Άρθρο Localit Ιούνιος 19, 2016

Στη Λέσβο συνεδριάζει το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO

ΛέσβοςΣτη Λέσβο συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016 η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, το διεθνές όργανο που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της ανάπτυξης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά την υιοθέτηση από την Γενική Διάσκεψη της UNESCO της απόφασης για την δημιουργία του νέου προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού με τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» που στόχο έχει την ανάδειξη περιοχών που διαθέτουν τοπία και γεωλογικά μνημεία παγκόσμιας αξίας και η συμβολή την βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω του γεωτουρισμού.

Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση καθώς θα συζητηθούν θέματα λειτουργίας και ανάπτυξης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ηπειρωτικών Δικτύων καθώς και η προετοιμασία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Γεωπάρκων και της Γενικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα εξεταστούν αναλυτικά οι στρατηγικές για την ενίσχυση και υποστήριξη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθώς και την δημιουργία νέων Γεωπάρκων ιδιαίτερα στις χώρες όπου δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί.

Επίσης, θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στους τομείς της ανάδειξης και διαχείρισης φυσικών γεωλογικών μνημείων καθώς και τρόποι στενότερης συνεργασίας για την προβολή των Γεωπάρκων και την ανάπτυξη του γεωτουρισμού μέσω κοινών δράσεων.

Τα Γεωπάρκα μέσω της ανάδειξης φυσικών μνημείων υπηρετούν τις κύριες προτεραιότητες δράσης της UNESCO:

  • συμβάλουν στην διατήρηση και προστασία των θέσεων της γεωλογικής κληρονομιάς μέσω της συντήρησης, ανάδειξης και ερμηνείας των γεω-μνημείων και γεω-τόπων
  • αποτελούν άριστα πεδία για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ειδικότερα την εκπαίδευση για τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και για την κατανόηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή υλοποιούνται σε πολλά Γεωπάρκα.
  • συμβάλουν στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη αγροτικών, νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών μέσω της ανάπτυξης αειφόρου τουρισμού
  • προωθούν την απασχόληση και την κατάρτιση νέων σε καινούρια πεδία δραστηριότητας που σχετίζονται με την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και δραστηριοτήτων υπαίθρου.
  • συμβάλλουν στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων μέσα από τη προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας (π.χ. μέσω της λειτουργίας γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών)
  • διοργανώνουν διεθνή σεμινάρια και σχολεία για την κατάρτιση στελεχών ικανών να συμβάλουν στη δημιουργία νέων γεωπάρκων ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, συμμετέχουν σήμερα 120 περιοχές από 33 χώρες. Μέσω των δράσεων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων σημαντικά γεωλογικά μνημεία έχουν πλέον αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και υποστηρίζονται μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειρίας και προσωπικού.

Τα Γεωπάρκα διατηρούν υψηλού επιπέδου λειτουργία και υπηρεσίες προς τους επισκέπτες τους, μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης για τα νέα μέλη και επαναξιολόγησης κάθε 4 χρόνια για τα μέλη του από ανεξάρτητες διεθνείς επιτροπές που απαρτίζονται από διεθνούς κύρους επιστήμονες.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των υποδομών αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε το έμβλημα του να αποτελεί κορυφαίο σήμα ποιότητας στον τομέα του γεω-τουρισμού.

Ταυτόχρονα συμβάλει στην προβολή των Γεωπάρκων ως ελκυστικών προορισμών ποιότητας μέσω συνεχών δράσεων επικοινωνίας, προβολής και δικτύωσης μεταξύ των Γεωπάρκων.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας-Ειρηνικού Καθηγητές Ibrahim Komoo και Changxing Long, η εκπρόσωπος του Δικτύου  Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων Δρ. Kristin Rangnes, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO Δρ. Guy Martini καθώς και τα μέλη του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO Marie–Luise Frey, WHS Messel Pit και Καθηγητής Xiaochi Jin, της Ακαδημίας Γεωεπιστημών της Κίνας και ο Διευθυντής Γεωεπιστημών της UNESCO Καθηγητής Patrick McKeever. Τη συνάντηση οργανώνει στη Λέσβο ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ Ιανουάριος 10, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για το νέο Προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή στο ΔΣ της ΕΝΠΕ

Ολοκληρώθηκαν χθες οι αρχαιρεσίες για το νέο Προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή στο Διοικητικό Συμβούλιο…

Ρεπορτάζ Ιανουάριος 10, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Η ατζέντα

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο…

Ρεπορτάζ Ιανουάριος 09, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρειος Πάγος: Και ποινικές οι ευθύνες των δημοτικών αρχών για την κατάσταση των πεζοδρομίων

Ο Άρειος Πάγος με απόφασή του ΣΤ΄Ποινικού Τμήματος «επικυρώνει» στους δήμους την ευθύνη για την…