Κόντρα για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προς τους δήμους, ξέσπασε μεταξύ της Κουμουνδούρου και του υπουργείου Ανάπτυξης, με φόντο τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Χ. Φούχτελ στο Βερολίνο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε κατά τη συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας και εντεταλμένο της καγκελαρίου Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στους ΟΤΑ, το θέμα εγκυκλίου του υπουργείου Aνάπτυξης που αφορά τον επενδυτικό νόμο.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι επιδοτούνται ξένες δημοτικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα, χωρίς να συμβαίνει το ίδιο για τις αντίστοιχες ελληνικές, πρακτική που ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως δυσμενή για τους ελληνικούς ΟΤΑ. Εξέφρασε μάλιστα την απορία πώς θα μπορέσουν να δημιουργηθούν ελληνογερμανικές κοινοπραξίες από την στιγμή που οι ελληνικοί ΟΤΑ φυτοζωούν ενώ οι ξένοι επιδοτούνται. Ερωτηθείς από τη Deutsche Welle, ο κ. Φούχτελ είπε ότι δεν γνώριζε για την εγκύκλιο και ότι πρώτη φορά ενημερώθηκε για την ύπαρξη της από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης που σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε για να ξεκαθαρίσουν ζητήματα που προέκυψαν από την υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου
ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχει
κυπριακός δημόσιος οργανισμός με συνολικό ποσοστό άνω του 49%.
Όπως τονίζει «η εγκύκλιος δεν αφορά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αφορά τον
Αναπτυξιακό νόμο, τα κονδύλια του οποίου είναι υποπολλαπλάσια. Το Ελληνικό Δημόσιο, οι Περιφέρεις και οι Δήμοι έχουν πρόσβαση σε σημαντικώς υψηλότερα ποσά του ΕΣΠΑ στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι ξένοι δήμοι.»
Προσθέτει δε ότι «τα κονδύλια του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν διαφορετική αποστολή να επιτελέσουν. Αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό,
επενδύσεις στη χώρα μας από ξένους δημόσιους φορείς είναι ευπρόσδεκτες και ενθαρρύνονται από τον Αναπτυξιακό Νόμο, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη ιδιωτική επένδυση».
Τέλος το υπουργείο σημειώνει ότι «κανένα σχετικό αίτημα δεν υπεβλήθη από γερμανικό Δήμο ή το Γερμανικό δημόσιο και συνεπώς δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου».