Διαδοχικές συναντήσεις με δημάρχους Αμαρίου, Παντελή Μουρτζάνο, και Καντάνου – Σελίνου, Περράκη Αντώνη και τον δήμαρχο Δομοκού, Δημήτρη Τζιαχρήστα είχε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.
Στη συνάντηση με τον κ. Μουρτζάνο έγινε εκτενής ενημέρωση του υπουργού για τα ανοιχτά θέματα του Δήμου και πιο συγκεκριμένα για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θέματα λειτουργίας, καθώς και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τα Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου. Επίσης τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη για την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου οχήματος, καθότι το υφιστάμενο όχημα του δήμου δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις, για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε τη διάθεση του υπουργείου να εξετάσει όλες τις δυνατότητες συνδρομής του Δήμου, αλλά και να βοηθήσει στη διερεύνηση του ζητήματος για την εξασφάλιση του απορριμματοφόρου οχήματος.
Με τον κ. Περράκη, ο οποίος συνοδευόταν από την Αντιδήμαρχο του δήμου, Αλφιέρη Στυλιανή, συζητήθηκαν ιδιαίτερα οι δυσκολίες για την εξασφάλιση εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως οικονομολόγου, αλλά και η μεγάλη σημασία της οικονομικής ενίσχυσης για το 2017. Στη συνάντηση εκφράστηκε η ανάγκη για τη συνδρομή του υπουργείου για διάφορα θέματα του Δήμου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αλλά και για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.
Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση τρόπων στήριξης των ορεινών Δήμων και παρουσίασε μία από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, για τη δημιουργία μητρώου μικρών ορεινών Δήμων που υπολείπονται σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με σκοπό την κάλυψη των εν λόγω αναγκών, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε προαναγγελθεί για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για το 2017, στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.
Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Δομοκού, Δημήτρη Τζιαχρήστα, συζητήθηκαν κυρίως οι σχεδιασμοί του Δήμου για την ολοκλήρωση έργου που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θησέας». Ο κ. Τζιαχρήστας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, με την οποία εξασφαλίζεται μεταξύ άλλων και η υδροδότηση γεωργικών εκτάσεων, μέσω της ενίσχυσης των αρδευτικών δικτύων και γεωτρήσεων. Ανταλλάχθηκαν ακόμη απόψεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ συζητήθηκε διεξοδικά το περιεχόμενο της εγκυκλίου που αφορά στην υποβολή αιτημάτων για οικονομική ενίσχυση με σκοπό την αποκατάσταση ζημιών και φθορών, οι οποίες προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε στον Δήμαρχο Δομοκού ότι ο διάλογος για τα θεσμικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σε εξέλιξη και το υπουργείο αξιολογεί προσεκτικά όλες τις απόψεις, προκειμένου οι προτεινόμενες αλλαγές να λειτουργήσουν θετικά. Ενημέρωσε επίσης τον κ. Τζιαχρήστα ότι θα εξετάσει προσεκτικά την πρότασή του για τη θέσπιση κριτηρίων για την κατανομή των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, με σκοπό τη δημιουργία ενός δίκαιου δικτύου ενίσχυσης των δήμων, με γνώμονα τις πραγματικές τους ανάγκες.
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε όλους τους Δημάρχους για το Πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού, που είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, αλλά και αντίστοιχες επενδύσεις όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες εξασφαλίζουν τον ενεργειακό συμψηφισμό με την κατανάλωση ενέργειας, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των Δήμων που προκύπτει από τις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις.