Άρθρο Localit 16 Σεπτεμβρίου, 2018

Στους Φούρνους η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα της νησιωτικής Ελλάδας

Την ίδρυση της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στη Νησιωτική Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος Φούρνων Κορσεών με στόχο, όπως επισημαίνει, να αναδειχθεί σε αυτάρκες και αυτόνομο ενεργειακά νησί, με την εφαρμογή επιτυχημένων τεχνολογιών παραγωγής, αποθήκευσης και «έξυπνης» διαχείρισης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προς όφελος του δήμου και των κατοίκων.

Οι συμμετέχοντες στο νέο ενεργειακό σχήμα από απλοί καταναλωτές θα γίνουν ταυτοχρόνως καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας δικτύου (netprosumers). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απολαμβάνουν ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς της παραγωγής και συμψηφισμού ενέργειας προερχόμενης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(net-metering και virtual net-metering), της ενεργειακής τροφοδότησης μονάδων αφαλάτωσης ή άλλων παρεμφερών χρήσεων, της εξοικονόμησης ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών και της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, καθώς των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

Στην «Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών» συμμετέχουν ο Δήμος Φούρνων Κορσεών, μεγάλος αριθμός κατοίκων του νησιού, με προοπτική πάνδημης συμμετοχής, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής ως εταίρων όλων των πολιτών και επιχειρήσεων, με κατοικία ή έδρα δραστηριότητας στους Φούρνους Κορσεών και η εταιρεία «EUNICELABORATORIESA.ΑE», θυγατρική του ελληνικού ενεργειακού Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP».

Είναι η εταιρεία ανάπτυξης και λειτουργίας του «TILOS Project», του διεθνώς αναγνωρισμένου έργου αυτονομίας και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ, στο νησί της Τήλου. Η «EUNICELABORATORIESA.ΑE» συμμετέχει στο σχήμα σε μη κερδοσκοπική βάση, με πλαίσιο συμφωνίας τεχνολογικής και αναπτυξιακής υποστήριξης της Ενεργειακής Κοινότητας.

Η Ιδρυτική Πράξη Σύστασης της «Ενεργειακής Κοινότητας Φούρνων Κορσεών» υπεγράφη από τον δήμαρχο Φούρνων Κορσεών, Ιωάννη Μαρούση και την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της «EUNICELABORATORIESA.ΑE», Λαμπρινή Μούτσιου, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Όμιλος «EUNICE ENERGY GROUP», με την ευκαιρία της παρουσίας του στην 83η ΔΕΘ.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 25 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ δίπλα στη νέα γενιά της Θεσσαλονίκης – Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση της μελέτης για τη νεανική παραβατικότητα

Λ. Κυρίζογλου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλει να είναι θεατής, αλλά δύναμη πρόληψης, στήριξης και…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ενημέρωση αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Λ. Κυρίζογλου: Ο νέος Κώδικας βάζει τάξη στην πολυνομία και ενισχύει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης…