Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με σημερινή επιστολή του, προκειμένου «να συζητηθούν και να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν ένα επιτυχημένο πλαίσιο λειτουργίας των δράσεων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο την προσφορά υψηλών ποιοτικά υπηρεσιών στους πολίτες».
Ο κ. Πατούλης εκφράζει την έκπληξή του καθώς στις πρόσφατες εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας, (19814/8-3-2018 και 26157/29-3-2018) με τις οποίες καθορίζεται ενιαίο πλαίσιο δράσεων για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις δράσεις των δήμων που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία.
Ειδικότερα με εξαίρεση τα ΚΑΠΗ, σημείωνει ότι δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά σε δομές των δήμων που κατεξοχήν υλοποιούν προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (Δημοτικά Ιατρεία, ΚΕΠ Υγείας, Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, κ.α.).
Ο κ. Πατούλης τονίζει ότι όλες οι παραπάνω δημοτικές δομές, εξυπηρετούν όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες, ηλικιωμένους, παιδιά, ΑμεΑ κ.ά.) παρέχοντας σειρά προληπτικών υπηρεσιών υγείας και προαγωγής της υγείας αλλά και της ψυχικής υγείας.
Επίσης υπενθυμίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση το Ν. 3463/2006 «Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων» αλλά και το Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» έχει την αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
Διευκρινίζει ακόμη ότι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, δεν είναι αντίθετοι στη διαδικασία ανασυγκρότησης-μεταρρύθμισης της Υγείας και ειδικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αναφορικά όμως «με την συγκρότηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.), τις οποίες αιφνιδιαστικά και αγνοώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκροτήσατε» επισημαίνει «ότι πρώτα έπρεπε να έχει υπάρξει ένας Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δομών Υγείας, ο οποίος θα άμβλυνε τις οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τον πολυκερματισμό και την έλλειψη συντονισμού των δομών αυτών».
«Βασική μας θέση, αναφέρει ο κ. Πατούλης, για την επιτυχία του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί η αποκεντρωμένη λειτουργία του με τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Άλλωστε, βάσει των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, Αποκέντρωση δεν νοείται χωρίς τη συμμετοχή, ευθύνη και αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Τέλος ο κ. Πατούλης καταθέτει τις πάγιες θέσεις της Αυτοδιοίκησης, όπως έχουν αποτυπωθεί στις αποφάσεις των ετήσιων συνεδρίων της ΚΕΔΕ που είναι:
- Η ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από την δημιουργία μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο.
- Η θεσμοθέτηση της λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίησή τους ως Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Η συμβασιοποίηση των Δημοτικών Ιατρείων ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το ασφαλιστικό σύστημα.
- Η διασφάλιση της λειτουργίας των 76 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας με την διατήρηση και βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.