Άρθρο Localit 16 Δεκεμβρίου, 2022

Στις περισσότερες μεγαλουπόλεις της ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης προς την κυκλική οικονομία

Πάνω από 800 πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων υπάρχουν σήμερα στην ενωμένη Ευρώπη και οι περισσότερες εξ αυτών δεν έχουν καν ακόμα ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Το στοιχείο αυτό παρουσίασε χθες το βράδυ, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο Jonas Bystrom, κατά την ομιλία του σε υβριδική εκδήλωση για το πρόγραμμα «Κυκλική Επιτάχυνση για Δημιουργούς», που «τρέχει» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «POP-Machina», με ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αντιλαμβανόμενη την πρόκληση, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει χρηματοδοτήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη 109 εγχειρημάτων κυκλικής οικονομίας, που «έτρεξαν» σε πόλεις της ΕΕ, σε συνολικά επτά τομείς, κατά την περίοδο 2017-2021.

Παράλληλα, μόνο το πανδημικό 2021, το 24% των συνολικών δανειοδοτήσεων που υπέγραψε ο όμιλος της ΕΤΕπ -ποσό ύψους 15,9 δισ. ευρώ- κατευθύνθηκε σε δάνεια προς 270 εγχειρήματα σε αστικές περιοχές.
«Η ΕΤΕπ στηρίζει τις πόλεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν λίκνα και καταλύτες για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία», με οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, επισήμανε ο κ.Bystrom.

Γνωστοποίησε ακόμα ότι τον Οκτώβριο του 2021 δημιουργήθηκε εντός της ΕΤΕπ το «Circular City Center» (C3), ένα κέντρο ενίσχυσης πόρων, επάρκειας και ικανοτήτων, με στόχο τη στήριξη των πόλεων της ΕΕ στη μετάβασή τους στην κυκλική οικονομία. Το Κέντρο προς το παρόν βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο λειτουργίας και θα λάβει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας (DG RTD) για την επόμενη φάση του, που θα ξεκινήσει το 2023.

Έχει ως στόχο όχι μόνο την αύξηση της ενσυναίσθησης γύρω από την ανάγκη στροφής στην κυκλική οικονομία, αλλά και την εξεύρεση νέων πόρων και τη συμβουλευτική υποστήριξη των αστικών κέντρων τη ΕΕ κατά τη διαδικασία αυτή, στα στάδια της προετοιμασίας και του σχεδιασμού, της επένδυσης/ υλοποίησης και της εξεύρεσης χρηματοδότησης.

Ένας χώρος δημιουργών στα «σπάργανα» στα Καμίνια

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η αρχιτέκτων Μαριλένα Γεωργαντζή, σύμβουλος του δήμου Πειραιά για το «PΟP-Machina», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον χώρο/εργαστήριο (Makerspace) κυκλικής οικονομίας, που πρόκειται να δημιουργηθεί στα Καμίνια, στην πρώην Σχολή Κλωστικής, Υφαντικής και Πλεκτικής (ΣΚΥΠ).

Ο χώρος, εμβαδού 400 τετραγωνικών, που θα εξοπλιστεί στο πλαίσιο του «PΟP Machina», θα περιλαμβάνει εργαστήριο κουζίνας, εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης,  laser cutters, εργαλεία Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας (AR/VR) και επεξεργασίας ξύλου και ηλεκτρονικών, καθώς και εξοπλισμό CNC (ψηφιακής επεξεργασίας επιφάνειας για ξύλο, μέταλλο και χαρτί), δίνοντας στην τοπική κοινότητα δημιουργών (Makers) τη δυνατότητα να παράγουν τα προϊόντα τους επιτόπου, στον Πειραιά, με επαναχρησιμοποίηση παλιών υλικών.

Η κα Γεωργαντζή αναφέρθηκε ακόμα σε εγχειρήματα που ήδη «τρέχουν» στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, όπως η WAMBO CITY WASTE PICKERS, που παρέχει τεχνική και οργανωτική στήριξη για την ενθάρρυνση δραστηριοτήτων επανάχρησης απορριμμάτων (αλλά και μείωσής τους) από διάφορες κοινωνικές ομάδες, αλλά και το πρότζεκτ ΑBLE, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργούνται κουβέρτες από πρώτες ύλες απαλλαγμένες από χημικά ή από ανακυκλωμένα υλικά φιλικά προς τον άνθρωπο.

SKG Makers: Δύο μικροσκοπικά καραβάκια δείχνουν τον δρόμο στην κοινότητα των δημιουργών της Θεσσαλονίκης

Προχθές το βράδυ «γεννήθηκαν» στη Θεσσαλονίκη δύο μικροσκοπικά καραβάκια, τα οποία όμως …υπόσχονται πολλά για την κοινότητα των δημιουργών της πόλης, καθώς εκτυπώθηκαν στους εκτυπωτές 3D, που παρελήφθησαν στον πολυχώρο «SKG Makers», ο οποίος θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του POP- Machina μέχρι και τα μέσα του 2023.

Όπως επισήμανε εκ μέρους του SKG Makers ο Νικόλαος Τσονιώτης, στον πολυχώρο, που ουσιαστικά μπήκε πιο ενεργά στην αφετηρία εν μέσω πανδημίας, το 2021 (στο πλαίσιο ανοιχτής πρωτοβουλίας του δήμου Θεσσαλονίκης), παρελήφθησαν τέσσερις εκτυπωτές 3D, για τους οποίους θα πραγματοποιηθούν «open days» τον Ιανουάριο, καθώς και το ογκώδες μηχάνημα CNC και, νωρίτερα, ο εξοπλισμός για ανακύκλωση πλαστικού, που ήδη συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2022 «τρέχει» στον χώρο το πρόγραμμα «Pop-Machina Circular Maker Accelerator», με στόχο να προσφέρει στους δημιουργούς (makers) τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να μετατρέψουν τα έργα και τις ιδέες τους σε βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος- επιταχυντή ολοκληρώθηκε ήδη και σύντομα θα ανακοινωθεί ο δεύτερος.

Επτά περιοχές της Ευρώπης και 23 οργανισμοί

Στο μεταξύ, όπως τόνισε ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου POP-Machina, καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρονικίδης, το έργο με το ακρωνύμιο «Pop-Machina», είναι ένα νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας, που ξεκίνησε μόλις το 2019 και χρηματοδοτείται από τo πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχο έχει τη δημιουργία και ανάδειξη των δυνατοτήτων του κινήματος του δημιουργού (maker movement) και της συνεργατικής παραγωγής (collaborative production), με επιδίωξη την προώθηση της κυκλικής οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το έργο υποστηρίζει και παρακολουθεί τοπικές κοινότητες σε επτά πιλοτικές περιοχές, στη Λουβέν (Βέλγιο), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Κάουνας (Λιθουανία), Πειραιά, Σανταντέρ (Ισπανία), Θεσσαλονίκη, και Βένλο (Ολλανδία). Περιλαμβάνει συνολικά 23 οργανισμούς, φορείς, πανεπιστήμια και ΜΚΟ από οκτώ διαφορετικές χώρες, με τη διάρκειά του να εκτείνεται για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έξι δημοτικοί πολυχώροι δημιουργίας και οι συντελεστές οκτώ έργων παρουσίασαν τη μέχρι στιγμής εμπειρία τους, με στόχο να εμπνευστούν και άλλοι  δήμοι, συνεργατικοί πολυχώροι και δημιουργοί να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…