Άρθρο Localit 04 Ιανουαρίου, 2023

Συνάντηση στον Δήμο Ηρακλείου με επίκεντρο τα προβλήματα των ατόμων με οπτική αναπηρία

Συνάντηση με μέλη της Ένωσης Τυφλών Κρήτης είχε το πρωί της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στο γραφείο του στη Λότζια, παρουσία της γενικής γραμματέως του Δήμου, Ευγενίας Στυλιανού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Κρήτης Μενέλαος Μαρκοδημητράκης, συνοδευόμενος από την γραμματέα Ελευθερία Ζαμπετάκη και το μέλος Ανδρέα Τυμπακιανάκη, συζήτησε με τον δήμαρχο τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα ζήτησαν την τοποθέτηση επιπλέον ηχητικών διατάξεων σε φανάρια που βρίσκονται σε κεντρικούς κόμβους του Ηρακλείου, την καταγραφή των διευθύνσεων των ατόμων με οπτική αναπηρία με σκοπό την άμεση παρέμβαση της πολιτικής προστασίας του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και την εξατομικευμένη παρέμβαση από υπηρεσίες του Δήμου, όπου απαιτείται, για την βελτίωση της προσβασιμότητας των δημοτών με οπτική αναπηρία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Κρήτης ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την μέχρι σήμερα συνεργασία καθώς και για τις βελτιωτικές κινήσεις όπως η τοποθέτηση ηχητικών διατάξεων σε πολλά σημεία του Ηρακλείου αλλά και η δημιουργία οδεύσεων τυφλών σε μεγαλύτερο εύρος των πεζοδρομίων που έχουν συμβάλει, όπως σημείωσε, στην ασφαλή και με αξιοπρέπεια μετακίνηση τους.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του επισήμανε ότι βρίσκεται στο πλευρό τους σημειώνοντας: «Στον στρατηγικό μας σχεδιασμό για την βιώσιμη ανάπτυξη υπάρχει μια βασική στόχευση η οποία στηρίζεται στον άξονα της αναβάθμισης του επιπέδου ζωής αυτών των συμπολιτών. Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά, ωστόσο οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται θεωρούμε ότι συμβάλλουν στην επιθυμία μας ουδείς άνθρωπος να είναι αποκλεισμένος».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μπράιγ. Η 4η Ιανουαρίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως μέσο για την πλήρη κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλο τον κόσμο, 39 εκατ. άνθρωποι είναι τυφλοί και 253 εκατ. έχουν μερικά προβλήματα όρασης.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (CPRD) αναγνωρίζει τη Μπράιγ ως μέσο επικοινωνίας απαραίτητο για την εκπαίδευση, την ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης, την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την κοινωνική ένταξη για εκείνους που την χρησιμοποιούν. Η απλότητα του συστήματος επέτρεψε στα άτομα με προβλήματα όρασης να διαβάζουν χρησιμοποιώντας την αφή.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Ξεκινά το «Εξοικονομώ-Σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης»

Εντός των επόμενων μηνών προχωρά η κυβέρνηση στην υπουργική απόφαση προκήρυξης της δράσης «Εξοικονομώ-Σύνδεση με…

Ενδιαφέρουν 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συγκέντρωση Πασχαλινών δώρων σε Ελληνικό-Αργυρούπολη

Με σύνθημα «Μπες και φέτος στο ρόλο σου! Γίνε Νονός» το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και…

Ενδιαφέρουν 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συναντήσεις με τις δημοτικές αρχές του Κινήματος Διάσωσης και Επαναλειτουργίας του Σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου

Σειρά επαφών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιεί το Κίνημα Διάσωσης και Επαναλειτουργίας  του Σιδηροδρόμου…