Προσωρινή παύση των αστυνομικών επιχειρήσεων και διεξαγωγή της προανάκρισης στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος εγγυήθηκε ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε ο ίδιος την Παρασκευή, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη στην Ιερισσό.
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην εκτόνωση της έντασης στην Βορειοανατολική Χαλκιδική.
Στην σύσκεψη, την αστυνομία εκπροσώπησε ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Βάιος Χονδρός ενώ παραβρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής με τους δικηγόρους τους και εκπρόσωπος της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε”. Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας επικοινώνησε τηλεφωνικά λέγοντας ότι δεν παρέστη επειδή δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για τη σύσκεψη. Ενώ ξεχωριστή συνάντηση με τον εισαγγελέα πραγματοποίησαν οι τέσσερις βουλευτίνες Θεσσαλονίκης , Χαλκιδικής, Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου, Ιωάννα Γαιτάνη, Κατερίνα Ιγγλέζη και Παναγιώτα Δριτσέλη.
Ο Εισαγγελέας, αφού ενημερώθηκε, ζήτησε απ’ όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους ακόμη και από την αστυνομία και πρότεινε την προσωρινή παύση των αστυνομικών επιχειρήσεων μετά τα παράπονα των πολιτών για την άσκηση υπερβολικής βίας και την κινητοποίηση μεγάλης δύναμη της ΕΛΑΣ για τις έρευνες την Πέμπτη.
Επίσης, εγγυήθηκε ότι θα συμβάλει έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος διεξαγωγής της προανάκρισης στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος.
“Η σύσκεψη αποδείχθηκε θετική και εξαιρετικά χρήσιμη. Θέλουμε ότι γίνεται να είναι σύννομο και να τηρείται το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι δεν έχουν καμία βούληση να γίνουν εμπόδιο στις έρευνες για τη διαλεύκανση της εμπρηστικής επίθεσης» τόνισε μετά τη σύσκεψη ο εκ των δικηγόρων των κατοίκων, Μανόλης Λαμτζίδης.
Η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισε ότι “η αστυνομική καταστολή διακινδυνεύει ακόμη και την ίδια την εξιχνίαση της υπόθεσης” κι ακόμη πως “ο εισαγγελέας ζήτησε από εμάς τους δικηγόρους να καταθέσουμε εγγράφως όποιες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συντάγματος πέσουν στην αντίληψη μας”.
Εν τω μεταξύ αναβολή για τις 20 Μαρτίου πήρε η δίκη για την επίθεση και τις φθορές στο εργοτάξιο στις Σκουριές. Οι τέσσερις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.