Άρθρο Localit 09 Φεβρουαρίου, 2021

Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Νομοθέτηση για το επιτελικό κράτος ως μοντέλο διακυβέρνησης

Το επιτελικό κράτος ως μοντέλο διακυβέρνησης είναι στο επίκεντρο συνεδρίου που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση για τη Νομοθέτηση (International Association of Legislation -IAL) την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή 11 και 12 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν νομικοί από τη χώρα μας και το εξωτερικό, αλλά και στελέχη ευρωπαϊκών οργάνων, διεθνών οργανισμών και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Θεματικές του συνεδρίου είναι «Ένα νέο μοντέλο για ποιότητα στη νομοθέτηση: Η Ελλάδα και το Επιτελικό Κράτος» (1η ημέρα) και «Καλύτερη Νομοθέτηση και Ενσωμάτωση του Ενωσιακού Δικαίου» (2η ημέρα).

Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα μιλήσει με θέμα, «Το επιτελικό κράτος και η ποιότητα της νομοθεσίας».

«Οι παράμετροι της καλής νομοθέτησης στην Ελλάδα» θα είναι το θέμα της πρώτης συνεδρίασης, υπό την προεδρία της Ελένης Ξανθάκη, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, προέδρου της IAL και μέλους της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, και ομιλητές, τους:

– Στέλιο Κουτνατζή, γενικό γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και λέκτορα Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που θα κάνει μια επισκόπηση για τη «Νέα νομοπαρασκευαστική διαδικασία στην Ελλάδα».

– Σπύρο Βλαχόπουλο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, που θα μιλήσει με θέμα, «Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας στην Ελλάδα: Μια άλλη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ή κάτι περισσότερο;».

– Αγάπη Γαλενιανού – Χαλκιαδάκη, Σύμβουλο της Επικρατείας, με θέμα: «Μια πρώτη αξιολόγηση του νομικού ελέγχου της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας».

– Βαρβάρα Γεωργοπούλου, διδάκτορα Κοινοβουλευτικού Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, με θέμα: «Ανάλυση συνεπειών ρύθμισης: Το νέο βασικό εργαλείο για καλύτερη νομοθεσία στην Ελλάδα».

– Σπύρο Βλιάμο, ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας & Επιχειρηματικότητας, στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, με θέμα: «Η πολιτική οικονομία της εκτίμησης συνεπειών».

– Σωτήρη Καρκαλάκο, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας, με θέμα: «Οι οικονομικές συνέπειες του νομικού πλαισίου».

– Ηλία Κορομηλά, συνεργάτη της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, με θέμα: «Καλή νομοθέτηση και η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης: Ένα σημαντικό έργο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Στη δεύτερη συνεδρίαση θα εξετασθεί η δυνατότητα μεταφοράς του ελληνικού μοντέλου στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της, υπό την προεδρία του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και επίτιμου προέδρου της IAL, καθηγητή Ulrich Karpen.

Θα μιλήσουν οι:

– Jurate Vaiciukaite (Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γενική Διεύθυνση Οργανωτικής Ανάπτυξης και Υπηρεσιών)

– Βασίλης Νικήτας (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

– Florentin Blanc (Senior Policy Analyst, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης [ΟΟΣΑ]).

– Stephan Naundorf (πρόεδρος της Regulatory Policy Committee, ΟΟΣΑ, Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, Γερμανία)

– Karine Gilberg (αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre)

– Franziska Brantner (μέλος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής)

– Νάτια Καραγιάννη (ανώτερη γραμματέας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, Βουλή των Αντιπροσώπων, Κυπριακή Δημοκρατία).

Η τρίτη συνεδρίαση θα έχει ως θέμα «Προχωρώντας το ελληνικό μοντέλο της καλής νομοθέτησης ένα βήμα παραπέρα», υπό την προεδρία του Mauro Zamboni, Καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, και σε αυτή συμμετέχουν ως ομιλητές οι:

– Κωνσταντίνος Στεφάνου, διευθυντής Sir William Dale Centre for Legislative Studies, Institute for Advanced Legal Studies, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, που θα αναζητήσει «Λύσεις κοινοδικαίου για προβλήματα αστικού δικαίου: Μαθήματα από την ελληνική μεταρρύθμιση της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας».

– Φώτης Φυτσιλής, προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εποπτείας της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων, που θα αναδείξει «Νομικά μοτίβα πληροφορικής και διαλειτουργικότητας για την υποστήριξη του ελληνικού επιτελικού κράτους».

– Μανώλης Μπουγιακιώτης, M. Jur (Oxford), συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, που θα μιλήσει με θέμα, «Η αρχή της αναλογικότητας ως εργαλείο νομοτεχνικής: Μια επιφυλακτική προσέγγιση».

– Βασίλης Κουτσούμπας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, που θα αναλύσει το θέμα, «Ο δήμος στον πυρήνα του νέου ελληνικού μοντέλου για την ποιότητα της νομοθέτησης»

– Μαρία Μουσμούτη, λέκτορας Νομικής, Institute for Advanced Legal Studies, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Εκτελεστική Διευθύντρια στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, για τη «Δημιουργία συνεργειών μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής για τη διασφάλιση της ποιότητας της νομοθεσίας: Ένα επόμενο βήμα για το ελληνικό μοντέλο;».

– Παναγιώτα Μιχελή, διδάκτωρ Νομικής και συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων που θα αναφερθεί στο επίκαιρο θέμα «Έκτακτη ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και νομοθεσία: Μαθήματα από την Ελλάδα».

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, με αντικείμενο «Οι προκλήσεις της μεταφοράς σε μια ενωμένη ΕΕ» και υπό την προεδρία της Manuela Guggeis (Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θα μιλήσουν οι:

– Jogo Tiago Silveira, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας για την «Προσέγγιση αντιγραφής/επικόλλησης για τη μεταφορά των οδηγιών της ΕΕ».

– Wim J.M. Voermans, καθηγητής Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Leiden για τη «Μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ στο εσωτερικό δίκαιο: Προκλήσεις για τα εθνικά Κοινοβούλια».

– Maria De Benedetto, καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Roma Tre, με θέμα: «Μερικές σημειώσεις για την εμπιστοσύνη και τη δυσπιστία στη νομοθεσία της ΕΕ».

– Δημήτρης Λυσάνδρου, ανώτερος σύμβουλος στο Νομικό Γραφείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα μεταφέρει την «Κυπριακή προσέγγιση για τη μεταφορά».

«Η πρακτική της μεταφοράς» θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Ulrich Karpen, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και επίτιμου προέδρου της IAL με ομιλητές τους:

– Markιta Whelanovα (Τμήμα Εναρμόνισης, Κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας), για την «Εφαρμογή των Κανονισμών της ΕΕ στην Τσεχική Δημοκρατία».

– Iwona Miedzinska (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας) για τις «Αρχές σύνταξης νομικών πράξεων της ΕΕ – Πρακτικές συνέπειες για τον εθνικό νομοθέτη».

– Felipe Andrade (Kέντρο Λισαβόνας για την Έρευνα στο Δημόσιο Δίκαιο, Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας), που θα μιλήσει με θέμα «’Επιχρύσωση’ στην εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου: ένας ορισμός».

– Radek Radoslawski (αναπληρωτής διευθυντής του Νομοθετικού Γραφείου της Καγκελαρίας του Sejm, Πολωνία), για την «Πρόσβαση στην ισχύουσα νομοθεσία».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και μέσω διαδικτύου λόγω των περιορισμών του Covid19. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να το παρακολουθήσουν από το https://diavlos.grnet.gr/.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…