Αθήνας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων και ο Υπουργός Παιδείας, συμφώνησαν σε ένα ευρύ πεδίο κοινών δραστηριοτήτων και για την προετοιμασία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς για χιλιάδες μαθητές της Αθήνας. Συμφωνήθηκε η μεγάλη σημασία που έχει για τους μαθητές αλλά και για τις γειτονιές ο θεσμός του δήμου Αθηναίων “Ανοιχτά Σχολεία”, που κρατά ζωντανά τα σχολεία το απόγευμα.

Κατά τη συνάντηση έγινε διεξοδική συζήτηση για τις ανάγκες που έχουν προκύψει καθώς και για τις δράσεις που μπορούν να αναλάβουν από κοινού το υπουργείο παιδείας και ο δήμος Αθηναίων για την ομαλή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση.

Ο κ. Καμίνης έθεσε επίσης το ζήτημα της παροχής κινήτρων σε φοιτητές, για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, προκειμένου να διαμείνουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα, τονώνοντας, με τον τρόπο αυτό, την κοινωνική και οικονομική ζωή στις γειτονιές,

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής Χαράλαμπος Λόντος και η αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων για το Παιδί, κυρία Μαρία Ηλιοπούλου.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Ν.Φίλης: «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση και συνεργασία με τον κύριο Δήμαρχο Αθηναίων. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να βελτιώνουμε τη λειτουργία των σχολείων και ως προς τις υποδομές αλλά και γενικότερα ως προς τη λειτουργία τους, γιατί θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοιχτά, στη γειτονιά, στην κοινωνία και ο δήμος Αθηναίων έχει δείγματα μιας τέτοιας πολιτικής. Και το καλοκαίρι και τον χειμώνα, ένας μικρός αριθμός, αλλά σημασία έχει η κατεύθυνση, σχολείων παραμένουν ανοιχτά και το απόγευμα, για δράσεις ευρύτερες σχολικές αλλά και κοινωνικές. Τα Ανοιχτά Σχολεία είναι μια κατεύθυνση η οποία θέλουμε στην Ελλάδα να εφαρμοστεί, διότι το σχολείο δεν πρέπει να είναι απομονωμένο από τον κοινωνικό περίγυρο. Αντιθέτως πρέπει να αποτελέσει πόλο και άλλων κοινωνικών σχολικών και ευρύτερων δραστηριοτήτων. Ευχαριστούμε τον κύριο Δήμαρχο για την πληροφόρηση σχετικά με τα ανοιχτά σχολεία. Συζητήσαμε ειδικότερα για το θέμα της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο σχολικό δίκτυο. Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, να εντάξει στα σχολειά, χιλιάδες προσφυγόπουλα με ευελιξία. Στην αρχή, θα υπάρξουν πολλά σχολεία στα οποία θα συγκροτηθούν τάξεις υποδοχής των παιδιών και σιγά σιγά με έναν προγραμματισμό που έχουμε θα υπάρξει η δυνατότητα πλήρους ένταξης των παιδιών στα τυπικά σχολεία. Ήδη λειτουργεί μια επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Παιδείας και σύντομα θα έχουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Πάντως, το σύστημα αυτό, της ένταξης των παιδιών στα σχολεία, των παιδιών των προσφύγων, προχωρά και θα έχουμε αποτελέσματα. Ήδη προχωράμε για την πρόσκληση για πρόσληψη περίπου 800 αναπληρωτών πολλοί από τους οποίους γνωρίζουν τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των νέων προσφυγόπουλων.  Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα με τον κύριο Δήμαρχο, όπως το θέμα των γευμάτων. Ο δήμος της Αθήνας έχει μια πρωτοβουλία. Και όπως ξέρετε, από φέτος πηγαίνουμε ως υπουργεία Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε 30 χιλιάδες παιδιά και δίνουμε ζεστό φαγητό. Και αυτό θέλει μια προετοιμασία. Θα είμαστε έτοιμοι. Επίσης συζητήσαμε το ζήτημα της φοιτητικής στέγης. Εκεί υπάρχουν ιδέες για διαμερίσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για να εγκατασταθούν φοιτητές, όπως επίσης και άλλα καταλύματα, για τα οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε αναζήτηση.

Γενικότερα θέλω να πω, ότι είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία, που δημιουργεί τη βεβαιότητα και την πεποίθηση σε εμάς, ότι θα προχωρήσουμε και το χειμώνα στη συνεργασία με το δήμο Αθηναίων. Ευχαριστώ πολύ.»

Γ.Καμίνης: «Ήταν μεγάλη χαρά που υποδεχθήκαμε σήμερα εδώ τον κ. Υπουργό και πράγματι είχαμε μια παραγωγική πιστεύω συζήτηση, γιατί πρέπει ο Σεπτέμβρης, το πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει στα σχολεία να μας βρει έτοιμους τον καθένα να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Υπάρχει και το ζήτημα του πως θα ενταχθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σταδιακά τα προσφυγόπουλα που στην Ελλάδα συνολικά υπολογίζονται 22.000 και ένας σεβαστός αριθμός αυτών βρίσκεται και στην Αθήνα. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της σίτισης των μαθητών όπου ο δήμος ήδη έχει αναπτύξει μια δράση και σε συνεργασία θα προσπαθήσουμε να την επεκτείνουμε αυτή την χρονιά. Και βεβαίως το πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για την Αθήνα, στέγασης φοιτητών σε κενά διαμερίσματα. Ιδίως σε περιοχές του κέντρου όπως είναι η Κυψέλη, Φωκ. Νέγρη, η Πλ. Βικτωρίας, όπου υπάρχουν κενά διαμερίσματα και πιθανόν με μια επιδότηση ενοικίου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές οι οποίες έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Πιστεύω ότι η χρονιά που θα μας βρει θα είναι μια χρονιά πάρα πολύ παραγωγική».

Δημοσιογράφος : «Οι τάξεις αυτές των προσφύγων θα είναι τις ίδιες ώρες με τα ελληνόπουλα;»

Ν.Φίλης: «Στην αρχή θα είναι άλλες ώρες. Η προσπάθειά μας είναι όμως, σύντομα, αφού υπάρξει το πρώτο διάστημα της υποδοχής, τα ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα να είναι μαζί στα σχολεία.»

Δημοσιογράφος: «Οι 800 αναπληρωτές, με ποια επιλογή θα γίνουν;»

Ν.Φίλης: «Θα έχουμε δημόσια προκήρυξη. Δεν είναι και οι 800 για τους πρόσφυγες. Είναι για τους πρόσφυγες, είναι για τους Ρομά, είναι για διάφορες κοινωνικές ομάδες.»

Δημοσιογράφος: «Θα πρέπει να ξέρουν και κάποιες ξένες γλώσσες; Αραβικά;»

Ν.Φίλης: «Οπωσδήποτε. Είμαστε σε επικοινωνία και για Φαρσί και για Αραβικά. Γιατί το πρόγραμμα για τα προσφυγόπουλα, στο γλωσσικό του μέρος θα έχει την εκμάθηση της ελληνικής, της μητρικής τους γλώσσας, γιατί η μητρική γλώσσα για τον πρόσφυγα είναι πολιτιστικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μιας γλώσσας επιλογής τους, ξένης.»

Δημοσιογράφος: «Θα ξεκινήσουν οι τάξεις κανονικά, όπως στα δημόσια σχολεία;»

Ν.Φίλης: «Η προσπάθειά μας είναι αυτή. Αλλά ξέρετε, είναι η αρχή του προγράμματος, μπορεί κάποιες μέρες να καθυστερήσουν»

Δημοσιογράφος : «Θα υπάρχουν και στα κέντρα φιλοξενίας, ή μόνο στα σχολεία;»

Ν. Φίλης: «Στα κέντρα φιλοξενίας, θα λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία γιατί εκεί, η σχέση του παιδιού με τη μητέρα, είναι πολύ ισχυρή συναισθηματική σχέση και δεν είναι εύκολο να φύγει από εκεί. Τώρα, άλλες δομές σχολικές η κατεύθυνση είναι, να πάνε στα σχολεία της γειτονιάς. Άλλες δομές σχολικές, μπορεί να λειτουργήσουν σε ορισμένους καταυλισμούς υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί είναι μακριά από πόλεις και συνεπώς, δεν είναι εύκολο να γίνεται κάθε μέρα μια μετακίνηση χιλιομέτρων για τα παιδιά.»

Δημοσιογράφος: «Πόσους φοιτητές προβλέπετε να καλύψετε με την επιδότηση ενοικίου;»

Γ. Καμίνης: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη. Το ζήτημα είναι να φέρουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές της Αθήνας όπου υπάρχουν κενά διαμερίσματα και όπου έχει ανέβει δραματικά ο μέσος όρος ηλικίας. Αυτό θα το δούμε.

Ν. Φίλης: Θέλω να σας πω, ότι η σημερινή συνάντηση ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και θα ‘λεγα ότι, ενισχύει την αναγκαία συνεργασία με το δήμο Αθηναίων και γενικότερα την αυτοδιοίκηση. Θα είμαστε έτοιμοι, μόλις χτυπήσει το κουδούνι, τα σχολεία, πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, να λειτουργήσουν όλα κανονικά. Τα βιβλία έχουν φτάσει στα σχολεία, θα είναι και οι καθηγητές από την πρώτη μέρα και οι δάσκαλοι. Και μαζί με το Δήμο, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση των Ανοιχτών Σχολείων. Είναι μια σημαντική κατεύθυνση αυτή.»

Δημοσιογράφος : «Κτιριακά, πως είναι τα σχολεία;»

Γ. Καμίνης: «Να σας πω, υπάρχει ένα πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, όπου θα παραδοθούν 12 σχολεία τον Σεπτέμβρη, πλήρως ανακαινισμένα. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο, προσπαθούμε τα σχολεία, γιατί μιλάμε περίπου για 400 κτίρια σχολικά στην Αθήνα -καταλαβαίνετε είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός-  όπου προσπαθούμε να τα κρατήσουμε σε μια ικανοποιητική κατάσταση και βέβαια, τα 25 Ανοιχτά Σχολεία που θα λειτουργήσουν, έχουν υποστεί τις απαραίτητες μετασκευές, προκειμένου να μπορέσουν να εκπληρώσουν τη λειτουργία τους και το απόγευμα. Μιλάμε για 25 σχολεία, τα οποία θα παραμένουν ανοιχτά και το απόγευμα σε όλη την Αθήνα, προκειμένου όπως είπαμε, να βοηθήσουν και στην ένταξη του σχολείου στη γειτονιά”.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…