Με στόχο να εμφανίσουν αρραγές μέτωπο στα αιτήματά τους, ανεξαρτήτως πολιτικής “καταγωγής”, προσέρχονται στο σημερινό πρώτο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες της χώρας.
Στο συνέδριο μεταξύ άλλων θα συζητηθούν ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στο Ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, οι Οικονομικές προϋποθέσεις λειτουργίας των Περιφερειών και αντιστάσεις του συγκεντρωτισμού, θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, η αναπτυξιακή πολιτική των Περιφερειών και η κοινωνική πολιτική σε περιφερειακό επίπεδο.
Το «σήμα» για κοινό μέτωπο πάντως εξέπεμψαν οι ίδιοι οι Περιφερειάρχες στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό. “Και οι δεκατρείς περιφερειάρχες, παρά το ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, λειτουργούμε συλλογικά και έχουμε έναν κοινό εχθρό, το κεντρικό κράτος. Εάν δε λύσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, τα λόγια θα είναι λόγια”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Ειδικότερα κατά τη συνάντηση οι Περιφερειάρχες κατέδειξαν ως βασικό «εχθρό» τους τα γραφειοκρατικά προβλήματα και τους υπουργούς που μέσω συναρμοδιοτήτων μπλοκάρουν τη λειτουργία των Περιφερειών. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό θα αποστείλουν εντός 20ημέρου στον κ. Σαμαρά ειδική ατζέντα για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ.
“Κοινός εχθρός” αναδείχθηκε και από τις δύο πλευρές το κεντρικό κράτος, καθώς αυτό είναι που μπλοκάρει την εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις υπουργών που, μέσω συναρμοδιοτήτων που υπάρχουν, οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις, ή “εκχωρούν” αρμοδιότητες στις κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Μείζον θέμα για τους Περιφερειάρχες αποτελούν εξάλλου και οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχθηκε ότι “δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, χωρίς την γνώση, την εμπειρία και τη συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών”. Μάλιστα έδωσε εντολή ώστε να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον Τελικό Διατάκτη των δαπανών από το ΠΔΕ, προκειμένου οι Περιφέρειες να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων από ένα έργο σε άλλο. Όπως υποστηρίζουν οι Περιφερειάρχες, ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εσωτερικών, υπάρχει εμπλοκή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.