Άρθρο Localit 25 Μαΐου, 2016

Συνεχίζεται η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ειδομένη σε κέντρα φιλοξενίας

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΗΤΗΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 400 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣΠάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες απομακρύνθηκαν από τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά μεταφέρθηκαν 2.031 αλλοδαποί με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών.

Η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί. Στόχος είναι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, κάτι που εκτιμάται ότι θα πάρει μέρες. Στην περιοχή ήταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επιχείρηση εκκένωσης χθες εξελίχθηκε ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εντολές που δόθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αστυνομικούς είναι να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα. ‘Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση-σκούπα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί στην Ειδομένη, όπου από το προηγούμενο 24ωρο άρχισαν να καταφθάνουν αστυνομικοί απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ  ζητήθηκε από δημοσιογράφους, αλληλέγγυους κ.ά. να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό, κάτι που εισακούστηκε. Υπήρξαν βέβαια μία-δύο περιπτώσεις ατόμων που επιχείρησαν να παραμείνουν στον καταυλισμό, αλλά κι αυτοί εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν εκτός της περιοχής που χαρακτηρίστηκε ως αποκλεισμένη ζώνη. Όσο εξελισσόταν η διαδικασία πετούσε πάνω από την περιοχή ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Μάρτιν Σουλτς “Ονειδος για την Ευρώπη” η Ειδομένη

“‘Ονειδος για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης” χαρακτήρισε την Ειδομένη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung και ζήτησε να μην αποφεύγει η Ευρώπη να κοιτάζει προς τα εκεί.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνα τα μέλη “τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να δεχτούν πρόσφυγες και εγκαταλείπουν μόνους τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό”, όπως είπε και τόνισε πως “τα κράτη τα οποία αρνούνται πεισματικά να δεχτούν πρόσφυγες έφεραν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτήν την κατάσταση”.

Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μια βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση, χρειάζεται επειγόντως -και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης- βοήθεια και αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. Σούλτς, ο οποίος τόνισε επίσης ότι “δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα με το προσφυγικό πρόβλημα” και απαίτησε εκ νέου τη συμμετοχή και των 28 χωρών της ΕΕ στο θέμα αυτό. “Αναμένω ότι οι όλες οι χώρες θα λάβουν μέρος στην κατανομή” είπε.

Στο ερώτημα πως μπορεί να παρακινηθούν οι χώρες που αρνούνται να τους δεχτούν, απάντησε: “ίσως η επίγνωση του γεγονότος ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα στον οποίο ζούμε, δεν υπάρχουν εθνικές απαντήσεις σε παγκόσμια προβλήματα όπως η μετανάστευση. Απλώς δεν λειτουργεί κάτι τέτοιο πλέον”.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…