Άρθρο Localit 11 Ιουνίου, 2021

Στ. Πέτσας: Ρυθμίζονται τα χρέη σε ΟΤΑ κατά την περίοδο της πανδημίας μέχρι και 100 δόσεις

Ψηφίστηκε χθες το απόγευμα κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του ΥΠΕΣ που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο που αφορά βρεφικούς και νηπιακούς σταθμούς, ρυθμίσεις οφειλών σε ΟΤΑ, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΤΑ και Συνδέσμων Δήμων, τις παρατάσεις μισθώσεων ακινήτων, μισθώσεις σχολικών κυλικείων, παρατάσεις θητειών σχολικών συμβουλίων, για την φιλοξενία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ανέφερε σχετικά με τη τροπολογία πως τα περισσότερα από τα άρθρα της σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις που επιφέρει και γι’ αυτό χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις. Όπως η παράταση στα όργανα διοίκησης των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες απογραφής όλων των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων που περιέχονται στην κυριότητά τους έως 31/12/2021. Παράλληλα για λόγους πληρότητας υπάρχουν προβλέψεις και για τις σχετικές ατελείς καταχωρήσεις στα οικεία βιβλία μεταγραφών.

Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών σε ΟΤΑ ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ρύθμισης των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Οι προηγούμενες διατάξεις αφορούσαν χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2021. Επειδή, όμως, συνεχίζεται η πανδημία και οι επιπτώσεις αυτής παρατείνεται η χρονική διάρκεια της ρύθμισης των χρεών αυτών έως την 30/6/2021, άρα για τέσσερις μήνες παράταση και αντίστοιχα παρατείνεται μέχρι την 31η Οκτωβρίου η δυνατότητα ρύθμισης αυτών των οφειλών μέχρι και 100 δόσεις από τους πολίτες ή όσους γενικά είναι οφειλέτες προς τους δήμους.

Παράλληλα, επειδή η προβλεπόμενη πλατφόρμα, η οποία προβλεπόταν για την ρύθμιση αυτών των οφειλών, δεν έχει καταστεί δυνατόν να λειτουργήσει μέχρι σήμερα προβλέπονται εναλλακτικοί τρόποι για την ρύθμιση αυτών των οφειλών με ηλεκτρονικό τρόπο προς τους ΟΤΑ.

Σχετικά με το ζήτημα των μισθωμάτων ο κ. Πέτσας είπε πως  είχε δοθεί διετής παράταση για τα μισθώματα τα οποία δεν είχαν ακόμη λήξει, αλλά είχε μπει ένα χρονικό διάστημα από το 1/1/2021 μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2021, μέχρι την έναρξη ισχύος του προηγούμενου νομοθετήματος που απαιτούνταν να έχουν λήξει αυτές οι συμβάσεις προκειμένου να παραταθούν. Αίρεται πλέον αυτός ο περιορισμός και δίνεται η δυνατότητα της διετούς παράτασης χωρίς αυτόν τον περιορισμό και για λόγους αποσαφήνισης καταλαμβάνονται και οι πιστώσεις, οι οποίες βρίσκονταν σε ισχύ και δεν είχαν λήξει στις 11/6/2021, καθώς και αυτές που τυχόν έχουν λήξει από 1/1/2021 και μέχρι τις 11/6/2021. Αντίστοιχα είναι η διάταξη η οποία αφορά την ρύθμιση για τα μισθώματα των σχολικών κυλικείων.

Με το άρθρο 5 έχουμε μια συμπλήρωση και αποσαφήνιση για λόγους καθαρά ερμηνευτικούς σε σχέση με τις δανειακές συμβάσεις που συνάπτει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τους δήμους για την υλοποίηση των έργων του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» πάντα σε συνεννόηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου τα ιδιαίτερα σύνθετα έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως έργα πολιτισμού ή με σύνθετες τεχνικοοικονομικές πτυχές να πληρούν τους κανόνες δανεισμού σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου.

Με το άρθρο 6 της τροπολογίας ερχόμαστε και προσθέτουμε οκτώ θέσεις στον Οργανισμό που αφορά την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης εν προκειμένω την Ελευσίνα, από είκοσι θέσεις αυξάνεται ο αριθμός σε είκοσι οκτώ, προκειμένου να φέρει σε πέρας αυτό το πολύ σημαντικό έργο και για την εικόνα της χώρας, αλλά και φυσικά της πόλης της Ελευσίνας.

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: Κλιματιζόμενος χώρος για την προστασία των δημοτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

Κλιματιζόμενο χώρο θα λειτουργήσει για τους πολίτες, ο Δήμος Πατρέων και ο Κοινωνικός Οργανισμός του,…

Βιώσιμες Πόλεις 23 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αστικό πάρκο έκτασης 32 στρεμμάτων “γεννιέται” στο δήμο Αχαρνών

Ολοκληρωμένη μελέτη για την κατασκευή ενός εμβληματικού έργου στις Αχαρνές παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών.…

ΚΕΔΕ 23 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Σήμα αριστείας στην καλή διακυβέρνηση» (ELOGE) σε 25 δήμους της Ελλάδας

Την Τετάρτη το  μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας η τελετή απονομής…