Άρθρο Localit 04 Ιανουαρίου, 2022

Συνεργασία ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. – Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για τη διαχείριση συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Λύση σε ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα με δυσμενείς επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και τη δημόσια υγεία, φιλοδοξεί να δώσει η Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τη συλλογή και τη διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

Τα υπολείμματα των χημικών ουσιών που παραμένουν στις συσκευασίες διαρρέουν στο περιβάλλον κι εκτός από την άμεσα βλαπτική τους δράση στα οικοσυστήματα φτάνουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, ακόμη και στον άνθρωπο. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης, «το γεγονός αυτό καθιστά τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων επικίνδυνα απόβλητα, που χρειάζεται ειδικό καθεστώς στη διαχείρισή τους».

Η δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι δενδροκαλλιέργειες, στις οποίες η χρήση φυτοφαρμάκων είναι συχνή και καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΔΥΜΑ, που είναι ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) της περιοχής, έχουν καταγραφεί 120 σημεία υδροληψίας που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να γεμίζουν τα ραντιστικά τους εργαλεία, στα οποία παρατηρείται περιβαλλοντική επιβάρυνση, λόγω των συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου του και δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, που προέβλεπε τη δημιουργία μελέτης για περιβαλλοντική διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων και εξάλειψη κάθε είδους μόλυνσης των υπόγειων νερών, την οποία, στη συνέχεια, η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια πρότεινε για χρηματοδότηση με 90.000 ευρώ από το πρόγραμμα του τοπικού πόρου ανάπτυξης ΕΑΠ 2012-2016.

Η πιλοτική εφαρμογή του έργου προβλέπει την περισυλλογή συσκευασιών φυτοφαρμάκων από δύο περιοχές της ΠΕ Κοζάνης, του Βελβεντού και των δημοτικών διαμερισμάτων στην περιοχή του Βερμίου, όπου κυριαρχεί η δενδροκαλιέργεια και εν συνεχεία το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

 Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Δαδαμόγια, «μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να γίνει η πιο πράσινη περιφέρεια της χώρας».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 19 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ΚΑΣ ενέκρινε την οριστική μελέτη για το “ΞΕΝΙΑ Άρτας”

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η οριστική μελέτη για την αξιοποίηση του “ΞΕΝΙΑ Άρτας”.…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 14 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρακλείου: Σύσκεψη για την ένταξη της σταφίδας στα σχολικά κυλικεία

Νέα συνάντηση με αντικείμενο την προώθηση της κρητικής σταφίδας στα κυλικεία των σχολείων του Ηρακλείου…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 14 Ιανουαρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης μπαίνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Εμπλουτίζεται και ταυτόχρονα εκσυγχρονίζεται ο στόλος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος θα προχωρήσει στην…