Άρθρο Localit 07 Οκτωβρίου, 2024

Συνεχείς συσκέψεις για το θέμα των τηλεθερμάνσεων σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Εορδαία και Αμύνταιο

Ο τρόπος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Εορδαία και Αμύνταιο, η σύμβαση που πρέπει να υπογραφεί για τη διάδοχη κατάσταση της εποχής του λιγνίτη, η τιμή μονάδας, τα χρέη για τα οποία έχουν φτάσει εξώδικά από τη ΔΕΗ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούν τα μείζονα ζητήματα των συσκέψεων επί συσκέψεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, ενώ πλησιάζει η ημέρα, 15 Οκτωβρίου, για να ανοίξουν οι τηλεθερμάνσεις στην περιοχή.

Διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει η τηλεθέρμανση Κοζάνης

Τη διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει και θα λειτουργήσει κανονικά η τηλεθέρμανση Κοζάνης στις 15 Οκτωβρίου και ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική συμφωνία με τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ, έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Ματιάκης, μιλώντας στο «Χρόνο Κοζάνης». Αυτή η διαβεβαίωση έρχεται παρά τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του εξωδίκου που απέστειλε η ΔΕΗ στη ΔΕΥΑΚ, το οποίο αφορά την αποπληρωμή του χρέους των 16 εκατομμυρίων για τους ρύπους, εντός ενός μήνα. Όπως ανέφερε η ΔΕΗ στο εξώδικό της, σε αντίθετη περίπτωση, θα καταγγείλει τη σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας και θα προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των συνδυασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τον κ. Κασαπίδη, την κ. Ζεμπιλιάδου, τον κ. Στολτίδη, όπου παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους που είχαν θέσει, μαζί με τους δημάρχους. Όπως ανέφερε ο κ. Αμανατίδης, έγινε κοινά αποδεκτό ότι μαζί με την ομάδα διαπραγμάτευσης πέτυχαν μέχρι τώρα το σύνολο σχεδόν των στόχων, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων και των οικονομικών υποχρεώσεων. «Έγινε επίσης κατανοητό ότι σε ένα πεδίο όπου όλοι έχουν διαφορετικά συμφέροντα, η εύρεση μιας συνισταμένης είναι δύσκολη, όχι όμως μη πραγματοποιήσιμη. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι καταλήγουμε σε μία συμφωνία με το ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ επωφελή για τους δήμους και τους συμπολίτες μας. Επιδιώκουμε να ρυθμιστούν όλες και οι τελευταίες λεπτομέρειες, για την οριστική και επίσημη συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Δημαρχείο Κοζάνης, συμμετείχαν οι τρεις δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και ο δήμαρχος Φλώρινας, καθώς και εκπρόσωποι των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθερμάνσεων. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τηλεθέρμανση, το τι μέλλει γενέσθαι και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα τους.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η τιμή της θερμικής ενέργειας για τα επόμενα δύο χρόνια, που αποτελεί τη μοναδική «κόκκινη γραμμή» που έχει απομείνει. Κατέληξαν σε ένα κείμενο το οποίο θα είναι η τελική αντιπρόταση στην πρόταση που τους έχει κατατεθεί, και εντός των ημερών ο περιφερειάρχης θα το μεταφέρει στη ΔΕΗ και το υπουργείο, καθώς ο χρόνος τους πιέζει.

«Είμαστε πάρα πολύ κοντά, γιατί αυτό το διάστημα γίνονται πάρα πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, μετά το πέρας της σύσκεψης. Σημείωσε ότι είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν την τελική τιμή για τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών έως τη δημιουργία της νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ, η οποία θα τροφοδοτεί τις τρεις τηλεθερμάνσεις με θερμική ενέργεια.

Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Ματιάκης, σημείωσε ότι είναι πολύ κοντά στο να υπογράψουν το τελικό κείμενο, καθώς έχει μείνει μόνο η τελική τιμή, με στόχο να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία – «πακέτο». «Το μόνο που έχει μείνει είναι η τελική τιμή για τα δύο μεταβατικά χρόνια. Η διαπραγμάτευση γίνεται για να καθοριστεί η τελική τιμή και να προχωρήσουμε. Όλα έχουν λυθεί, όπως το πώς θα συμβάλλει η πολιτεία και πώς θα γίνει η αποπληρωμή των ρύπων. Την ακριβή τιμή δεν μπορούμε να την πούμε ακόμα, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ζούμε σε ένα διαφορετικό τοπίο. Έχει απελευθερωθεί η ενέργεια, τα πάντα είναι πλέον εμπορεύσιμα, και λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας, οπότε θα υπάρξει μια μικρή αύξηση της τιμής. Παλεύουμε για τη χαμηλότερη τιμή που μπορούμε να εξασφαλίσουμε υπέρ των πολιτών μας. Σίγουρα, με τη λειτουργία της ΣΗΘΥΑ, η τιμή θα είναι πιο σταθερή και χαμηλότερη. Το θέμα είναι πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση για τα δύο χρόνια έως τότε».

Όπως ανέφερε ο κ. Ματιάκης, για να υπογραφεί το τελικό κείμενο, θα πρέπει να περάσει από τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΥΑ και τα Δημοτικά Συμβούλια, κάτι που προϋποθέτει χρόνο, τον οποίο δεν διαθέτουν, καθώς οι τηλεθερμάνσεις θα πρέπει να μπουν σε λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα. «Πρέπει η ΔΕΗ να παράσχει θερμική ενέργεια εντός των ημερών για να ζεσταθεί ο κόσμος».

Για το εξώδικο της ΔΕΗ προς τη ΔΕΥΑΚ, ο κ. Ματιάκης υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ έδειξε το σκληρό της πρόσωπο με αυτόν τον τρόπο, καθώς τα χρέη των ρύπων, όπως και τα χρέη της ΔΕΤΗΠ, για τα οποία επίσης έστειλε εξώδικο η ΔΕΗ στην τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, είναι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας τους. «Η ΔΕΗ έδειξε τη σκληρότητά της απέναντι στον κόσμο της Κοζάνης. Όλα αυτά τα θέματα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας μας. Ήταν ανάλγητη αυτή η συμπεριφορά. Στο συνολικό πακέτο της διαπραγμάτευσης είναι και τα διοξείδια. Είναι προφανές ότι έστειλαν το εξώδικο για να μας πιέσουν περισσότερο και να προχωρήσουμε στη γρήγορη υπογραφή της σύμβασης».

Σημαντικό ρόλο σε όλες τις διαπραγματεύσεις έχει παίξει η συνεργασία των δημάρχων, του περιφερειάρχη και των προέδρων των ΔΕΥΑ, καθώς και η σύμπνοια που υπάρχει μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. «Όλοι μας έχουμε δώσει και δίνουμε έναν αγώνα, που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως η συμβολή και η ομοιογένεια όλων ήταν πολύ σημαντική. Αν πηγαίναμε μεμονωμένα και διαπραγματεύομασταν ξεχωριστά, δεν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον κ. Ματιάκη, η τηλεθέρμανση για τα επόμενα 17 χρόνια έχει εξασφαλιστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αρχίσουν από τώρα κάποιες μελέτες για την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μονάδα της ΣΗΘΥΑ που θα δημιουργηθεί θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, το οποίο είναι επίσης ορυκτό καύσιμο με ημερομηνία λήξης, όπως και ο λιγνίτης. «Κατά πάσα πιθανότητα, στη Δυτική Μακεδονία θα παράγεται το 33% της πράσινης ενέργειας στη χώρα».

Όπως έγινε και με την περίπτωση των χρεών της ΔΕΤΗΠ, για τα οποία η κυβέρνηση θα πληρώσει το 1/3 των χρεών της ΔΕΤΗΠ στη ΔΕΗ, ο κ. Ματιάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα πλάνο και για τα χρέη ρύπων της ΔΕΥΑΚ, το οποίο ωστόσο θα διευκρινιστεί μέσα στην εβδομάδα.

Όλες οι πλευρές διαβεβαιώνουν και δεσμεύονται ότι οι τηλεθερμάνσεις θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν ομαλά και απρόσκοπτα, και οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, της πιο κρύας περιφέρειας της χώρας, δεν θα μείνουν χωρίς θέρμανση. «Δεν δεσμεύομαι μόνο εγώ ότι θα έχουμε τηλεθέρμανση. Δεσμεύτηκε και ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, ο υπουργός. Η απόφαση είναι κοινή», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: Χρόνος Κοζάνης

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
“Στοπ” του ΣτΕ στο σύστημα κινήτρων του ΝΟΚ – Ποιες οικοδομικές άδειες επηρεάζονται

Δημοσιεύθηκαν τέσσερις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικό τον ΝΟΚ Η Ολομέλεια του…

Ρεπορτάζ 24 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε πρότυπη δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται στις 6 Ιουνίου η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Στις 6 Ιουνίου θα κριθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το ενδεχόμενο επαναφοράς του…

Ρεπορτάζ 24 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αγροδιατροφή, κατασκευές και βιομηχανία οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε επενδύσεις στην Κ. Μακεδονία

Οι κλάδοι της αγροδιατροφής, των υλικών και κατασκευών και της βιομηχανίας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση…