Άρθρο Localit 29 Ιουνίου, 2017

Στο «κόκκινο» από σήμερα ο υδράργυρος στη χώρα

«Πρεμιέρα» καύσωνα από σήμερα Πέμπτη σε ολόκληρη την Ελλάδα με θερμοκρασία που αγγίζει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Παρασκευή ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο» με 42 έως 43 βαθμούς, όπως και μεθαύριο Σάββατο, πρώτη μέρα του Ιουλίου.
Την κατάσταση με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν και τα σκουπίδια που παραμένουν συσσωρευμένα σε πολλούς δήμους και τα οποία αποτελούν εστίες μικροβίων, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια Υγεία με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Σωτήρη Τσιόδρα, που μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ανησυχητικό κοκτέιλ των απορριμμάτων, κάτω από τον ήλιο σε ημέρες καύσωνα.

Το μίγμα καύσωνα με σκουπίδια στους δρόμους επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία
Οι συνθήκες καύσωνα γίνονται δυσκολότερες εξαιτίας των σκουπιδιών που παραμένουν συσσωρευμένα σε δρόμους και πεζοδρόμια, με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Σωτήρη Τσιόδρα, να αναφέρεται στο ανησυχητικό κοκτέιλ των απορριμμάτων, που δημιουργείται κάτω από τον ήλιο σε ημέρες καύσωνα.
Όπως επισημαίνει «το πρόβλημα είναι κυρίως τα νωπά απορρίμματα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των μολυσματικών μικροοργανισμών που αναπτύσσονται άμεσα σε αυτά και οδηγούν σε σήψη».
Η συμβουλή των επιστημόνων είναι να διαχωρίζονται τα πλαστικά, τα χαρτιά και ότι δεν έχει υπολείμματα τροφών (όπως οι πλυμένες κονσέρβες) από τα νωπά τρόφιμα, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά. Αυτό αφορά υπολείμματα κρέατος ψαριού λαχανικών και όλων των τροφών γενικότερα, είτε έχουν μαγειρευτεί είτε όχι.
«Τα νωπά απορρίμματα θα πρέπει να διαχωρίζονται στο σπίτι και να τοποθετούνται σε σκληρές ανθεκτικές πλαστικές σακούλες σφιχτά δεμένες, οι οποίες δεν θα πρέπει να εκτίθενται στο ηλιακό φως. Καλό θα ήταν, παρότι δύσκολα εφαρμόσιμο, να διατηρούνται τα απορρίμματα αυτά όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται σε σκιερούς εξωτερικούς χώρους στο σπίτι και στη συνέχεια να μεταφέρονται στα σημεία αποκομιδής» τονίζει ο κ. Τσιόδρας που εξηγεί πως η καλύτερη λύση, καλύτερη και από τον ψεκασμό των σκουπιδιών, είναι προφανώς η αποκομιδή τους.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στους σωρούς των σκουπιδιών δεν μεταδίδονται στον άνθρωπό μέσω της εισπνοής, αλλά μπορούν εύκολα να μεταδοθούν σε έντομα και ζώα.

Ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει ότι «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κατοικίδια ζώα μας, καθώς δεν πρέπει να τα αφήνουμε να πλησιάζουν τα σκουπίδια. Κι αυτό γιατί, τα κατοικίδια, αλλά κυρίως τα αδέσποτα ζώα και τα ποντίκια, μπορούν να μολυνθούν από τα μικρόβια που έχουν αναπτυχθεί στα απορρίμματα και δυνητικά να μεταδώσουν (με το δάγκωμα) μολυσματικές ασθένειες στον άνθρωπο».

Τέλος, οι επιστήμονες τονίζουν ότι σε επίπεδο προσωπικής υγιεινής θα πρέπει να εφαρμόζεται με ευλαβική συνέπεια το πλύσιμο των χεριών, καθώς αποτελεί την κύρια και πρώτη γραμμή άμυνας για να μην περάσουν μολυσματικοί μικροοργανισμοί στο ανθρώπινο σώμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…