Στο Παρίσι βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα [COP21], συμμετέχοντας στο Δίκτυο Πόλεων “100 Resilient Cities” (100 Ανθεκτικές Πόλεις, του Rockefeller Foundation), που δεσμεύονται με την συμφωνία “10% για την ανθεκτικότητα”.
“Η δέσμευση αυτή έρχεται να συμπληρώσει μια διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνεργασίας της πόλης μας με το παγκόσμιο δίκτυο 100 Resilient Cities. H Αθήνα είναι μία από τις 67 πόλεις που έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής για να ενταχθούν σε αυτό το καινοτόμο δίκτυο”, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και επισήμανε ότι “η συνεργασία της Αθήνας με το Δίκτυο των 100 ανθεκτικότερων πόλεων θα βοηθήσει την πόλη να ανταποκριθεί στις κοινωνικές, οικονομικές και φυσικές προκλήσεις, μοχλεύοντας την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν, να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν παρόλες τις αντιξοότητες”
Ο κ. Καμίνης, μαζί με δημάρχους μεγάλων πόλεων από όλο τον κόσμο, όπως της Νέας Ορλεάνης, του Ρίο ντε Τζανέιρο, του Αμμάν της Ιορδανίας, του Μπέρκλευ της Καλιφόρνιας, της Χουάννγσι της Κίνας, της Τογιάμα της Ιαπωνίας, του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας, της Πόλης του Μεξικού, κ.ά., προχωρούν στη δέσμευση ότι το 10% του προϋπολογισμού των πόλεων τους θα διατίθενται για έργα και δράσεις που υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα των πόλεων τους απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Δηλαδή, την κλιματική αλλαγή, την παγκοσμιοποίηση, και την υπέρ-συγκέντρωση πληθυσμών σε αστικά κέντρα.
Όπως σημειώνεται, η συμφωνία αυτή δεν σημαίνει ότι αυτοί οι δήμοι θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, ή ότι θα ανασχεδιάσουν τον προϋπολογισμό τους. Η δέσμευση “10% για την ανθεκτικότητα” σημαίνει ότι κάθε μια από τις δράσεις και τα έργα του δήμου θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να πετυχαίνουν όχι έναν αλλά πολλαπλούς στόχους, έτσι ώστε η πόλη να έχει το μέγιστο δυνατό κέρδος για κάθε ευρώ που ξοδεύει.
Ο κάθε δήμαρχος θα χρησιμοποιήσει για αυτή την δέσμευση διαφορετικές δράσεις, έργα και πολιτικές “ανθεκτικότητας”, που ήδη σχεδιάζει ή υλοποιεί στην πόλη του, άλλα έργα και δράσεις που θα πρέπει να τα συμπληρώσει ή να τα επανασχεδιάσει μέσα από αυτό το νέο πρίσμα, και τέλος άλλα που στρατηγικά θα επιλέξει να σχεδιάσει/υλοποιήσει ώστε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις για την πόλη.
Πολλά από τα προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης που ήδη υλοποιούνται στην Αθήνα, υποστηρίζουν την κοινωνική συνοχή της πόλης, και άρα την ανθεκτικότητά της. Μια πόλη με συνεκτικό κοινωνικό ιστό μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα πιθανές καταστροφές ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και μακρόχρονες πιέσεις και δυσκολίες. Πιλοτικά προγράμματα όπως το “Εμπορικό Τρίγωνο” επίσης συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία, καθώς είναι οριζόντιες, ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις και περιλαμβάνουν δράσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, την καθαριότητα και τη βιώσιμη κινητικότητα αλλά και την αντιμετώπιση της αστικής θερμικής νησίδας και του καύσωνα στο κέντρο της Αθήνας. Η συνεργασίες με την κοινωνία των πολιτών, τα πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα επίσης καταμετρούνται συνολικά όπως επίσης και πολιτικές που θεσπίζουν απτά οφέλη για τους πολίτες.
Ο δήμος Αθηναίων με την υποστήριξη (οικονομική και τεχνογνωσίας) του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων 100 Resilient Cities, του Rockefeller Foundation, θα σχεδιάσει μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους της πόλης, μέσα στους επόμενους 9 μήνες, μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που πιθανώς θα αντιμετωπίσει αλλά και χρόνιων πιέσεων που καταβάλουν την υλική αλλά και την κοινωνική της κατάσταση συνεχώς. Μια στρατηγική που θα υποστηρίξει την ικανότητα της πόλης να επιβιώνει, να προσαρμόζεται και να αναπτύσσεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες.