Άρθρο Localit 18 Νοεμβρίου, 2022

Συνέδριο στις Πρέσπες για τη λειτουργική αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της περιοχής

Παρουσίαση των Πρεσπών στην Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2022 θα γίνει αύριο Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 7μμ στην ΔΕΘ σε εκδήλωση με  συντονιστή την “Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του Δήμου Πρεσπών”, μαζί με τους Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου και την Υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Ο Δήμος Πρεσπών θα παρουσιάσει για πρώτη φορά καινούργιο υλικό για τα μνημεία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί σύντομο βίντεο για την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών αξιών των Πρεσπών αλλά και των δραστηριοτήτων που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες ενώ επίσης θα γίνει επίδειξη του λογισμικού επαυξημένης πραγματικότητας για εικονική περιήγηση σε δύο από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου (10ος αιώνας) και του σπηλαίου όπου είχε εγκατασταθεί το νοσοκομείο του ΔΣΕ στην τελευταία φάση του εμφυλίου.

Με τη συνεργασία των αρχαιολόγων της ΕΦΑ Φλώρινας, κ. Δημήτρη Ασημακόπουλου και κ. Ανδρέα Τσώκα, του αρχιτέκτονα κ. Αχιλλέα Στόιου και του 3D-designer κ. Στέφανου Οικονόμου πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή αναπαράσταση της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου η οποία στην συνέχεια αξιοποιήθηκε σε εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας με την οποία ο χρήστης μπορεί διαδραστικά να περιηγηθεί στο μνημείο όπως ήταν πριν 1000 χρόνια περίπου.

Ανάλογη παρουσίαση ψηφιακής αναπαράστασης και εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας θα παρουσιαστεί και  για το Νοσοκομείο των Ανταρτών στο Βροντερό που διανοίχτηκε για τις ανάγκες ασφαλούς περίθαλψης των τραυματιών του Δημοκρατικού Στρατού την Άνοιξη του 1949 και μελετήθηκε και εξελίχθηκε από τον Αρχιτέκτονα κ. Γιώργο Κολιόπουλο και τον 3D-designer κ. Στέφανου Οικονόμου.

Η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να εγκατασταθεί στα κινητά τηλέφωνα (android και IOS) των επισκεπτών των δύο μνημείων δίνοντας τους την δυνατότητα να περιηγηθούν μέσα και έξω από το ναό βλέποντας πως ήταν στους ιστορικούς χρόνους, ενώ ταυτόχρονα θα βλέπουν  τη σημερινή κατάσταση του μνημείου.

Οι εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, για τα μνημεία των Πρεσπών δημιουργούν τις συνθήκες για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών, τόσο για τα ίδια τα μνημεία όσο και την πολυκύμαντη ιστορία των Πρεσπών.

Με τον τρόπο αυτό η επίσκεψη στην περιοχή αποκτά καινούρια δυναμική, και συμπληρώνονται από τα υπόλοιπα αποτελέσματα του έργου  HOLYWATER που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg CBC Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Πρεσπών και εταίρους τον Δήμο Resen, το Μουσείο Bitola, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 13 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επίσκεψη γερμανών εκπρόσωπων μέσης εκπαίδευσης στα Ιωάννινα

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με τον αδελφοποιημένο Δήμο του Swerte της Γερμανίας,…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 16 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κιλελέρ: Καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών

Καμπάνια ενημέρωσης των μαθητών και εκπαιδευτικών ξεκίνησε ο δήμος Κιλελέρ  σχετικά με την αντιμετώπιση του…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 15 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Δ. Λέσβου: Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στη Βατούσα

Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία ιδρύει ο δήμος Δυτικής Λέσβου στη Βατούσα.…