Άρθρο Localit 10 Δεκεμβρίου, 2020

Συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Πραγματοποιείται σήμερα η προτελευταία συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Αύριο, Παρασκευή, θα γίνει η δέκατη και τελευταία συνεδριακή διάσκεψη με την ΠΕΔ Αττικής.

Κλείνει έτσι ο κύκλος του διαλόγου στην Αυτοδιοίκηση για την επικαιροποίηση  και ανάδειξη των κρίσιμων θεμάτων και προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα και στο μέλλον

Το πρώτο, κρίσιμο, άγνωστης διάρκειας και διττού χαρακτήρα  θέμα είναι η πανδημία, καθώς στην παρούσα φάση καλείται να διαχειριστεί και να στηρίξει μέσω των υπηρεσιών της  τις τοπικές κοινωνίες αφενός και αφετέρου, να αντιμετωπίσει τις έκτακτες οικονομικές ανάγκες και την απώλεια εσόδων, συνέπεια  των μέτρων κατά του κορονοϊού. Σε επόμενη και πάντως όχι μακρινή φάση, είναι  να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας κρίσης που βιώνουν οι τοπικές κοινωνικές και η οικονομία.

Η προώθηση από την κυβέρνηση της μεταρρύθμισης για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη για την Αυτοδιοίκηση,  που θα καθορίσουν το μέλλον του θεσμού για τα επόμενα χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων καθόλη τη διάρκεια των συνεδριακών διασκέψεων της ΚΕΔΕ, με  τις ΠΕΔ  και τους  αιρετούς ανά τη χώρα.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των τοπικών αρχών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση επίσης αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού μεταξύ των αιρετών καθόλη τη διάρκεια των διασκέψεων.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία – «σανίδα σωτηρίας» για την επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών,  που έχει ή αναμένει η Αυτοδιοίκηση, όπως το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το νέο΄ΕΣΠΑ, αλλά και το πόση Αυτοδιοίκηση θα «χωρέσει» τελικά στο  Ταμείο Ανάκαμψης, επίσης είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού και των αιτημάτων που διαμορφώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επόμενη ημέρα.

Τούτων δοθέντων λοιπόν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαμορφώσει τις τελικές επικαιροποιημένες προτάσεις και τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία θα καταθέσει στο διάλογο που έχει ανοίξει με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με  αφορμή και την αυριανή  δέκατη συνεδριακή διάσκεψη δηλώνει:

«Η φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δυναμώνει και η παρέμβασή της στις εξελίξεις σύγχρονες κοινωνίες θα είναι καθοριστική μέσα από τις Συνεδριακές μας διαδικασίες.
Καταγράφουμε και επικαιροποιούμε όλες τις θέσεις μας για να πάμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλά βήματα μπροστά. Οι θέσεις μας για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, την καταστατική μας θέση, τον εκλογικό νόμο, τη συμμετοχή μας στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, η δίκαιη κατανομή των κονδυλίων του «Αντώνης Τρίτσης», μετά και την αυριανή Διάσκεψη με την ΠΕΔ Αττικής, θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου και θα αφήσουν το δικό μας στίγμα στις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να είμαστε πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί για τους πολίτες της Ελλάδας που μας εμπιστεύθηκαν.
Μπορεί η πανδημία να μην επέτρεψε την διεξαγωγή του Ετήσιου Συνεδρίου μας, όμως δεν σταματάμε να δουλεύουμε, να ονειρευόμαστε και να χτίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος. Είμαστε παρόντες στα εύκολα και τα δύσκολα και το αποδεικνύουμε καθημερινά στις πόλεις και τα χωριά μας. Με τις πρωτοβουλίες μας θα βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της οικονομίας της πατρίδας μας».


 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 9ης συνεδριακής διάσκεψης της ΚΕΔΕ με  τις ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή 90 μελών της Γενικής  Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της ΠΕΔ

 

 

 

 

 

 

Δ.  Παπαστεργίου: Έμπρακτη στήριξη στο μεταναστευτικό – Να βοηθήσουμε τους νησιώτες να ξαναπάρουν τις ζωές τους πίσω

Ο κ. Παπαστεργίου κατέθεσε την πρόταση του για να ληφθεί μια γενναία απόφαση από τους δήμους, ειδικά τους 200 μεγαλύτερους της Ελλάδας, για να φιλοξενήσουν από 50 ανθρώπους (10 οικογένειες), γεγονός που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νησιών από 10.000 άτομα.
«Μέσω του Προγράμματος «Εστία» για την χρήση κλειστών οικιών θα μπορέσουν οι Δήμοι της χώρας να φιλοξενήσουν έως 50 άτομα ώστε και οι μετανάστες/πρόσφυγες να τύχουν μιας αξιοπρεπούς φιλοξενίας αλλά και τα νησιά να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά την πολυετή πίεση που δέχτηκαν. Είναι εθνικό θέμα και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην επίλυσή του», δήλωσε ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Νησιωτικότητα και νέα κριτήρια για δικαιότερη κατανομή των ΚΑΠ – Οικονομική αυτοτέλεια μέσω του νέου ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού νόμου και του προγράμματος Α.Τρίτσης».

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη να επαναξιολογηθούν τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ στους δήμους όχι με τη λογική «ανακατανομής της φτώχειας».

«Η νησιωτικότητα, και η ορεινότητα πρέπει να ληφθούν υπόψη μαζί με τα πληθυσμιακά κριτήρια, όχι σε βάρος των αστικών δήμων αλλά με εύρεση νέων κονδυλίων. Δεν θέλουμε ανακατανομή της φτώχειας, θέλουμε να βρούμε νέους πόρους ώστε όλοι να μπορούμε να παράγουμε έργο.

Η Τ.Α. πρέπει να έχει διακριτό και αυτοτελή ρόλο σε προγράμματα διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ με μια κεντρική Διαχειριστική αρχή, όπως συμβαίνει με τη συμμετοχή της στη διαχείριση του Α. Τρίτσης.
Στις δημόσιες επενδύσεις, εφόσον αυτές είναι αμιγώς τοπικού χαρακτήρα διεκδικούμε την διαχείριση των κονδυλίων απευθείας από τους δήμους.

Και φυσικά είναι απαραίτητο το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και όποια νέα μας ανατεθεί να συνοδεύεται από το απαραίτητο προσωπικό και πόρους.

Πιστεύω σε μια ισχυρή Ελλάδα με ισχυρές τοπικές κοινωνίες. Με λυμένα τα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διαφάνεια και ευελιξία μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο δυνατή» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

 

Ευστράτιος Κύτελης, πρόεδρος ΠΕΔ Β. Αιγαίου: Γίνονται θετικά βήματα για τη φύλαξη των συνόρων και την αποκατάσταση του ασύλου με τη συμβολή των δήμων

Ο  πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, και δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κύτελης, στην εισήγησή του τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και ότι πλέον γίνονται θετικά βήματα τόσο ως προς τη φύλαξη των συνόρων όσο και ως προς την αποκατάσταση του ασύλου και με τη συμβολή των νησιωτικών δήμων. Ωστόσο ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των νησιωτικών δήμων, και αλληλεγγύη μέσω της ίσης κατανομής φιλοξενίας μεταναστών σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας. .
Ο κ. Κύτελης για τα ευρύτερα θέματα της Τ.Α. έκανε τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Ενίσχυση των Νησιωτικών Δήμων και ειδικά των μικρών νησιών του Βορείου Αιγαίου με μηχανικούς μελετητές για απορρόφηση κονδυλίων από τις χρηματοδοτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου και του Α. Τρίτσης.
  • Ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής υδατοδρομίου.
  • Μειωμένος ΦΠΑ σε μόνιμη βάση για τα νησιά μας.
  • Παραμονή της Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και της διοίκησης τους από τους δήμους

(Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Κύτελη αναλυτικά στη σελίδα της ΚΕΔΕ) 

 

Αντώνης Καμπουράκης, πρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Χρειάζεται «reset» στο Ν. Αιγαίο που πρέπει να είναι προτεραιότητα με όρους εθνικής ασφάλειας

Ο Αντώνης Καμπουράκης, πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, τόνισε την τριπλή κρίση που αντιμετωπίζουν τα νησιά: Υγειονομική, Οικονομική και Εθνική. Τόνισε την ανάγκη μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αλλά και σε κίνητρα που πρέπει να δοθούν ώστε τα νησιά να ξαναγεμίσουν με κατοίκους. «Είναι εθνικό θέμα να έχουμε νησιά γεμάτα με Έλληνες που προσφέρουν. Το Καστελόριζο για παράδειγμα θα είναι ακόμη περισσότερο θωρακισμένο με περισσότερους κατοίκους. Χρειάζονται τολμηρά έργα, χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για να διορθωθούν αδικίες και λάθη του παρελθόντος. Χρειάζεται ένα «reset» στο Νότιο Αιγαίο που πρέπει να είναι προτεραιότητα με όρους εθνικής ασφάλειας.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, επίσης υπάρχουν, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, και τα 72 δις ευρωπαϊκών πόρων, που έχει να λαμβάνει μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα. Είναι, η τελευταία “μεγάλη ευκαιρία”, για την άρση των αδικιών, και των παθογενειών του παρελθόντος, και την προσαρμογή στις απαιτήσεις, μιας νέας πραγματικότητας. Σε αυτό που πρέπει να επιμείνουμε, είναι η συλλογική βούληση, να προχωρήσουμε με δύναμη μπροστά. Αυτό πρέπει να είναι, το καθαρό μήνυμα αυτής της τηλεδιάσκεψης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

(Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Καμπουράκη αναλυτικά στη σελίδα της ΚΕΔΕ)

Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Αντιμετωπιζόμαστε σαν θείος από την Αμερική για τη συμβολή μας στο ΑΕΠ και σαν φτωχός συγγενής στις χρηματοδοτήσεις

Ο  Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου τόνισε την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή της Ελλάδας και επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των νησιών.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε ως ο θείος από την Αμερική με την μεγάλη μας συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας μέσω του τουρισμού αλλά σαν φτωχός συγγενής όταν πρόκειται για χρηματοδοτήσεις και έργα. Είναι εθνική ανάγκη, να αποτελέσει εθνική ασπίδα η θωράκιση των νησιών. Το Νότιο Αιγαίο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα με όρους εθνικής ασφάλειας και πρέπει αυτό να αποδεικνύεται καθημερινά», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος

Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις πρωτοβουλίες της στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στην τραγική απώλεια περίπου 100 ανθρώπων κάθε μέρα λόγω της πανδημίας και τόνισε την ανάγκη η Τ.Α να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της για στήριξη των κατοίκων αλλά και τον έμπρακτο ρόλο της στην καμπάνια για τον μαζικό εμβολιασμό από την αρχή του νέου έτους.

Αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές που θα έρθουν στο νομοσχέδιο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης τόνισε ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ, όπως θα διαμορφωθούν μετά τις Συνεδριακές Διασκέψεις θα ληφθούν υπόψη για την κατάρτισή του.

Ο υπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ενταχθεί έργα ύψους 18,5 εκ. ευρώ για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έργα 6,7 εκ. ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι από 1/1/2021 θα ξεκινήσει η Β’ φάση του προγράμματος και νέα έργα μπορούν να προταθούν ώστε να συμπεριληφθούν.

Τέλος ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή στις 11 Ιανουάριου 2021 για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και την αξιοκρατία θα μπορέσουν νέοι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν για να προσφέρουν σε ένα πλαίσιο που ο καλύτερος και αξιότερος θα μπορεί να διεκδικήσει την κατάλληλη θέση με διαφάνεια.

Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών:  Νέου τύπου ΤΥΔΚ για στήριξη μικρών και νησιωτικών δήμων  με αυτοτελή προϋπολογισμό και μόνιμες προσλήψεις

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της στήριξης των μικρών και νησιωτικών Δήμων, το υπουργείο σχεδιάζει την δημιουργία ενός οργάνου, που θα λειτουργήσει όπως η πρώην ΤΥΔΚ (Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων) με δικό του προϋπολογισμό για να μην επιβαρύνεται ο κάθε δήμος και προσλήψεις σχετικού προσωπικού που θα προωθεί κάθε είδος έργου μικρού και μεγάλου σε κάθε δήμο που δεν μπορεί  να διαθέτει δική του τεχνική υπηρεσία.

Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η στήριξη των μικρών και νησιωτικών δήμων για να μπορούν να προσελκύσουν πληθυσμό και να μην αδειάζουν από πολίτες που μπορούν να προσφέρουν.
«Θα προσφέρουμε μια ομπρέλα προστασίας στους δήμους του Αιγαίου και όλοι θα έχουν τα ίδια εργαλεία ώστε να μπορούν κάνουν έργα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος.

Λάζαρος Κυρίζογλου «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»: Διοικητική μεταρρύθμιση πολυεπίπεδη, όχι θεσμικά «μερεμέτια», με ταυτόχρονο ισόρροπο βηματισμό των δήμων  

Με τη φράση ότι  «η Αυτοδιοίκηση ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι πρωταγωνιστής στη λεγόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση κατά καιρούς….», ξεκίνησε την εισήγησή του στην συνεδριακή διάσκεψη των ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο  Α΄αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, εκ μέρους των «Σύγχρονων Ισχυρών Δήμων». Για να εξηγήσει  αμέσως το «κατά καιρούς», λέγοντας ότι  οι αυτοδιοικητικοί , την εννοούν ως μια μεταρρύθμιση όλου του διοικητικού συστήματος της χώρας.

«Μια διοικητική μεταρρύθμιση πολυεπίπεδη όχι αποσπασματική, δηλαδή, με θεσμικά  «μερεμέτια» σημειακού χαρακτήρα, που θα στηρίζεται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στη χρήση των νέων τεχνολογιών, που  θα  πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους δήμους, τους αστικούς και τους περιφερειακούς,  τους μεγάλους και μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, για  έναν σύγχρονο, ταυτόχρονο βηματισμό για μια ισόρροπη ανάπτυξη».

Ο Λ. Κυρίζογλου, έκανε ισχυρή αναφορά στην διοικητική οικονομική και τεχνική υποστήριξη των νησιωτικών και ιδιαιτέρως των μικρών νησιωτικών δήμων, λέγοντας πως «είναι ανάγκη οι εκάστοτε κυβερνήσεις να προβλέπουν ειδικές διατάξεις για όλες τις δημόσιες πολιτικές, όταν αυτές νομοθετούνται στη Βουλή».

Στο μεταξύ, και προκειμένου οι μικροί νησιωτικοί  δήμοι να ενισχυθούν το ταχύτερο δυνατόν, διοικητικά τεχνικά και οικονομικά ώστε να έχουν ισόρροπη ανάπτυξη και σύγχρονο βηματισμό με τους άλλους δήμους, όπως είπε, είναι ανάγκη  να γίνουν τα εξής:

-Στελέχωση των νησιωτικών και  ιδιαιτέρως των μικρών νησιωτικών δήμων με την άμεση πρόσληψη προσωπικού, σε βασικές ειδικότητες, για τη λειτουργία των βασικών υπηρεσιών τους, τεχνικών κυρίως και οικονομικών. Για να πετύχει στην πράξη αυτό απαιτούνται, γενναία αύξηση της μοριοδότησης για την πρόσληψη προσωπικού, οικονομικά και άλλα κίνητρα.

-Ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση κινητικότητας προσωπικού προς τους μικρούς νησιωτικούς δήμους. Πρέπει να υπάρξει νομική και κυρίως  πολιτική  κατοχύρωση της υποχρεωτικής διοικητικής υποστήριξης από υπηρεσίες όμορων δήμων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διατάξεων για την διαδημοτική συνεργασία. Να προβλεφθεί ώστε να μπορεί να γίνει  αύξηση των θέσεων των ειδικών και επιστημονικών συνεργατών αφού υπάρχει υποστελέχωση των δήμων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

«Σε κάθε περίπτωση  όμως, πέρα από τα παραπάνω, πρέπει να γίνει επανεκτίμηση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των δήμων αυτών, επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ και της  ΣΑΤΑ, με ενίσχυση του κριτηρίου της νησιωτικότητας,   εκπόνησης εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη των  νησιωτικών περιοχών..   δημιουργία ειδικού προγράμματος έργων και προμήθειας εξοπλισμού».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, στάθηκε στην ανάγκη συντονισμού των πολιτικών και των δράσεων δικτύωσης. Είπε ότι, οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να ενταχθούν  στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση και την ένταξη των  προσφυγικών πληθυσμών.

Κατέληξε λέγοντας  ότι η «κατανομή των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια θα πρέπει να γίνει με  ορθολογικά κριτήρια, που θα συμφωνηθούν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, όχι ερήμην της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης . Για τον προσδιορισμό των κριτηρίων, ο οποίος θα γίνει μετά από επιστημονική έρευνα και  διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές».

Τέλος, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, επανέλαβε ότι «δεν πρέπει  σε καμιά περίπτωση να θεωρήσουμε ότι, η αυτονόητη επιβεβλημένη αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα γίνει και  πρέπει να γίνει, αποτελεί και διοικητική μεταρρύθμιση», σημειώνοντας ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι σταθερός, ενώ οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να αποσυνδεθούν από τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές.

Γιάννης Λυμπέρης -«Αυτοδιοικητικό Κίνημα»: Οι δήμοι πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

«Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης πρέπει να έχει κύριο λόγο και ρόλο σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία και την εξειδίκευσή της ,και σε ότι αφορά ειδικότερα, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η  υγεία είναι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό πρόληψη», επεσήμανε ο Γιάννης Λυμπέρης, δήμαρχος Ήλιδας, εκ μέρους του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», στη Συνεδριακή Διαδικασία των ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, φέρνοντας ως παράδειγμα, το έργο που έχουν να επιδείξουν τα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε πολλούς δήμους.

Για το προσφυγικό ζήτημα, τόνισε ότι «είναι εθνικό θέμα,  η λύση και αντιμετώπισή του είναι θέμα όλων μας»

Θέτοντας σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το πως κινείται η Τ.Α, τόσο σε αυτό το ζήτημα, όσο και σε άλλα όπως η Πολιτική Προστασία, μέρος της οποίας είναι αυτή τη στιγμή η πανδημία του κορονοϊού.

«Πως κινείται και ποια η θεσμική θέση της αυτοδιοίκησης σε σχέση με τις λύσεις σε αυτή την πανδημία που αφορούν και την πρόνοια και την πρόληψη και πώς στα θέματα της υγείας ακόμη και της περίθαλψης συμμετέχει και πρέπει να συμμετάσχει;», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Βρετανία, αλλά και άλλες χώρες, και τη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών, σε τομείς αντιμετώπισης της πανδημίας (π.χ εμβολιασμοί), είπε ότι στην ελληνική νομοθεσία, στο θεσμικό πλαίσιο σε όλα αυτά τα ζητήματα ή είναι αλληλοεπικαλυπτόμενα ή είναι θολά. «Αν εξαιρέσουμε την κοινωνική πρόνοια τα υπόλοιπα είναι θολά».

Αναφερόμενος στα δύο αυτά  ζητήματα της πολιτικής προστασίας και δημόσιας υγείας, επανέλαβε, ως πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, της ΚΕΔΕ, την υπόσχεσή του ότι στο τέλος της συνεδριακής διαδικασίας θα πρέπει να υπάρξει ένα καθαρό πλαίσιο για το πως η αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει σ’ αυτά.

«Πότε θα ξέρουμε αξιοπρεπώς  από την καταστατική μας θέση, ποια είναι η θέση μας, ποια είναι η ευθύνη μας, απέναντι στους πολίτες μας στους δημότες μας»;  Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν, κατέληξε, είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, για να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είμαστε και πως είμαστε, κατέληξε.

 

Απόστολος Καλογιάννης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία»: Ο μόνος δρόμος να αποσυμφορηθούν τα νησιά θα είναι η μεγάλη συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ

Ξεκινώντας από το μεταναστευτικό ζήτημα, και με αφορμή την ανάληψη του προγράμματος ΕΣΤΙΑ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», μετά την αποχώρηση της Ύπατης Αρμοστείας,  ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, εκ μέρους της «Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», στάθηκε στο γεγονός ότι μέχρι το τέλος του έτους υπογράφουν οι δήμοι, όσοι έχουν βάλει πλάτη και θέλουν να συνεχίσουν, ή και άλλοι, το εν λόγω πρόγραμμα.

Εξέφρασε την ανάγκη ανάληψης συντονισμένης κίνησης από την πλευρά της ΚΕΔΕ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η εικόνα των δήμων που θα υπογράψουν το νέο πρόγραμμα.

«Είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν,  να αποσυγκεντρωθούν οι καταστάσεις. Ο  Γενάρης θα δείξει πόσοι δήμοι θα βάζουν πλάτη στην υπόθεση αυτή, και πιστεύω και  θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότεροι, η πλειοψηφία θα έλεγα πρέπει να υπάρξει, γιατί η αυτοδιοίκηση έχει συνηθίσει να βάζει πλάτη. Και στην οικονομική κρίση και στην υγειονομική κρίση και βεβαίως  πρέπει στο μέγεθος που της αναλογεί στο σύνολο της αυτοδιοίκησης, και στη μεταναστευτική κρίση. Είναι μεγάλο ζήτημα που καλούμαστε μέσα στον επόμενο μήνα να λύσουμε. Και πρέπει να ληφθούν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή για να μην μείνουν κενά λόγια ότι λέμε σε ότι αφορά τη στήριξή μας στην υπόθεση αυτή» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο Α. Καλογιάννης, επανέλαβε τα τρία ζητήματα, αρμοδιότητες, οικονομικά και προσωπικό  που ταλανίζουν την αυτοδιοίκηση. «Ποτέ δεν είχε ξεκάθαρες αρμοδιότητες και αυτές που έπρεπε, ποτέ δεν είχε τα οικονομικά για να τις ασκήσει με τον καλύτερο τρόπο και το προσωπικό της πάντα ήταν λειψό.  Σ’ αυτή την κατεύθυνση  λοιπόν αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκαθαρίσουμε τις  αρμοδιότητες τα  οικονομικά μας για να συζητήσουμε νέες αρμοδιότητες. Διότι οι εμπειρίες ήταν αρνητικές σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες που πήραμε το προηγούμενο διάστημα».

Εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις της αυτοδιοικητικής παράταξης την οποία εκπροσωπεί, «πρέπει να ξεκαθαρίσει από τη μεριά του υπουργείου το τοπίο, να δούμε γενικότερα την πίστη πια, στην Αυτοδιοίκηση, του πολιτικού συστήματος για να  πούμε ότι αναλαμβάνουμε και άλλους τομείς.»

Ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται από την πλευρά της Τ.Α εμβάθυνση και σε άλλα ζητήματα όπως η ανακύκλωση. «Η κυκλική οικονομία αυτό  που έρχεται μέσα από τα συγκεκριμένα νομοσχέδια θα είναι «Βατερλό» της αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά τα οικονομικά και τα ανταποδοτικά τέλη  αν δεν το προσεγγίσουμε έγκαιρα, θαρρετά,  βάζοντας το  χέρι «επί τον τύπον των ήλων. Και βέβαια θα κάνουμε ανακύκλωση…Αν διαβάσει όμως κανένας όλα όσα έρχονται τα αμέσως επόμενα χρόνια  θα αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι να αυξήσει τα τέλη στους δημότες του. Θέλει  μια ιδιαίτερη προσοχή».

Καταλήγοντας με το θέμα της νησιωτικότητας, επεσήμανε ότι «αν δεν δούμε, ως παράαξη, ένα ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά τα νησιά και τους μικρούς ορεινούς δήμους δεν μπορώ να πιστέψω τίποτα.  Πρέπει να δούμε πολύ συγκεκριμένα τι  πρέπει να γίνει σε επίπεδο προσωπικού, οικονομικών και επίπεδο αρμοδιοτήτων. Αυτό πρέπει να λυθεί. Αν δεν το δούμε συγκεκριμένα με πρόθεση  υλοποίησης, ότι και να λέμε είναι λόγια συμπαράστασης, βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας ίσως προς την κατεύθυνση των συναδέλφων των νησιών, αλλά  δεν είναι η ουσιαστική βοήθεια».

Νίκος Λαρδάς  – Λαϊκή Συσπείρωση:  Η κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας προβάλει μονομερώς την ατομική ευθύνη για να απαλλαγεί από τη δική της

Η κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας προβάλει μονομερώς την ατομική ευθύνη για να απαλλαγεί από τη δική της κρατική και κυβερνητική ευθύνη τόνισε ο Νίκος Λαρδάς από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Μάλιστα ως παράδειγμα ανέφερε ότι το καλοκαίρι στο σχέδιο για την υγειονομική  θωράκιση  των νησιών είχε συμπεριλάβει δομές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα πάντα σε 24ωρη βάση, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές  και τρία ιατρεία στους Φούρνους, όπου τα δύο από τα 3 δεν είχαν καν γιατρό.

«Αποτέλεσμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Αυτή είναι η υγειονομική θωράκιση που η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει δημιουργήσει σε  όλη τη χώρα» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να περιέλθει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην ευθύνη των δήμων.

«Αυτό, είπε, αποδεικνύεται στην κρίση της πανδημίας, ότι δηλαδή μπορεί ένα κατακερματισμένο σύστημα υγείας να τα βγάλει πέρα.Εμείς πιστεύουμε ότι θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας με όλο το αναγκαία επιστημονικό, τεχνικό, εργατικό  προσωπικό με σύγχρονες υποδομές με εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προμηθειών και όχι κέντρα υγείας στην ευθύνη και ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε δήμου».

Σε ότι αφορά το  προσφυγικό ζήτημα ο κ. Λαρδάς σημείωσε ότι στην όλη συζήτηση που γίνεται δεν  ακούστηκε σε τι οφείλεται όλη αυτή η κατάσταση.

«Οφείλεται, είπε,  στις επεμβάσεις των χωρών της νατοϊκής συμμαχίας στη Συρία, το Ιρακ, το Αφγανιστάν, την Αφρική. Δ εν ακούστηκε κουβέντα ότι σύνορά μας τα επιβουλεύονται οι νατοϊκοί σύμμαχοι μας, άλλοι ενεργητικά όπως η Τουρκία, άλλοι παθητικά όπως σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι. Αν δε δούμε την αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα ποτέ δεν θα μπορέσουμε να έχουμε λύση στο πρόβλημα. Τα πέντε νησιά του Αιγαίου δεν γέμισαν τυχαία πρόσφυγε και μετανάστες, όλο αυτό είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων συνθηκών που έχουν υπογραφεί και εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις. Αν δεν αντιπαρατεθούμε με αυτήν την πολιτική τίποτε δεν θα αλλάξει».

Αναφερόμενος στην κατάσταση των νησιών την χαρακτήρισε «δραματική σε όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά».

Αλλά, όπως σημείωσε, «όλα  δεν είναι τίποτε άλλο από την τοπική έκφραση των προβλημάτων που απορρέουν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές  των κυβερνήσεων διαχρονικά».

Αναφερόμενος στις θέσεις της παράταξής του, ο κ. Λαδράς είπε επιμένει στον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου, όπως είναι η υγεία, πρόνοια, η παιδεία, στην αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων, στον σχεδιασμό μιας ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  της χώρας και σε τοπικό επίπεδο, στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σεβαστό ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει.

Τέλος ζήτησε επαναφορά συντελεστή μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αντιμετώπιση προβλημάτων του κορονοϊού στα νησιά  και διεξαγωγή  μαζικών τεστ στον πληθυσμό.

Νίκος Σακούτης- Συντονισμός Αιρετών: Απαίτησή μας από το κεντρικό κράτος, να θωρακιστούν τα νησιά σε ότι αφορά το θέμα της υγείας

Η πανδημία μας δίνει ως βασικό συμπέρασμα για το μέλλον ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω θωράκιση του ΕΣΥ και με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά. Φαινόμενα που είδαμε στο παρελθόν να μην υπάρχουν γιατροί, να μην υπάρχει στοιχειώδης πρωτοβάθμια φροντίδα, με ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιωτικών περιοχών, αυτά πρέπει να εκλείψουν στο μέλλον, τόνισε ο Νίκος Σακούτης, εκπρόσωπους του «Συντονισμού Αιρετών συμπληρώνοντας ότι  «σ΄αυτό  πρέπει να εστιάσουμε ως ΚΕΔΕ και ως Αυτοδιοίκηση, αυτή πρέπει να είναι η απαίτησή μας από το κεντρικό κράτος, να θωρακιστούν τα νησιά σε ότι αφορά το θέμα της υγείας για το μέλλον».

Αναφερόμενος στο θέμα του προσφυγικού τόνισε ότι «μπορεί να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο το προσφυγικό έχει δύο πλευρές. Η μία, είπε, αφορά στο θέμα της διαχείρισης, «και δυστυχώς είμαστε εγκλωβισμένοι στις συνθήκες τις οποίες έχουμε υπογράψει και εμείς, και εννοώ την άρνηση αρκετών χωρών της ΕΕ να συνδιαχειριστούν το θέμα της ίσης κατανομής προσφύγων».

Το βασικότερο όμως, υπογράμμισε ο κ. Σακούτης, είναι το θέμα των αιτιών δημιουργίας του προσφυγικού.

«Το προσφυγικό, ανέφερε, θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές  δυνάμεις  που δρουν στην περιοχή, που θέλουν να διαχειριστούν ζητήματα, όπως οι υδρογονάνθρακες, προς όφελος των μεγάλων οικονομικών τους συμφερόντων. Και βέβαια δεν μπορεί να επιλυθεί το προσφυγικό όσο ενισχύεται και ενδυναμώνεται  η λογική να αναδειχθεί η Τουρκία ως μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή. Δεν μπορούμε εμείς να προσφεύγουμε σε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα  και να παρακαλάμε να μας το λύσουν».

Το τρίτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σακούτης είναι η οικονομική δυσπραγία και η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, που είναι στο επίκεντρο της συζήτησης για την διοικητική μεταρρύθμιση.

Βεβαίως να γίνει ανακατονομή αρμοδιοτήτων τόνισε ο κ. Σακούτης, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για νέες αρμοδιότητες τη στιγμή που η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υποστηρίξει και να υλοποιήσει αυτές που ήδη έχει.  Μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να γίνει με την οικονομική δυσπραγία που είναι σήμερα αντιμέτωπη η Αυτοδιοίκηση, όταν οι ΚΑΠ είναι πετσοκομμένοι.

Η ίδια η ΚΕΔΕ είπε, είχε υπολογίσει ότι οι δήμοι θα έπρεπε να έχουν χρηματοδότηση 6 δις και θα έχουμε με το ζόρι 1, 9 δις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας  υπογράμμισε την ανάγκη για άλλη κατεύθυνση της Αυτοδιοίκηση, με ουσιαστική   αυτοτέλεια, με γνώμη και ουσιαστικό ρόλο για  τις τοπικές υποθέσεις.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…