Την “μεταφορά” γερμανικής τεχνογνωσίας στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με αιχμή του δόρατος τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο υφυπουργός Εργασίας και εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης Χ. Φούχτελ και ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης.
Όπως ανακοίνωσαν οι δύο τους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντηση, οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα συνεργαστούν οι δύο πλευρές είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών των δήμων, η αναπτυξιακές δράσεις με ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία και η μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ ώστε να διατηρηθούν “όρθια” τα κοινωνικά δίκτυα κατά της φτώχειας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Φούχτελ, που έχει επισκεφθεί αρκετές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ήδη περισσότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής τεχνογνωσίας. Να σημειωθεί ότι σ΄ αυτόν τον τομέα στο επίκεντρο είναι η ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, όπως αυτές της καθαριότητας, τις πολεοδομίες καθώς και τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
Εξειδικεύοντας τους τομείς συνεργασίας ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού ορίστηκε ως εντεταλμένος της Ελληνικής Κυβέρνησης για ζητήματα διμερούς συνεργασίας των ΟΤΑ, οι τομείς στους οποίους θα υπάρξει συνεργασία είναι οι σύγχρονες μέθοδοι εξορθολογισμού των ΟΤΑ, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το Περιβάλλον και η Διαχείριση Απορριμμάτων, η χρήση Νέων Τεχνολογιών στη Διοίκηση, η ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, η προώθηση συνεργειών μεταξύ Δήμων και επιχειρήσεων καθώς και η προώθηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ πόλεων και Περιφερειών, η αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας και οι σύγχρονες μέθοδοι ενίσχυσης των κοινωνικών δικτύων των Δήμων.
Για παράδειγμα, στον τομέα της ακίνητης περιουσίας τονίσθηκε η ανάγκη πλήρους καταγραφής των ακινήτων και της αντικειμενικής τους αξίας, ώστε με βάση αυτή να μπορούν να εξασφαλίζουν κεφάλαια για επενδύσεις από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα διαρθρωτικά ταμεία.
Στον τομέα των ΑΠΕ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα “αξιοποίησης” των 15.500 χιλιάδων σχολικών μονάδων μέσω των οποίων όχι μόνο μπορεί να εξασφαλισθεί η ενεργειακή τους επάρκεια, αλλά και να δοθεί δυνατότητα στους ΟΤΑ να “πωλούν” ηλεκτρικό ρεύμα.
Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί πρόταση των δήμων για υποχρεωτική δημοτική ενημερότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα κέντρα διασκέδασης.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών η Ελλάδα και η Γερμανία είναι ισότιμοι φίλοι και εταίροι και στην παρούσα δύσκολη στροφή για την ελληνική οικονομία τέτοιες συνεργασίες το επιβεβαιώνουν και δίνουν τη δυνατότητα να αποτελέσει η χώρα μας πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης για όλη την Ευρώπη. Ο κ. Φούχτελ από την πλευρά του σημείωσε πως η κρίση έγινε αφορμή για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας ώστε να υπάρξει ταχεία ανάκαμψη και να μπορέσει η Ελλάδα να βρεθεί γρήγορα στην κορυφή.