Στη δεύτερη συνάντηση των εταίρων του έργου «e- WAsTER» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ORZ – Environmental Research Institute) της Σλοβενίας, στη Λιουμπλιάνα, συμμετείχε ο Δήμος Ρεθύμνης.
Το έργο «e-WAsTER» υλοποιείται στο πλαίσιο του Interreg-EuroMed και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι εταίροι του έργου (ο Δήμος Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε από τον κ. Βασίλη Μυριοκεφαλιτάκη, σύμβουλο του δημάρχου, συντονιστή του έργου-Project Coordinator), συζήτησαν και προγραμμάτισαν τις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή υλοποίηση του έργου. Οι εταίροι είχαν επίσης την ευκαιρία να ανακαλύψουν, μέσω επισκέψεων μελέτης, ορισμένες καινοτόμες προσεγγίσεις και καλά παραδείγματα που προέρχονται από τη Σλοβενία για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ηλεκτρονικών αποβλήτων, προωθώντας τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας.
Στη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης στη Σχολή Βιοτεχνολογίας, με παρουσίαση του Ινστιτούτου Ερευνών Ηλεκτρονικών και Τηλεπικοινωνιών (ETRI – Electronics and Telecommunications Research Institute) και της κοινωνικά υπεύθυνης προσέγγισής του, με επίκεντρο την προετοιμασία γευμάτων ακολουθώντας την αρχή της μείωσης των αποβλήτων τροφίμων.
Μέσω των δραστηριοτήτων και των πρακτικών του, το ETRI προωθεί τη βιώσιμη κουζίνα, σχεδιάζοντας προσεκτικά τα μενού, χρησιμοποιώντας επισκευασμένες ηλεκτρικές συσκευές και τοπικές πρώτες ύλες και μεγιστοποιώντας τη χρήση των πρώτων υλών. Αυτή η προσέγγιση ελαχιστοποιεί τα απορρίμματα τροφίμων και ευαισθητοποιεί τους φοιτητές και την ευρύτερη κοινότητα σχετικά με τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης των τροφίμων για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Παράλληλα οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Συσκευών (Reuse Center Ljubljana https://www.cpu-reuse.com ) – μια κοινωνικής επιχείρησης που επικεντρώνεται στη συλλογή, επισκευή και επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Μέσω των δραστηριοτήτων της, συλλέγει παλιές ηλεκτρονικές συσκευές, πραγματοποιεί διαγνωστικές εξετάσεις, επισκευές και ενημερώνει για επαναχρησιμοποίηση. Το Κέντρο ευαισθητοποιεί επίσης το κοινό σχετικά για τη σημασία της ορθής διαχείρισης των ηλεκτρονικών αποβλήτων και προσφέρει εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προώθηση του υπεύθυνου χειρισμού των ηλεκτρονικών συσκευών και για την επισκευή απλών βλαβών. Με τον τρόπο αυτό, μειώνουν την ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και συμβάλλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Όλοι οι εταίροι συμμετείχαν σε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, σε πρακτικά εργαστήρια για την επισκευή ηλεκτρονικών συσκευών και σε συζητήσεις σχετικά με τον αντίκτυπό τους στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Η συνάντηση των εταίρων του έργου έκλεισε με παρουσίαση αφιερωμένη στις δραστηριότητες της εταιρίας Zeos ( https://www.zeos.si/en ), μια κορυφαία εταιρεία στη διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων, αφιερωμένη στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου σημείων συλλογής, προηγμένων τεχνικών ανακύκλωσης και πρωτοβουλιών εκπαίδευσης του κοινού. Συνεργαζόμενη με κυβερνητικούς φορείς και ΜΚΟ, η Zeos προωθεί αποτελεσματικά την υπεύθυνη διάθεση ηλεκτρονικών αποβλήτων και βιώσιμες πρακτικές.
Οι 10 εταίροι του έργου μαζί με τον Δήμο Ρεθύμνης ήταν επίσης το Πάρκο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Alentejo» της Πορτογαλίας ως επικεφαλής εταίρος, τo υπουργείο Bιωσιμότητας Περιβάλλοντος και Γαλάζιας Οικονομίας της Σεβίλλης (Ισπανία), η Επαρχιακή Κοινοπραξία Αποβλήτων της Μάλαγα (Ισπανία), ο Δήμος Αραδίππου (Κύπρος), ο Δήμος Νέουμ (Βοσνία και Ερζεγοβίνη), ο Σύνδεσμος Επιχειρηματικότητας και Επιχειρηματικής Ένωσης της Μόσταρ (Βοσνία και Ερζεγοβίνη), το Ινστιτούτο περιβαλλοντικών ερευνών της Σάβιντσκα (Σλοβενία), η Ένωση βουλγαρικών τοπικών αρχών Μαύρης Θάλασσας της Βάρνα (Βουλγαρία), η Ένωση δήμων «Pian de Broscolo» στην Ταβούλλια (Ιταλία) και η περιφέρεια Μάρκε (Ιταλία).
Πληροφορίες του έργου και της συμμετοχής των εταίρων υπάρχουν στην ιστοσελίδα του έργου https://ewaster.interreg-euro-med.eu/