Άρθρο Localit 02 Ιουνίου, 2021

Συνεργασία Δήμων Αγράφων, Αργιθέας , Λίμνης Πλαστήρα  για την ανάπτυξη ορειβατικού-πεζοπορικού Τουρισμού

Η οργάνωση των ορειβατικών μονοπατιών και η διασύνδεση όλων των Αγραφιώτικων χωριών, μέσα από δίκτυα μονοπατιών, με στόχο την ανάπτυξη του ορειβατικού-πεζοπορικού Τουρισμού, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαδημοτικής συνάντησης που έγινε στην Λίμνη Πλαστήρα μεταξύ  των δημάρχων  Αγράφων Α. Καρδαμπίκη, Αργιθέας Α. Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα Π. Νάνο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λίμνης Πλαστήρα, Α. Θέος, το ΔΣ του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, ο πρόεδρος Ορειβατικού συλλόγου Αγράφων Θωμάς Νταβαρινος, εκπρόσωποι από το Δίκτυο Terra Pindos, με επικεφαλής τον  Απόστολο Τσιμπανάκο.

Σε προτεραιότητα τέθηκε το μονοπάτι που ενώνει τις Μονές της Παναγίας, Πελεκητής, Σπηλιάς Αργιθέας και Στάνας Αγράφων. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία παράλληλου δικτύου μικρότερων πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών «Στα Βήματα του πατρο-Κοσμά του Αιτωλού», ο οποίος με σημείο εκκίνησης την Αγία Παρασκευή Βραγκιανών, διέτρεξε τον ορεινό όγκο των Αγράφων, μέχρι στη Βόρειο Ήπειρο και τη Μακεδονία, διδάσκοντας την ανάγκη για κτίσιμο σχολείων και την ανάπτυξη της Παιδείας.

Μέσα από τα δίκτυα αυτά θα ενωθούν οι τρεις λίμνες των Δήμων, με στόχο την ανάδειξη μοναδικών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, αλλά και την ανάπτυξη του Ορειβατικού Τουρισμού στις διεθνείς αγορές.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά με αφορμή τη συνάντηση, τα Άγραφα στο σύνολό τους αποτελούν μοναδική για τη χώρα μας ιστορική και περιβαλλοντική οντότητα, με υψηλή αισθητική αξία και περιβαλλοντική καθαρότητα, δεν είναι τυχαίο ότι έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως τα «Ιμαλάϊα της Ελλάδος».

Μέσα από τη διαδημοτική συνεργασία και την από κοινού οργάνωση των μονοπατιών, την σήμανση και την διεθνή προβολή, μπορούν να αποτελέσουν ένα μοναδικό προορισμό και να αναπτυχθούν τουριστικά, με πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τα χωριά και τις τοπικές κοινωνίες. Αποφασίστηκε η από κοινού ανάθεση μελετών, έτσι ώστε έχοντας τη μελετητική ωριμότητα οι δήμοι να διεκδικήσουν ανάλογες πιστώσεις.

Επίσης οι τρεις δήμαρχοι σε κατ’ ιδίαν συνάντηση εξέτασαν και άλλα θέματα της διαδημοτικής συνεργασίας:

α) Η προτεραιότητα προστασίας των Αγράφων από τις ανεμογεννήτριες,
β) η αντιμετώπιση των καταστροφών από τον «Ιανό»,
γ) οι ευκαιρίες προώθησης έργων διαδημοτικής σημασίας, τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2022 – 2027.
δ) Ο από κοινού συμβολικός εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 21 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Τήλος έγινε σύμβολο βιωσιμότητας για ολόκληρη την Ευρώπη

Η Τήλος, το μικρό διαμάντι του Αιγαίου, κατάφερε αυτό που για πολλούς φάνταζε ακατόρθωτο: έγινε…

Βιώσιμες Πόλεις 20 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Αναβάθμιση φωτισμού στην πλατεία Κουμουνδούρου και το πάρκο «Βασίλης Αυλωνίτης» στη Ριζούπολη

Ο δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε μια σημαντική παρέμβαση για τη βελτίωση του αστικού φωτισμού σε δύο…

Βιώσιμες Πόλεις 18 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Γρεβενών

Είκοσι μωβ κάδους για τη συλλογή ενδυμάτων και υποδημάτων, τοποθέτησε σε επιλεγμένα σημεία της πόλης…