Τριήμερη επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης, διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα (4-6/11) για τους εταίρους του Ευρωπαϊκού διετούς προγράμματος “PRO.GRE.S.S.”, (Proactive Green Communities και storyteller for Natural Capital Safeguarding), ο Δήμος.
Το έργο PRO.GRE.S.S. είναι μια πρωτοβουλία ενός διακρατικού δικτύου κοινοτήτων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, σε τέσσερις μεσογειακές χώρες: τον Δήμο Τρίπολης (Ελλάδα), τον οργανισμό Arci Solidarietà Viterbo, το Περιφερειακό Καταφύγιο Selva del Lamone και τον Δήμο Farnese (Ιταλία), το Parque Natural de Sa Dragonera και το Conselll de Mallorca (Ισπανία) και τον οργανισμό Etudes et Chantiers Corsica (Γαλλία).
Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο δημαρχείο Τρίπολης, στην οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Τζιούμης, με τις αρμόδιες συνεργάτιδες του Δήμου για το PRO.GRE.S.S, Ιωάννα Ρούσου και Σόνια Σαραντοπούλου. Η ανοιχτή συζήτηση, που ακολούθησε, όπως τονίζεται, λειτούργησε ως υπενθύμιση της δέσμευσης του έργου για την προώθηση της συμμετοχής της κοινότητας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ενώ έγινε και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση σε επίπεδο εμπορικών συνεργασιών μεταξύ των χωρών και των προϊόντων που παράγουν.
Στη διάρκεια της παραμονής τους οι εταίροι του έργου PRO.GRE.S.S., γνώρισαν την αγροτική ζωή της Τεγέας. Συμμετείχαν σε δραστηριότητες με την τοπική κοινωνία της Κοινότητας Καμαρίου, ασχολήθηκαν με τη συλλογή μήλων στο χωράφι, καλλιεργώντας μια αίσθηση συντροφικότητας και αλληλεπίδρασης, με τους κατοίκους της περιοχής.
Συμμετείχαν επίσης σε εργαστήριο μαρμελάδας μήλου με επικεφαλής την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καμαρίου, Αντωνία Αδαμοπούλου και τη συνδρομή γυναικών της περιοχής, γνώρισαν γεύσεις, από τη γαστρονομική κληρονομιά της Τεγέας, ενώ επισκέφθηκαν καλλιέργειες μήλου, τοπικής επιχείρησης, στο χωριό Στάδιο Τεγέας, όπου ενημερώθηκαν για τις πρακτικές που ακολουθούνται σε ότι αφορά την καλλιέργεια και τη διάθεση των προϊόντων.
Η τελευταία ημέρα της επίσκεψης, περιλάμβανε επισκέψεις, σε τοπικό οινοποιείο, με ενημέρωση για την τέχνη της βιολογικής οινοποίησης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οινοποιοί για τη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων, στο Σπήλαιο Κάψια, και στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης.
Στους εταίρους του προγράμματος τέλος, έγινε παρουσίαση του τριήμερου εργαστηρίου Κινηματογράφου, που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Τρίπολη, όπου επισημάνθηκε η δύναμη της οπτικής αφήγησης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης μια ανοιχτή συζήτηση, τονίζοντας τη σημασία της ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και τους τρόπους προώθησης της συμμετοχής της κοινότητας.
«Η ημέρα ήταν απόδειξη της δέσμευσης του έργου PRO.GRE.S.S. και των εταίρων για να φέρει κοντά τις κοινότητες για να εξερευνήσουν, να μάθουν και να συμμετάσχουν σε προσπάθειες για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», καταλήγει εμφατικά στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Τρίπολης.