Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Βέλγιο και τη Βουλγαρία, σε σχέση με το πρόβλημα των σταθερά υψηλών επιπέδων των σωματιδίων σκόνης, γεγονός που αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σημειώνοντας παράλληλα πως, σύμφωνα με μελέτες, η κακή ποιότητα του αέρα προκαλεί περισσότερους θανάτους απ’ ότι τα τροχαία ατυχήματα.
Η Επιτροπή επικεντρώνεται στα μικροσκοπικά σωματίδια που είναι γνωστά ως ΑΣ10, τα οποία προκύπτουν κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία και η οικιακή θέρμανση, προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο των πνευμόνων και πρόωρο θάνατο.
Στη Βουλγαρία, παρά τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί και ορισμένες μειώσεις των εκπομπών ΑΣ10 που καταγράφηκαν στα περισσότερα σημεία παρακολούθησης από το 2011, τα στοιχεία δείχνουν συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση με τις ετήσιες και/ή ημερήσιες οριακές τιμές για τα ΑΣ10 και στις 6 ζώνες και πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας εκτός της Βάρνας, όπου υπήρξε συμμόρφωση με την ετήσια οριακή τιμή μία φορά — το 2009. Η σχετική απόφαση ακολουθεί την αιτιολογημένη γνώμη του Ιουλίου 2014.
Οι επιδόσεις του Βελγίου όσον αφορά την ποιότητα του αέρα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι μόνο 3 ζώνες και οικισμοί (Βρυξέλλες, λιμενικές ζώνες της Γάνδης και του Roeselare) συνεχίζουν να μην πληρούν τους στόχους. Η προτεινόμενη διαβίβαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο στηρίζεται στην αιτιολογημένη γνώμη που εστάλη τον Φεβρουάριο του 2014, για μια υπόθεση που άνοιξε για πρώτη φορά το 2008. Μολονότι έχουν θεσπισθεί μέτρα για όλες τις ζώνες ποιότητας του αέρα που αναφέρονται στην προσφυγή της Επιτροπής, τα μέτρα αυτά δεν έχουν φανεί μέχρι τώρα επαρκή για την επίλυση του προβλήματος, και δεδομένου ότι η προθεσμία συμμόρφωσης έχει ήδη λήξει προ πολλού, η Επιτροπή παραπέμπει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Παράλληλα, η Επιτροπή, αποστέλλει στη Σουηδία τελική προειδοποίηση, για την κακή ποιότητα του αέρα. Τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία δείχνουν υπέρβαση των μεγίστων ημερήσιων ορίων για τα σωματίδια αυτά σε δύο ζώνες — Κεντρική Σουηδία (πολεοδομικά συγκροτήματα Norrköping, Södertälje και Ουψάλα, εκτός από το 2012) και πολεοδομικό συγκρότημα Στοκχόλμης.
Η Σουηδία έχει ήδη καταδικασθεί από το Δικαστήριο για μη τήρηση των οριακών τιμών για τα ΑΣ10 μεταξύ 2005 και 2007. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Σουηδία δεν έλαβε μέτρα τα οποία έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από το 2005, και της ζητά να αναλάβει προορατική, ταχεία και αποτελεσματική δράση, ώστε η περίοδος μη συμμόρφωσης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Η Σουηδία έχει περιθώριο δύο μηνών για να λάβει μέτρα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.