20 Οκτωβρίου, 2021

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου με αντιπροσωπεία της UNICEF

Συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με τη UNICEF με επίκεντρο την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και  τις ανάγκες των παιδιών σε ανοικτές και φιλικές πόλεις

 

Την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΚΕΔΕ με τη UNICEF σηματοδότησε η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου με αντιπροσωπεία της UNICEF, αποτελούμενη από τον Amir Yarparvar – σύμβουλο Διατροφής της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και τους εκπροσώπους του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, Μυρσίνη Καζάκου και Αντώνη Καμάρα.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει το μόνιμο Γραφείο του οργανισμού στη χώρα μας και στοχεύει στη δρομολόγηση της άμεσης συνεργασίας της ΚΕΔΕ αλλά και των δήμων της χώρας με τον οργανισμό με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων σε ανοικτές και φιλικές πόλεις.

Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στους εξής άξονες: Στις υπηρεσίες που διαθέτουν οι δήμοι στην άσκηση πολιτικών για το παιδί, στα προγράμματα που υλοποιούνται για τα παιδιά, στους δημόσιους ανοικτούς χώρους και τους χώρους άθλησης που διαθέτουν οι δήμοι για τη διασφάλιση της ευζωίας των παιδιών και των νέων.

Ωστόσο κατά τη σημερινή συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και στο πώς μπορούν να συμβάλλουν οι δήμοι στην καταπολέμησή της.

Τονίστηκε ότι ως πρώτο και βασικό μέτρο είναι να επαναπροσδιοριστεί ο κατάλογος των προϊόντων που διαθέτουν τα σχολικά κυλικεία, αλλά και σε χώρους που βρίσκονται γύρω τους. Το δεύτερο είναι η άσκηση του δικαιώματος των παιδιών στην άθληση και γενικότερα της ευζωίας των παιδιών σε πόλεις φιλικές και ανοικτές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι το θέμα των προϊόντων που διατίθενται στα κυλικεία έχει απασχολήσει την Αυτοδιοίκηση. Αρκετοί ήταν και οι δήμοι που δοκίμασαν κατά το παρελθόν προγράμματα με βιολογικά προϊόντα. Ωστόσο υπήρξε δυσκολία στην εφαρμογή τους, τόσο λόγω του κόστους των προϊόντων, όσο και στην εξεύρεσή τους.

Συμφωνήθηκε να γίνει καταγραφή του νομικού πλαισίου που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα για τα σχολικά κυλικεία και να διερευνηθούν τρόποι ώστε και γύρω από τα σχολεία να περιοριστεί η χρήση προϊόντων που συμβάλουν στην παχυσαρκία.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ακόμη ότι θα έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν δείκτες με βάση τις αθλητικές υποδομές, τις παιδικές χαρές, τους ποδηλατόδρομους, τους ελεύθερους χώρους που διαθέτουν οι δήμοι και «άρα να αναδείξουμε αυτό που στην ουσία λίγο – πολύ πιστεύουμε ότι ισχύει, ότι δηλαδή η παχυσαρκία είναι πιο συχνό φαινόμενα στα μεγάλα αστικά κέντρα, και κυρίως τις φτωχότερες γειτονιές και  λιγότερο στην επαρχία που οι πόλεις είναι πιο φιλικές και ανοικτές, έχουν περισσότερους ανοικτούς χώρους. Και άρα να δρομολογηθούν πολιτικές με βάση τις καλές και δοκιμασμένες πρακτικές και την εμπειρία της UNICEF, για να προλάβουμε και να διορθώσουμε το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας».

Επίσης και από τα δύο μέρη υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες να περάσουν στις τοπικές κοινωνίες το μήνυμα για τους κινδύνους της παχυσαρκίας για τα παιδιά, τους τρόπους προστασίας τους ή της αντιμετώπισής της και μέσω των social media. Κυρίως όμως μέσω της άμεσης συνεργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών  των δήμων με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, συνεργασία που,  η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι, συγκεντρώνει το υψηλό ενδιαφέρον τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 20 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναβολή της συζήτησης του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για μετά τις εκλογές ζήτησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, ο οποίος…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 20 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ καταδικάζει την επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου

Ζητά την άμεση διερεύνηση του περιστατικού της επίθεσης και των απειλών που προηγήθηκαν, από τη…