Άρθρο Localit 04 Ιανουαρίου, 2022

Συνεργασία ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. – Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για τη διαχείριση συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Λύση σε ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα με δυσμενείς επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και τη δημόσια υγεία, φιλοδοξεί να δώσει η Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τη συλλογή και τη διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

Τα υπολείμματα των χημικών ουσιών που παραμένουν στις συσκευασίες διαρρέουν στο περιβάλλον κι εκτός από την άμεσα βλαπτική τους δράση στα οικοσυστήματα φτάνουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, ακόμη και στον άνθρωπο. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης, «το γεγονός αυτό καθιστά τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων επικίνδυνα απόβλητα, που χρειάζεται ειδικό καθεστώς στη διαχείρισή τους».

Η δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι δενδροκαλλιέργειες, στις οποίες η χρήση φυτοφαρμάκων είναι συχνή και καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΔΥΜΑ, που είναι ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) της περιοχής, έχουν καταγραφεί 120 σημεία υδροληψίας που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να γεμίζουν τα ραντιστικά τους εργαλεία, στα οποία παρατηρείται περιβαλλοντική επιβάρυνση, λόγω των συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου του και δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, που προέβλεπε τη δημιουργία μελέτης για περιβαλλοντική διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων και εξάλειψη κάθε είδους μόλυνσης των υπόγειων νερών, την οποία, στη συνέχεια, η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια πρότεινε για χρηματοδότηση με 90.000 ευρώ από το πρόγραμμα του τοπικού πόρου ανάπτυξης ΕΑΠ 2012-2016.

Η πιλοτική εφαρμογή του έργου προβλέπει την περισυλλογή συσκευασιών φυτοφαρμάκων από δύο περιοχές της ΠΕ Κοζάνης, του Βελβεντού και των δημοτικών διαμερισμάτων στην περιοχή του Βερμίου, όπου κυριαρχεί η δενδροκαλιέργεια και εν συνεχεία το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

 Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Δαδαμόγια, «μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να γίνει η πιο πράσινη περιφέρεια της χώρας».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 04 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρακλείου: Πρόγραμμα κατ΄ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα υλοποιεί ο δήμος Ηρακλείου προσφέροντας κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα σε άτομα…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 04 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέες καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες από τον Δήμο Ιλίου

Σε νέες καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες προχωρά ο Δήμος Ιλίου, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 03 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση του δήμου Τρικκαίων σε επιχειρήσεις για συμμετοχή τους στο TriCoin

Καινοτόμο πρόγραμμα επιβράβευσης των πολιτών μέσω χρήσης δημοτικών υπηρεσιών και άθλησης υλοποιεί ο δήμος Τρικκαίων. …