Και οι δήμοι της χώρας καλούνται να συνδράμουν στην καταγραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ – η προθεσμία της οποίας εκπνέει στις 28 Σεπτεμβρίου – και ειδικά για τις περιπτώσεις συνταξιούχων που είναι ανίκανοι για δικαιοπραξία λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής.
Για την καταγραφή οι δήμοι θα πρέπει να ορίσουν υπαλλήλους – δημοτικούς υπαλλήλους ή δημοτικούς αστυνομικούς – ή αιρετούς.
Το θέμα ετέθη από το ίδιο το ΙΚΑ προς το υπουργείο Εσωτερικών, εξαιτίας του ότι η βεβαίωση δημόσιας αρχής – εν προκειμένω Δημοτικής Αστυνομίας ή Δημοτικής Αρχής – ότι ο συνταξιούχος βρίσκεται στη ζωή «δεν χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από όλες τις Δημοτικές Αστυνομίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντικειμενική αδυναμία διενέργειας της φυσικής καταγραφής συνταξιούχων που ανήκουν σ΄ αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, με κίνδυνο διακοπής καταβολής της σύνταξής τους».
Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επικαλείται τον Ν. 3852, «για την εξυπηρέτηση ατόμων τα οποία βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στις υπηρεσίες, είναι αναγκαίο να οργανώνονται υπηρεσιακές δομές και να ορίζονται «δημοτικοί ανταποκριτές» για την κατ΄ οίκον παροχή διοικητικής βοήθειας. Εν προκειμένω, οι δήμοι, δύνανται να ορίσουν υπαλλήλους τους (δημοτικούς υπαλλήλους, δημοτικούς αστυνομικούς) ή αιρετούς για την παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης».
Τα υπουργείο ζητά από το ΙΚΑ να προσδιορίζει με σαφήνεια τη νόμιμη διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν οι δήμοι και να τους την κοινοποιήσει μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.