Άρθρο Localit 22 Ιουνίου, 2021

Στ. Πέτσας: Στόχος μας η μεταβίβαση από το 2023 του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Το 2022 θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και από 1η Ιανουαρίου του 2023 αυτό να έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς των δήμων και των περιφερειών,  σύμφωνα με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Ειδικότερα ο κ. Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3»  αναφερόμενος στο θέμα της μεταβίβασης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους είπε:

Έχουμε πει, μαζί με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, ότι το 2022 είναι μία χρονιά αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που αποτελούν τα έσοδα των δήμων και των περιφερειών και στο πλαίσιο αυτής της αναμόρφωσης -χωρίς «ταμπού»- θα συζητήσουμε και τη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Για να γίνει, όμως, εφικτό κάτι τέτοιο, χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον, ένας μηχανισμός «εξισορρόπησης», έτσι ώστε να μην καρπώνονται τα πάντα μόνο οι «πλούσιοι» δήμοι με υψηλές αντικειμενικές αξίες και οι «φτωχότεροι» δήμοι με χαμηλές αντικειμενικές αξίες να έχουν έλλειμμα. Και δεύτερον, μία αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Είμαστε μετά από μία δεκαετία κρίσης που μειώθηκαν πολύ οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση -πάνω από 42% μεσοσταθμικά, ιδίως σε επενδυτικές ίσως και πάνω από 70%- και τώρα ήρθε η ώρα να αυξήσουμε τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η συζήτηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022 και από 1η Ιανουαρίου του 2023 -δηλαδή, αρκετά πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές- αυτό να έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς των δήμων και των περιφερειών. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε μία πολύ καλή συζήτηση και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος ο αναπληρωτής υπουργός στις οφειλές προς τους δήμους διευκρίνισε πως «από τη μία έχουμε τις παλιές οφειλές, που για να μην παραγραφούν πολλοί δήμοι έχουν αποστείλει ειδοποιητήρια στους δημότες τους για να προβούν σε πληρωμή και το άλλο θέμα είναι πώς γίνεται αυτή η πληρωμή. Η πληρωμή μπορεί να γίνει, φυσικά, με όλους τους δυνατούς τρόπους στους δήμους, αλλά ειδικά για τα χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 -δηλαδή μέσα στην πανδημία του κορονοϊού- μπορούν οι πολίτες να τα ρυθμίσουν σε έως 100 δόσεις και, μάλιστα, με εναλλακτικούς τρόπους, μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2021. Μπορούν να πάνε, δηλαδή στον δήμο -και σήμερα που μιλάμε- και να ζητήσουν ρύθμιση της οφειλής τους, χωρίς να περιμένουν να ανοίξει η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα. Όλοι οι πολίτες μπορούν, λοιπόν, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους και έχει μεγάλη σημασία να το κάνουν τώρα, ώστε να μην τους «πνίξουν» αργότερα και να γίνουν χιονοστιβάδα».

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών  ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα εντάσσονται συνεχώς έργα.

«Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών έργα συνολικού ύψους 181 εκατομμυρίων ευρώ σε 32 δήμους της χώρας και θα συνεχίσουμε, με τους ίδιους ρυθμούς, όλη την χρονιά. Επίσης, έχουμε το χρηματοδοτικό εργαλείο με το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ένα εργαλείο -ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ- που χρηματοδοτεί μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεις, από στάσεις λεωφορείων μέχρι αθλητικές εγκαταστάσεις»..

Όσον αφορά, τώρα, στη «Μήδεια»,  ανέφερε  ότι έχει δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής, «τόσο στην αρχή, όσο και πρόσφατα με 2,84 εκατομμύρια ευρώ και αυτό γιατί, προκειμένου να γίνει η συλλογή των δένδρων, χρειάζεται πραγματικά ένα σοβαρό σχέδιο με αρκετά χρήματα, έτσι ώστε να γίνει σωστά ο καθαρισμός. Δεν είναι μόνο η αποψίλωση, δεν είναι μόνο η απομάκρυνση των κλαδιών. Είναι μία ευρύτερη προσπάθεια που κάνουμε στην Αττική και η οποία σχετίζεται με τη συνεργασία ανάμεσα στους δήμους, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη φαινομένων τύπου Μάτι».

Για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ο κ. Πέτσας  τόνισε ότι «είναι έργα που γίνονται σε συνεργασία με την περιφέρεια και με τους δήμους της περιοχής και αυτό που έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε είναι ότι δεν πρόκειται για έργα αποκομμένα ή περιστασιακά, αλλά για έργα τα οποία είναι ενταγμένα σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης όλης της Αττικής. Πρόκειται για έργα που βελτιώνουν τις υφιστάμενες υποδομές, αλλά και έργα που αφορούν και σε καινούριες υποδομές, όπως οι ποδηλατόδρομοι και οι πεζόδρομοι που θα ξεκινούν από τον Φαληρικό όρμο και θα φτάνουν, σε πρώτη φάση, μέχρι τη Βούλα, μία διαδρομή δηλαδή περίπου 22 χιλιομέτρων. Υπάρχουν, βεβαίως, και τμήματα, τα οποία μπορούν να λειτουργούν παράλληλα, όπως το κομμάτι της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας. Υπάρχει, για παράδειγμα, μία πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, από τον δήμο Σαρωνικού, που προβλέπει μία τέτοια παρέμβαση και θα προχωρήσουμε και σε αυτήν»..

Επίσης  ο κ. Πέτσας τόνισε ότι, στο υπουργείο Εσωτερικών, έχει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για αστικές αναπλάσεις μέσα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και εξαρτάται από τους ίδιους τους δήμους τι είδους παρεμβάσεις θέλουν να κάνουν. Για παράδειγμα, στο Ρέθυμνο, στο σημείο που ενώνει την Παλιά Πόλη με το κέντρο, υπάρχει ένα υπαίθριο πάρκινγκ, το οποίο μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» πλέον υπογειοποιείται, δημιουργείται στη θέση του χώρος πρασίνου και όλοι οι χώροι ενοποιούνται. Αντίστοιχο έργο προβλέπεται να γίνει και στο Παλαιό Φάληρο, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις, με έργα αστικής ανάπλασης, προβλέπονται και για τη Νίκαια και την Καισαριανή. Πρόκειται, δηλαδή, για σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες μέσω των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Εκτιμώ ότι, μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια, θα αλλάξουν εντελώς όψη οι πόλεις μας και εμείς είμαστε εδώ, σαν Υπουργείο Εσωτερικών, να στηρίζουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εσωτερικών 27 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: 310 χιλιάδες ευρώ για ναυαγοσωστική κάλυψη σε δήμους με λιμενικά ταμεία

Συμπληρωματικό ποσό ύψους 310.408 ευρώ κατανέμεται  σε δήμους της χώρας, για την κάλυψη δαπανών παροχής…

Υπουργείο Εσωτερικών 26 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: Νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο στο Δημόσιο

Αλλαγές στον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα (προσοντολόγιο) καθώς και…

Υπουργείο Εσωτερικών 25 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του ν/σχ του συστήματος στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου στις 21.30  η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του Yπουργείου Εσωτερικών…