Άρθρο Localit 13 Φεβρουαρίου, 2025

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης – Τι λένε οι ειδικοί

Συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, με τους επιστήμονες να μελετούν τη δραστηριότητα και αναλύουν τα δεδομένα. Ωστόσο, όπως λένε δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις για το αν η σεισμική ακολουθία βαίνει προς αποκλιμάκωση.
«Περιμένουμε μέρα με τη μέρα να δούμε κάποια διαφοροποίηση προς τη θετική κατεύθυνση, για να πούμε και εμείς έπειτα, στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και σε όλους τους Έλληνες ότι μπήκαμε σε φάση αποκλιμάκωσης. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν είναι τα δεδομένα τέτοια που να μας αφήνουν να κάνουμε κάτι τέτοιο. Σε σχέση με τις πρώτες ημέρες σαφέστατα υπάρχει μια πτώση. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σταθερότητα. Δεν έχουμε επανέλθει στα πρώτα επίπεδα της σεισμικότητας. Ωστόσο, για να πούμε ότι γίνεται αποκλιμάκωση, θα πρέπει αυτή η πτώση να είναι διαρκής στον χρόνο και κάποια στιγμή να είναι εμφανής, να είναι πέρα των διακυμάνσεων της μικρής περιόδου σε επίπεδο ημέρας” τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, μιλώντας επίσης, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι «έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος σεισμολόγος χώρος που αποτελείται από πολλές ρηξιγενείς ζώνες, οι οποίες πιθανότατα να έχουν ενεργοποιηθεί από τη διέλευση ρευστών από έναν μεγαλύτερο μαγματικό θάλαμο, δηλαδή μαγματικές διεργασίες μπορούν να κινήσουν τα ρήγματα χωρίς όμως να έχουμε την περίπτωση μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης έτσι, έτσι όπως έχει ακουστεί και έχει φοβίσει τον κόσμο”.
“Είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο το μελετάμε πολύ εντατικά και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να αναλύουμε και να συνδυάζουμε τα δεδομένα της μορφολογίας του πυθμένα, το τι βρίσκεται στο υπέδαφος μέσα στον υποθαλάσσιο πυθμένα και τι γίνεται στα βαθύτερα στρώματα στα έγκατα της γης” εξήγησε.
Χθες, Τετάρτη τοποθετήθηκε στην Άνυδρο σύστημα καταγραφής και μεταβολής του εδάφους και μέτρησης της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ σήμερα πολυμελής επιστημονική ομάδα με το Ωκεανογραφικό Αιγαίο θα βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, προκειμένου να συλλέξει πρόσθετα γεωλογικά, γεωφυσικά, γεωχημικά δεδομένα που θα συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου.
Πάντως η σεισμική συχνότητα είναι καθημερινά κατά μέσο όρο 100 δονήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα έως και τις 10 Φεβρουαρίου ανιχνεύτηκαν πάνω από 15.300 σεισμοί, εκ των οποίων πάνω από 13.200 σεισμοί μεγέθους Μ³1.0.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το τέλος του φαινομένου, τοποθετώντας την εκτόνωσή του ακόμη και μετά το Πάσχα.
«Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες, περισσότερους καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες» τόνισε στο ΕΡΤNews ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Μystreet»: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για καταγγελία αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα

Οι δήμοι θα καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τις ανάγκες και τα προβλήματα των δομών κοινωνικής μέριμνας στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαντορίνη: Έρευνα του ΕΚΠΑ για τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου

Συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο της Σαντορίνης διεξάγει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του…