Άρθρο Localit 04 Οκτωβρίου, 2022

Στ. Πέτσας: Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων θυμίζει ότι ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας

Tο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στο Πάρκο Σχιστού, επισκέφθηκε σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, όπου ξεναγήθηκε  από τον πρόεδρο ΠΕΣΥΔΑΠ-ΔΙΚΕΠΑΖ, Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, στους ριζικά ανακαινισμένους χώρους, οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα «ΦιλόΔημος ΙΙ» – «Άργος» του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας συνομίλησε με εθελοντές και μέλη φιλοζωϊκών οργανώσεων και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της στο έργο για την ευζωία των αδέσποτων ζώων.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που γιορτάζουμε σήμερα, μας υπενθυμίζει ότι ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας. Ο ν. 4830/2021 είναι το βασικό εργαλείο για να επιτύχουμε έναν διττό στόχο: πρώτον, να διασφαλιστεί η ευζωία όλων των ζώων, και δεύτερον, να περιοριστεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων, μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και μέσω ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες. Και για πρώτη φορά επενδύουμε σημαντικούς πόρους για να πετύχουμε τον στόχο αυτό. Στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του προγράμματος “Άργος” για την Αυτοδιοίκηση, χρηματοδοτούμε τους δήμους προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες σχετικές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει για την διασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Ένα πρόγραμμα, συνολικού ύψους  40 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων και της ενίσχυσης  ύψους 5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεδομένου ότι οι στειρώσεις είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας για την άμεση μείωση του πληθυσμού τους».

Επίσης ο κ. Πέτσα ότι το υπουργείο  έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων (π.χ. ΚΥΑ του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, ΚΥΑ με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αδειοδότηση των καταφυγίων, ΚΥΑ με το υπουργείο Οικονομικών για την πάγια χρηματοδότηση των Δήμων), ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Παράλληλα σημείωσε ότι το υπουργείο αποδίδει μεγάλη σημασία στην αυστηροποίηση του πλαισίου ενάντια στην κακοποίηση των ζώων, στην καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (π.χ. Αυτοδιοίκησης, κτηνιάτρων, φιλοζωικών οργανώσεων, ελεγκτικών υπηρεσιών) και στα επιχειρησιακά σχέδια των δήμων προκειμένου να έχουμε μετρήσιμους δείκτες για την ευζωία των ζώων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εσωτερικών 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: 2 εκ. ευρώ σε 28 δήμους για σίτιση μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων

Το ποσό  των 2.033.653,81 ευρώ κατανέμεται σε 28 δήμους της χώρας για την κάλυψη της…

Υπουργείο Εσωτερικών 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: 15 εκ. ευρώ στους δήμους για στείρωση αδέσποτων σκύλων και γατών

Με το ποσό των 15 εκ. ευρώ επιχορηγούνται οι δήμοι της χώρας για δαπάνες σήμανσης…

Υπουργείο Εσωτερικών 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: 16 τα νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις που εξαιρούνται από την αυτοδίκαιη κατάργηση

Δέκα έξι  είναι  συνολικά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμω…