H μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνουν τη χαριστική βολή στην Αυτοδιοίκηση σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου Στάθης Κουρσουνάς, συμπληρώνοντας ότι με τη σύσταση του Παρατηρητηρίου καταλύεται η αυτοτέλειά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ διατύπωσε το προβληματισμό του σχετικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν η κεντρική διοίκηση της επιβάλλει να προχωρήσει σε υποχρεωτικές μετατάξεις και να θεσμοθετήσει πρόσθετους φόρους και τέλη στους πολίτες. Σε σχέση με το πάγωμα των προσλήψεων υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι σημαντικές και ακόμα περισσότερο στους νησιωτικούς δήμους. Επίσης αναφερόμενος στο ζήτημα των νέων αρμοδιοτήτων τόνισε ότι θέση της ΠΕΔ της περιοχής του είναι να μην τις αποδεχθούν. ”Εμείς λέμε όχι στις απολύσεις και στην διαθεσιμότητα. Πρέπει το Υπουργείο να βρει πρώτα τις θέσεις και μετά να μιλήσει για διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση απολύσεις στην Αυτοδιοίκηση. Eίμαστε κατά του Παρατηρητηρίου και της κατάργησης της αυτοτέλειάς μας και πώς φτάνουμε σε αντίδραση;” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί η ομιλία του Στάθη Κουσουρνά.
Στάθης Κουσουρνάς, πρόεδρος ΠΕΔ Ν.Αιγαίου: Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, αγαπητοί συνάδελφοι.
Μέσα σε 4 μήνες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποχρεώνεται να διεξάγει δεύτερο συνέδριο, συνέχεια βέβαια του προηγούμενου. Αυτό δείχνει την μεγάλη κρισιμότητα των θεμάτων που μας απασχολούν και ναι μεν τον Αύγουστο συζητήσαμε μόνο για τα οικονομικά μας. Κάναμε κινητοποιήσεις. Πήραμε ψίχουλα. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως αποτρέψαμε τα χειρότερα. Τώρα τα θέματα είναι πιο οξυμένα. Δεν μιλάμε μόνο για τα οικονομικά μας. Μιλάμε – όπως λέει και η αφίσα μας και το σύνθημά μας – για την απαξίωση και κατάρρευση των Δήμων μας, μιλάμε για την κατάργηση της αυτοτέλειάς μας. Επομένως μιλάμε για τα θεμελιώδη της ίδιας της Αυτοδιοίκησης. Για αυτό πρέπει οι αποφάσεις μας να είναι σημαντικές, σύμφωνα με την κρισιμότητα των θεμάτων που μας απασχολούν.
Ήρθε ο προϋπολογισμός, συμφωνούμε όλοι ότι οι πόροι που προσδιορίζονται για την Αυτοδιοίκηση είναι σαφώς λιγότεροι από αυτούς που ο ίδιος ο νόμος ορίζει, έρχεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έρχεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δίνουν την χαριστική βολή στην Αυτοδιοίκηση.
Καταλύεται η αυτοτέλειά μας με το Παρατηρητήριο. Όταν το ίδιο το κεντρικό κράτος δεν αποδίδει σταθερά τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση, όπως μέχρι τώρα γίνεται, προφανώς και οι προϋπολογισμοί μας, οι μηνιαίοι, οι τριμηνιαίοι, θα αφίστανται του 10% που λέει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και επομένως, όλοι θα είμαστε υπό επιτροπεία. Τι σημαίνει; ότι θα γίνονται υποχρεωτικές μετατάξεις, ότι πρέπει να επιβάλλουμε πρόσθετους φόρους και τέλη στους πολίτες μας, την ώρα που η κρίση είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούν οι πολίτες να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη, να πληρώσουν το φως, το νερό, εμείς σαν Αυτοδιοίκηση θα ερχόμαστε να δεκαπλασιάσουμε τα τέλη μας. Τότε θα στρέψουμε όλη την κοινωνία εναντίον της Αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η μοίρα που μας προσδιορίζει η κεντρική κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση; Να στραφούν οι πολίτες εναντίον μας;
Δεν ξέρω αν στην υπόλοιπη Ελλάδα έγινε, σε εμάς, πριν 2 ημέρες, ο τοπικός Επίτροπος έστειλε έγγραφο που ζητάει να ελεγχθούν όλα τα έσοδα των προηγούμενων 2 χρόνων, αν δηλαδή η Αυτοδιοίκηση τήρησε τη νομοθεσία και έκανε κατασχέσεις, αγωγές, αν η Αυτοδιοίκηση δηλαδή έκανε το χρέος της να είναι στυγνή εναντίον των συμπολιτών μας, που είναι οφειλέτες μας και για αυτό θα ελεγχθούμε οι Δημοτικές Αρχές.
Έρχεται το μέτρο της διαθεσιμότητας προς τους μεγάλους Δήμους, που εμπίπτουν σε αυτό. Έχει δημιουργήσει μία απραξία, γιατί οι εργαζόμενοι καλώς κινητοποιούνται, ακούσαμε πριν τον Πρόεδρο των εργαζομένων, γιατί φοβούνται ότι θα έρθει σε λίγο η σειρά τους. Μία καταλήψεις, 4ωρες στάσεις, εδώ και 10 ημέρες δεν λειτουργούν οι Δήμοι μας και αυτό προφανώς θα συνεχιστεί, γιατί μέσα από το μεσοπρόθεσμο, προβλέπονται οι αποχωρήσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, που είναι πάρα πολύ μεγάλες για τα επόμενα 4 χρόνια και οι προσλήψεις είναι ασήμαντες. Ναι μεν στο νησιωτικό χώρο εξαιρέθηκε από τις προσλήψεις, γιατί οι Δήμοι δεν έχουν προσωπικό, όμως είναι δώρο άδωρο, Πρόεδρε, γιατί οι προσλήψεις για το 2013 είναι μηδέν, για το 2014 είναι 81. Ποιος θα πρωτοπάρει, όταν τα μικρά μας νησιά στερούνται έστω και ενός υπαλλήλου. Πώς θα μπορούν να ανταποκριθούν στα ερωτηματολόγια, σε όλα αυτά που έρχονται στην Αυτοδιοίκηση, όταν δεν έχουν προσωπικό.
Εμείς στα νησιά, έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα που πρέπει να τα επισημαίνουμε κάθε φορά, διότι πραγματικά, συνάδελφοι, όπως και το κεντρικό κράτος, η ηπειρωτική χώρα δεν τα κατανοεί. Μας βλέπετε μόνο στο καλοκαίρι σαν χώρους αναψυχής, ωραία είναι τα νησιά, αλλά ας έρθετε και τον χειμώνα που δεν έχει πλοίο να γυρίσετε πίσω. Πολλοί συνάδελφοι που είναι σύνεδροι, δεν ήρθαν σήμερα στο συνέδριό μας, διότι δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες, που έπρεπε να λείψουν από το νησί τους μία εβδομάδα. Οι άλλοι δεν μπόρεσαν να έρθουν, διότι και η ακτοπλοΐα πάει πίσω.
Έχουμε μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Έχουμε Δήμους που δεν έχουν καθόλου προσωπικό. Κλείνουν πάρα πολλές Υπηρεσίες στα νησιά. ΔΥΟ, τελωνεία, ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας, συγχωνεύονται σχολεία. Τα νησιά πάνε στην δεκαετία του ’70. Εκεί που είχαμε αύξηση πληθυσμού, τώρα περισσότερες οικογένειες, ιδίως στα μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σκέπτονται να μετακομίσουν. Καταλαβαίνετε πως υπάρχει και ένα εθνικό πρόβλημα. Πρέπει να δούμε πραγματικά, όπως λέει και το Σύνταγμα, ιδιαίτερα τον νησιώτικο χώρο.
Ο Καλλικράτης προέβλεψε και καλά…
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Πρόεδρε, ο χρόνος.
ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ: Ναι, τελειώνω.
Προέβλεψε στα νησιά ότι πρέπει να έχουν πρόσθετες αρμοδιότητες, για αυτό το άρθρο 204 από 1/1/2013, μας δίνει επιπλέον 55 αρμοδιότητες, πέραν εκείνες που θα έρθουν σε όλη τη χώρα.
Πώς όμως μπορούν να ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες όταν δεν έχουμε προσωπικό οι περισσότεροι Δήμοι, όταν θέλει εξειδίκευση, αλλά πάνω από όλα πόρους. Εμείς χθες το βράδυ που συνεδριάσαμε, ομόφωνα αποφασίσαμε να μην αποδεχθούμε αυτές τις αρμοδιότητες, διότι θα απαξιωθούν οι Δήμοι, επειδή δεν μπορούν να τις ασκούν.
Τώρα στις προτάσεις. Είναι αλήθεια ότι στις διαπιστώσεις μπορεί να συμφωνούμε όλοι. Τι πρέπει να κάνουμε; Έχουμε φτάσει στο ναδίρ του…
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Στάθη χρόνος.
ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ: Ναι. Πρόεδρε, καταλήγω.
Εμείς λέμε όχι στις απολύσεις και στην διαθεσιμότητα. Πρέπει το Υπουργείο να βρει πρώτα τις θέσεις και μετά να μιλήσει για διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση απολύσεις στην Αυτοδιοίκηση.
Δεύτερο, είμαστε κατά του Παρατηρητηρίου και της κατάργησης της αυτοτέλειάς μας και πώς φτάνουμε σε αντίδραση; Συνάδελφοι, ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε δυναμικά. Ναι στις κινητοποιήσεις, ναι στο να αναστείλουμε την λειτουργία των Δήμων, ναι να κάνουμε διαδήλωση, ναι να παραβρεθούμε στη Βουλή, αλλά αυτά τα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα. Ας δοκιμάσουμε και ένα μέτρο που μέχρι τώρα δεν δοκιμάστηκε ποτέ. Να παραιτηθούμε σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση, για να δείξουμε ότι κάτι συμβαίνει στη χώρα. Να ασχοληθούν πολύ περισσότερο με την Αυτοδιοίκηση. Καταλύεται η δημοκρατία, καταλύεται το κύρος και αν εμείς δεν το συνειδητοποιήσουμε και δεν αντιδράσουμε δυναμικά, τότε πολύ γρήγορα θα είμαστε σε ένα άλλο έκτακτο συνέδριο.
Ευχαριστώ.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Ευχαριστώ, Στάθη.