Άρθρο Localit 22 Μαΐου, 2013

Στη «χρυσή» πεντάδα της Ευρώπης οι ελληνικές παραλίες

preveliΆριστη είναι η ποιότητα των υδάτων στο 78% των περιοχών κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κύπρο και το Λουξεμβούργο  να ξεχωρίζουν στις δύο πρώτες θέσεις καθώς έχουν επιτύχει εξαιρετική ποιότητα των υδάτων(100%) στο σύνολο των περιοχών κολύμβησης.

Η Ελλάδα με ποσοστό 93%,  είναι τρίτη  σε οκτώ  ακόμη χώρες , που ξεχωρίζουν για τις  τιμές ποιότητας, οι οποίες είναι εξαιρετικές σε ποσοστά, που υπερβαίνουν το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μάλτα (97%), Κροατία (95%),Ελλάδα (93%), Γερμανία (88%), Πορτογαλία (87%), Ιταλία (85%),Φινλανδία (83%)και Ισπανία (83%).

Τα ποσοστά αυτά αντιπροσωπεύουν βελτίωση των περυσινών αποτελεσμάτων, διατηρώντας τη θετική τάση που διαπιστώνεται από το 1990, οπότε άρχισε η παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης βάσει της σχετικής οδηγίας.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σχετικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη που δόθηκε στη δημοσιότητα, χθες Τρίτη 21 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Το 94% των περιοχών κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων σύμφωνα με την έκθεση, ενώ αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% ο αριθμός των περιοχών που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις σε σύγκριση με τα στοιχεία της περυσινής έκθεσης.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης, ο αρμόδιος για το περιβάλλον  Επίτροπος Janez Potočnik, επεσήμανε πως : «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι συνεχίζεται η βελτίωση των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης. Εν τούτοις, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των υδάτων της Ευρώπης για κολύμβηση και πόση και η καλή κατάσταση της υγείας των υδάτινων οικοσυστημάτων. Τα ύδατα αποτελούν ανεκτίμητο πόρο και οφείλουμε να εφαρμόσουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την πλήρη προστασία τους.»

Κάθε χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) συνθέτει τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που συγκεντρώνουν οι τοπικές αρχές σε περισσότερες από 22.000 περιοχές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Κροατίας και της Ελβετίας, και τα οποία προκύπτουν από μετρήσεις των επιπέδων βακτηριδίων που οφείλονται στην αποχέτευση και στην κτηνοτροφία. Πάνω από τα δύο τρίτα των περιοχών κολύμβησης είναι θαλάσσιες ακτές και το υπόλοιπο ποταμοί και λίμνες.

Δεδομένου ότι κάθε ετήσια έκθεση βασίζεται στα δεδομένα που αφορούν την προηγούμενη κολυμβητική περίοδο, η φετινή έκθεση αποτελεί σύνθεση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι του 2012.

Παρά τη γενική βελτίωση, από τη φετινή έκθεση προκύπτει ότι η ποιότητα των υδάτων είναι ανεπαρκής σχεδόν στο 2 % των παράκτιων, λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης. Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις παρατηρούνται στο Βέλγιο (12 %), στις Κάτω Χώρες (7 %) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (6 %). Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές χρειάστηκε να απαγορευθεί η κολύμβηση κατά την κολυμβητική περίοδο 2012. Σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις στις παράκτιες περιοχές κολύμβησης είναι καλύτερες, καθώς πάνω από το 95 % των περιοχών της Ένωσης πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, ενώ το 81 % χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας. Συγκριτικά, το ελάχιστο όριο υπερβαίνει το 91 % των λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης, ενώ εξαιρετική ποιότητα παρουσιάζει το 72 % αυτών.

Οι υπερχειλίσεις ομβρίων, που συμβαίνουν όταν το αποχετευτικό δίκτυο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ισχυρές βροχοπτώσεις, εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα σε κάποιες περιοχές, αν και η ποιότητα έχει βελτιωθεί χάρη στην καλύτερη επεξεργασία των λυμάτων και στον περιορισμό της απόρριψης ανεπεξέργαστων λυμάτων στο περιβάλλον. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, τα ύδατα ήταν εξαιρετικής ποιότητας μόλις στο 60 % των περιοχών περίπου, ενώ τα ελάχιστα πρότυπα τηρούνταν στο 70 %.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την ποιότητα των υδάτων της περιοχής κολύμβησης που προτιμούν από τον σχετικό ιστότοπο του ΕΟΠ,  ο οποίος παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να κατεβάζουν δεδομένα και να ανατρέχουν σε διαδραστικούς χάρτες. Οι πολίτες μπορούν επίσης να αναφέρουν την κατάσταση των υδάτων της περιοχής τους μέσω του ιστότοπου   Eye on Earth ( Ματιά στη Γη).

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4o Christmas Night Run την Κυριακή στο Χαλάνδρι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, το Christmas Night Run, το…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίπλα στους οικονομικά αδύναμους και αυτά τα Χριστούγεννα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέκεται αρωγός στους οικονομικά…