Άρθρο Localit 30 Αυγούστου, 2017

Στην τελική ευθεία η απόσυρση των 49.340 τόνων καμένων υλικών του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου

Σε 49.340 τόνους αποτιμάται η συνολική ποσότητα των κατεστραμμένων υλικών, από την πυρκαγιά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών  (ΚΔΑΥ) Ασπροπύργου, των οποίων η απόσυρση έχει ήδη δρομολογηθεί, ώστε να αποκατασταθεί ο χώρος. 

Την διαβεβαίωση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, στη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την παράδοση της μελέτης, για την εξακρίβωση της χημικής σύστασης των καμένων της Γενικής Ανακυκλώσεως-Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ (ΚΔΑΥ Ασπροπύργου) από την φωτιά της 6ης Ιουνίου 2015.  

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου και υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι απόσυρσης και διαχείρισης των καμένων, καθώς και η αποκατάσταση του χώρου.
Επίσης, ο κ. Βασιλείου απέκλεισε το ενδεχόμενο «να δημιουργηθούν νέα ιστορικά απόβλητα στην Δυτική Αττική όπως συνέβαινε στο παρελθόν».  

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, από το σύνολο των 49.340 τόνων, οι 2.100 (4,25%) κατατάσσονται στα επικίνδυνα απόβλητα, οι 5.200 (10,54%), στα δυνητικά επικίνδυνα και η υπόλοιπη ποσότητα των 42.040 (85.21%) χρήζει άμεσης απόσυρσης και διαχείρισης.

Αναφορικά με την τελευταία αυτή ποσότητα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε,  ότι επιδίωξη είναι η απόσυρση των καμένων των οποίων είναι άμεσα δυνατή η διαχείριση, να πραγματοποιηθεί με ιδία μέσα και των δυο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό θα ακολουθήσουν συνεννοήσεις της Περιφέρειας με τον ΕΔΣΝΑ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Σημειώνεται δε, ότι στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία πρέπει να διαχωριστούν και να προωθηθούν για επανάκτηση ή επαναχρησιμοποίηση. Όπως επίσης και  μεγάλες, αξιοποιήσιμες, ποσότητες αδρανών υλικών (μπάζα) τα οποία συνέχισαν να εναποθέτουν στον χώρο. 

«Απαιτείται φύλαξη και προσοχή κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης των υλικών» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος, Παύλος Νικολαίδης. Διευκρινίζει ότι «οι τσιγγάνοι της περιοχής εξακολουθούν να ανασύρουν από τους όγκους των καμένων,  σίδερα ή άλλα υλικά χρήσιμα για τα σκραμπατζίδικα» και κάνει αναφορά και στην υψηλή επικινδυνότητα που ενέχει ο χώρος με τα ανακατεμένα χαρτιά, τα σπασμένα τζάμια ή τα υπόλοιπα εύφλεκτα υλικά.  

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους 7.300 τόνους τοξικής χημικής σύστασης, ο κ. Νικολαίδης αναφέρει ότι θα ακολουθήσει διαγωνισμός και μάλιστα διεθνής (λόγω του υψηλού κόστους απομάκρυνσης των τοξικών) για την ανάδειξη εργολαβίας, ώστε να επιτευχθεί η πλέον ορθή περιβαλλοντικά,  διαχείρισή τους. 

Σημειώνει δε, ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, όπως και αυτή που προηγήθηκε της παράδοσης της μελέτης, καθώς έπρεπε να αποσαφηνιστεί και δικαστικά η δικαιοδοσία για την απορρύπανση του χώρου με τη σχετική πίστωση από το πράσινο ταμείο, καθώς υπήρχε εμπλοκή λόγω πτώχευσης του επιχειρηματία.  

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…