Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Cities After Dark (CAD)», συμμετέχει ο Δήμος Πειραιά, στο πλαίσιο του URBACT IV.
Όπως σημειώνει σχετικά, η εν λόγω πρωτοβουλία σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη δέσμευση της πόλης να ενθαρρύνει τη ζωντανή και βιώσιμη αστική ζωή. Σε συνεργασία με εννέα Ευρωπαίους εταίρους θα αναλυθούν και θα ερευνηθούν καινοτόμα μοντέλα ενίσχυσης της νυχτερινής οικονομίας, αντλώντας από τις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Οι τομείς εστίασης του έργου περιλαμβάνουν πολιτιστικές και τουριστικές πολιτικές, αστική διακυβέρνηση, ψηφιακή μετάβαση, αστική ασφάλεια, ηχορύπανση, δημόσιοι χώροι και πράσινο, αστική κινητικότητα, ισότητα φύλων, διαχείριση απορριμμάτων κ.α.
Στο πλαίσιο του έργου, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου, δύο κεντρικές συναντήσεις στο Δημαρχείο της πόλης, με στόχο την προώθηση ενός ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου και τη διερεύνηση διάφορων προκλήσεων που επηρεάζουν τη νυχτερινή οικονομία της πόλης.
Όπως ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Πειραιά, στις εν λόγω συναντήσεις, η αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δημοτικής Συγκοινωνίας, Γερασιμούλα – Αλεξάνδρα Τουµαζάτου, και οι Πρόεδροι της Β’ και Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Αλέξανδρος Νανόπουλος και Χαράλαμπος Λιακόσταυρος συνομίλησαν με τον εκπρόσωπο του επικεφαλής εταίρου (Braga – Πορτογαλία) ,Antonio Baroso, και με τον Εμπειρογνώμονα του έργου Simone D’Antonio και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε θέματα ενίσχυσης της νυχτερινής οικονομίας.
Η ατζέντα περιελάμβανε συζητήσεις για κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη κατά τις βραδινές ώρες και τη διαμόρφωση προτάσεων για αποτελεσματικές και βιώσιμες αστικές πολιτικές.
Επιπλέον, οργανώθηκε μια διαδραστική συνεδρία με τους σημαντικότερους ενδιαφερόμενους και θέμα συζήτησης τις διάφορες πτυχές της νυχτερινής οικονομίας. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών πάνω στις θεματικές του έργου ήταν καθοριστικής σημασίας για τη συλλογή πρόσφορων πληροφοριών, την καταγραφή της παρούσας κατάστασης και τη συν-διαμόρφωση ενός προφίλ της πόλης για το δίκτυο του URBACT.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις σε ενδεικτικές περιοχές ενδιαφέροντος, όπως το Μικρολίμανο, το Πασαλιμάνι, η Τρούμπα, η Πειραϊκή κ.α. επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της τοπικής δυναμικής.
«Η προσπάθεια που γίνεται μέσω του «Cities After Dark» ευθυγραμμίζεται με το όραμα του δήμου για την εφαρμογή καινοτόμων αστικών πολιτικών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρει ο δήμος στην ανακοίνωσή του.
Το έργο θα διαρκέσει 2,5 χρόνια και περιλαμβάνει μια σειρά από διακρατικές συναντήσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της νυχτερινής οικονομίας.
«Η νυχτερινή οικονομία αποτελεί κρίσιμο τομέα για την ανάπτυξη και τη δυναμική της πόλης μας. Δεν αφορά μόνο τον τομέα ψυχαγωγίας, αλλά την απασχόληση, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των πολιτών και εν τέλει την προσέλκυση επενδύσεων. Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις δραστηριότητες σχετικά με τη νυχτερινή οικονομία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό της και να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης», δήλωσε η αντιδήμαρχος Ανδριάνα Ζαρακέλη.