Άρθρο Localit 13 Ιουλίου, 2021

Σύμβαση Δήμου Δυτ. Λέσβου -Πανεπιστημίου Κρήτης για τη συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανασκαφής που διενεργείται στα «Ροδαφνίδια» της Λέσβου -τόσο για το νησί όσο και για την παγκόσμια Αρχαιολογία- ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος όπως είχε προαναγγείλει εξαρχής,  υπέγραψε τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, τη νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Πανεπιστημίου Κρήτης με την οποία γίνεται πράξη η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας.

Η Προγραμματική σύμβαση με τίτλο «υποβοήθηση της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την πραγματοποίηση νέας Αρχαιολογικής έρευνας στο Λισβόρι και τη Δυτική Λέσβο 2021-2022», που θα συνυπεγράφη με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιο Κοντάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχαιολογικό έργο το οποίο διευθύνει η Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Νένα Γαλανίδου, έχει αντικείμενο την πρώιμη παρουσία ανθρώπων στη Λέσβο και συμβάλλει στο να καταλάβουμε την ιστορία των μεταναστεύσεων στο Βόρειο Αιγαίο. Σκοπός της σύμβασης είναι η ανάδειξη της Δυτικής Λέσβου και του κόλπου της Καλλονής ως σημείου κομβικής σημασίας για την παγκόσμια πρώιμη αρχαιολογία και ως πόλου έλξης επισκεπτών υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος από όλο τον κόσμο. Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα πραγματοποιήσει ανασκαφή στο Λισβόρι για επιφανειακή, γεωφυσική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή Λισβορίου-Πολιχνίτου-Βατερών και στη λεκάνη του κόλπου Καλλονής που περιλαμβάνει ανάλυση, χρονολόγηση, μελέτη και σύγκριση ευρημάτων. Όπως και την δημοσιοποίηση φυσικά των επιστημονικών πορισμάτων στο ευρύ και το ειδικό κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος: «Έχουμε ξαναπεί ότι η πρόοδος των αρχαιολογικών ερευνών θα ενισχύσει τη θετική εικόνα του νησιού στην παγκόσμια κοινότητα και θα την αναδείξει ως κομβικό σημείο μεταναστεύσεων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η δημοσιοποίηση των πορισμάτων της έρευνας με κάθε πρόσφορο μέσο (συνέδρια, δελτία τύπου, ομιλίες, δημοσιεύσεις, μουσειακές εκθέσεις, διαδίκτυο, άλλες ψηφιακές εφαρμογές και εφαρμογές πολυμέσων) θα προσφέρει θετικό πρόσημο και δημοσιότητα στο νησί και θα λειτουργήσει καταλυτικά για την προσέλκυση επισκεπτών που θα τονώσουν την τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία θα εμβαθύνει στην ιστορία και την ταυτότητά της, ενώ η αρχαιολογική θέση θα λειτουργήσει ως τοπόσημο για την συγκρότηση επώνυμου τουριστικού προϊόντος «Κόλπος Καλλονής» στο πλαίσιο και της προσπάθειας του Δήμου να κάνει branding το μοναδικό αυτό συγκριτικό πλεονέκτημά του. Είμαι πολύ χαρούμενος για τη σημερινή εξέλιξη που δουλεύτηκε εδώ και μήνες και είμαι σίγουρος πως η συνεργασία αυτή, θα αποδειχθεί ιστορικής σημασίας».

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4o Christmas Night Run την Κυριακή στο Χαλάνδρι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, το Christmas Night Run, το…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίπλα στους οικονομικά αδύναμους και αυτά τα Χριστούγεννα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέκεται αρωγός στους οικονομικά…