Άρθρο Localit 03 Φεβρουαρίου, 2023

Συμβουλευτικός Σταθμός για την άνοια στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου

 Ένας ακόμα Συμβουλευτικός Σταθμός για την ‘Ανοια τέθηκε σε λειτουργία με τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο ΚΑΠΗ Ραφήνας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου σταθμού του ΕΔΔΥΠΠΥ με σκοπό την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής, προσφέρουμε, μέσα από τις αντίστοιχες εκπαιδεύσεις στο κατάλληλο προσωπικό, στήριξη σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια, αλλά και στο οικείο περιβάλλον τους» προσθέτοντας ότι από τις αρχές του 2021 έχει τεθεί σε λειτουργία και η Γραμμή Βοήθειας για την ‘Ανοια 1102, από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, περισσότεροι από 90 δήμοι – μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ έχουν δημιουργήσει Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την ‘Ανοια σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από το Δίκτυο, μπορούν όλοι οι δήμοι-μέλη να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και να έχουν το δικό τους Συμβουλευτικό Σταθμό, ώστε όλοι οι δημότες που είναι ασθενείς με άνοια ή οι φροντιστές τους, να μπορούν να απευθυνθούν και να λάβουν τις κατάλληλες συμβουλές και στήριξη από το προσωπικό και τον εξειδικευμένο ιατρό.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία της Δρ. Παρασκευής Σακκά, νευρολόγου/ψυχιάτρου και προέδρου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, με θέμα «Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την άνοια στους Δήμους του ΕΔΔΥΠΠΥ: παρόν και μέλλον».

Η  Άνοια εντάσσεται στα 12 νοσήματα του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας και από το 2018 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του ΠΟΥ υλοποιούν το πρόγραμμα «Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την ‘Ανοια στην Κοινότητα. «Είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια», είπε η κ. Σακκά. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας. «Στην Εταιρεία Alzheimer Αθηνών έχουμε εκπαιδεύσει από το 2018, επαγγελματίες υγείας από 102 δήμους της Ελλάδος σε όλα τα θέματα που αφορούν την ‘Ανοια και σήμερα στελεχώνουν τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς που λειτουργούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδος».

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου παρέχει μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στα άτομα με άνοια και υποστήριξη στους φροντιστές τους υπό τη καθοδήγηση και βοήθεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Θα λειτουργεί στο ΚΑΠΗ Ραφήνας κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 9.00 έως 13.00 και κάθε Δευτέρα στο ΚΑΠΗ Πικερμίου από 9.00 έως 13.00. Υπεύθυνες επικοινωνίας οι Ασημίνα Βαλατσού και Ευτυχία Ασμάνη, στο τηλέφωνο 2294079456 κατόπιν ραντεβού.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας των δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα που θα σας διαθέσουμε.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στο γιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού. Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες ενώ στη συνέχεια οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι δήμοι, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 02 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Βύρωνα: Τελεσίδικα δασική η διεκδικούμενη περιοχή στο Λόφο Κοπανά

Σημαντική εξέλιξη στον αγώνα για το δημόσιο χαρακτήρα των Θεάτρων Βράχων Στο κενό έπεσαν οι…

Ενδιαφέρουν 02 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Σύμβαση 2,1 εκατομμυρίων για παρεμβάσεις στα σχολεία

Τη σύμβαση για την επισκευή σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων υπέγραψε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης…

Ενδιαφέρουν 02 Ιουνίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση για δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Κέρκυρα

Η δημιουργία Κέντρων Καινοτομίας με έδρα την Κέρκυρα για την α’θμια και β’θμια εκπαίδευση της…