Την ανάγκη αποκέντρωσης του συγκεντρωτικού κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου η χώρα να καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Μάρκου Μαρκούλα, κατά τη συνάντηση τους στα γραφεία της Ένωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου όπως ανέφερε, να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ουραγός της Ευρώπης στον τομέα αυτό.
Ειδικότερα, επικαλούμενος τα πρόσφατα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με τα οποία η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην ΕΕ είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με ποσοστό 33%, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα πηγάζουν σε ένα μεγάλο βαθμό και από το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν φτάνουν στο σύνολο τους στους δικαιούχους, αλλά «σπαταλώνται» στα ενδιάμεσα στάδια διαχείρισης τους μέχρι να φτάσουν στους τελικούς αποδέκτες. Τροφοδοτούν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας αντί να αξιοποιούνται προς όφελος αυτών που τα χρειάζονται. Αυτός είναι ο λόγος που ενώ υπάρχει υψηλή απορροφητικότητα, δεν είναι αντίστοιχα υψηλή και η αποτελεσματικότητα.
Η κεντρική διοίκηση στην Ελλάδα εμμένει να μη δίνει ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών ανέφερε και πρόσθεσε πως όσο δεν εφαρμόζεται στην πράξη η έννοια της τοπικής διακυβέρνησης, η χώρα θα μένει πίσω και το έλλειμμα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διευρύνεται.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πατούλης με αφορμή και τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων καθαριότητας στους Δήμους, τόνισε στον κ. Μαρκούλα ότι το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να δώσει άμεσα λύση που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους και να μην αναλώνεται μόνο σε ζητήματα που δεν έχουν σχέση με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση. «Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και πιστεύουμε ότι μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρμόδια να αποφασίζει για τον αριθμό των απασχολούμενων αλλά και το πώς θα κατανεμηθούν οι ειδικότητες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής των Περιφερειών συμμερίστηκε την άποψη του κ. Πατούλη για ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κράτους και την προσέλκυση επενδύσεων, είναι η αποκέντρωση.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το προσφυγικό ζήτημα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν αυτή που σήκωσε το κύριο βάρος της αντιμετώπισης του ζητήματος, δεν είχε ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση και δεν αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία των τοπικών αρχών. Απευθυνόμενος στον κ. Μαρκούλα του ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ προκειμένου να δοθούν οι σχετικές αρμοδιότητες στους Δήμους προς όφελος και των προσφύγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:
«Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών είχαμε μία ιδιαίτερα γόνιμη και χρήσιμη συζήτηση σχετικά με το ρόλο πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, προς όφελος των πολιτών. Το κλειδί είναι η αποκέντρωση και σε αυτό συμφωνήσαμε με τον κ. Μαρκούλα.
Η Ελλάδα δυστυχώς έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα αυτό, γεγονός που πιστοποιείται και από τα ανησυχητικά αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που δείχνουν ότι οι Έλληνες πολίτες δεν υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε μία χώρα η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αποτελεί σταθερό κρίκο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι αν θέλει να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα.
Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών ουσιαστικό ρόλο πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία πρέπει επιτέλους να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει η ίδια για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, χωρίς κηδεμονίες. Σε κάθε άλλη περίπτωση και αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αναλώνεται σε μικροπολιτικές, πολύ φοβάμαι πως η πορεία της χώρας προς την απομόνωση δεν θα έχει γυρισμό».
Σε δηλώσεις του ο κ. Μαρκούλα τόνισε τα εξής:
«Αν θέλουμε σταθερή ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην ΕΕ, πρέπει να επενδύσουμε. Η ΕΕ διαθέτει το 1/3 των κονδυλίων για μία περιφερειακή πολιτική ανάπτυξης, που θα είναι ισχυρότερη, πιο απλή και πιο αποτελεσματική μετά το 2020. Πρέπει οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές να αναλάβουν την αξιοποίηση αυτών των πόρων, ανεξάρτητα από το πώς αξιοποιούνται αυτά τα κονδύλια στις τοπικές κοινωνίες και να διευκολύνουν την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Πρέπει οι περιφέρειες και οι πόλεις να έχουν μία διασυνοριακή συνεργασία, να προωθήσουν καινοτομίες, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας προκειμένου να οικοδομήσουν μία πιο ευημερούσα Ευρώπη για όλους μας».
Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής των Περιφερειών επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ. Μαρκούλα ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα.