Άρθρο Localit 13 Δεκεμβρίου, 2022

Συνάντηση των δημάρχων Πυλαίας-Χορτιάτη και Μαντάν Βουλγαρίας στην ολοκλήρωση του έργου Terra-Mine

Τη συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι δήμαρχοι Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο δήμαρχος Μαντάν Βουλγαρίας Φαχρί Μολαϊσένοβ και μετά την ολοκλήρωση του σημαντικού εταιρικού έργου Terra-Mine υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”. Οι δύο δήμαρχοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του θεματικού συνεδρίου και της συνάντησης εταίρων του έργου Terra-Mine που διοργάνωσε ο δήμος στο Δημαρχείο Πανοράματος.

Οι δύο δήμοι ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2016 με αφορμή την υποβολή κοινής πρότασης στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», με στόχο την προβολή των λατομείων του Ασβεστοχωρίου και την αποκατάσταση και ανάδειξη ανενεργών μεταλλείων του Μαντάν.

Από το 2020 που πραγματοποιήθηκε η ένταξη της πρότασης στο Πρόγραμμα δούλεψαν συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση, συνεργαζόμενοι και με τρία μεγάλα πανεπιστήμια της διασυνοριακής περιοχής,  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Ιβαν Ρίλσκι.

Τα σημαντικά οφέλη αυτής της συνεργασίας και οι προοπτικές συνέχισής της στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου συζητήθηκαν εκτενώς στην τεχνική συνάντηση του έργου.

 

Βασικές πληροφορίες για το έργο TerraMine

Το έργο Terra-Mine – “Βιώσιμη οικοπολιτιστική αξιοποίηση περιοχών μεταλλείων και λατομείων στη διασυνοριακή περιοχή” σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”.

Το έργο Terra-Mine περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, την αξιοποίηση και ανάδειξη μεταλλείων και λατομείων στη διασυνοριακή περιοχή, ως αναπόσπαστα στοιχεία της γεωπολιτιστικής της κληρονομιάς, με γνώμονα την ενίσχυση της ελκυστικότητάς της. Ορίζοντας ως βασικές περιοχές παρέμβασης το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το Δήμο Μαντάν, διερευνώνται πολύπλευρα οι δυνατότητες και οι προοπτικές αξιοποίησης αυτής της ιδιαίτερης βιομηχανικής κληρονομιάς προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, μελετώντας μάλιστα και αντίστοιχες διεθνείς καλές πρακτικές στο πεδίο αυτό.

Το έργο Terra-Mine συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 24 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κιλκίς: Βιωματικά εργαστήρια στα σχολεία για την έμφυλη βία

Βιωματικά εργαστήρια ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων ενάντια στην έμφυλη βία στα σχολεία υλοποίησε…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 05 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αν. Σάμου: Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών με το Δήμο Greifswald της Γερμανίας

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Greifswald της Γερμανίας πρόγραμμα ανταλλαγής…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 03 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρακλείου: Οι πολίτες απαντούν για τα προβλήματα μετακίνησης στην πόλη

Ένα έξυπνο ερωτηματολόγιο για τα προβλήματα μετακίνησης στην πόλη διακινεί ο δήμος Ηρακλείου και καλεί…