Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO εντάχθηκε το γεωπάρκο της Λαυρεωτικής. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Λουκάς, το εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε την αποδοχή 18 νέων προσθηκών, οι οποίες αυξάνουν το συνολικό αριθμό των παγκόσμιων γεωπάρκων σε 195 από 48 χώρες. Μαζί με αυτό της Λαυρεωτικής, εντάχθηκαν γεωπάρκα από τη Βραζιλία, την Ινδονησία, το Ιράν, την Ιαπωνία κ.ά..
Το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής χαρακτηρίζεται από έναν πλούτο γεωλογικών, γεωμορφολογικών, αλλά και πολιτιστικών χώρων και λόγω του υπόγειου γεωλογικού πλούτου, εμφανίζεται δραστηριότητα από την αρχαιότητα.
Η μοναδικότητα του γεωπάρκου, έγκειται στο γεγονός ότι το κοίτασμα του Λαυρίου αποτελείται από πέντε διαφορετικά είδη κοιτασμάτων που σχετίζονται μεταξύ τους, χαρακτηριστικό που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλο κοίτασμα.
Τα ορυκτά του περιέχουν τη μεγαλύτερη ποικιλία στοιχείων από οποιαδήποτε γνωστή περιοχή εξόρυξης. Είναι ενδεικτικό, πως απ’ όλα τα παγκοσμίως γνωστά ορυκτά είδη, ένα ποσοστό που αγγίζει το 12% εντοπίζεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Λαυρεωτικής UNESCO.
Παράλληλα, υπάρχουν αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία, μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες, ως σημαντικά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη, το Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου υλοποιεί ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διατήρησης και αειφόρου ανάπτυξης.
Μία από τις δραστηριότητές του, αφορά στη θάλασσα και τα παράκτια οικοσυστήματα και έχει στόχο την προώθηση και ευαισθητοποίηση των νέων για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την προστασία της βιοποικιλότητας.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που πετύχαμε τον στόχο μας και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα γεωπάρκο που θα συμβάλλει στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα γεωμεταλλευτικής κληρονομιάς», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λαυρεωτικής και συνέχισε:
«Βρισκόμαστε σε μια ασύγκριτη περιοχή, που συνδυάζει ορυκτολογικά, γεωλογικά, μεταλλευτικά και αρχαιολογικά χαρακτηριστικά. Με την ένταξη του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, μετατρέπουμε την περιοχή μας σε σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες, μέσα από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και την προαγωγή της περιβαλλοντικής παιδείας. Η τουριστική ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη, καθώς ένα γεωπάρκο δεν έχει εποχικότητα και προσελκύει τουρίστες όλο τον χρόνο και από όλο τον κόσμο».