Το έργο κατασκευάστηκε με ΣΔΙΔ και πλέον λειτουργεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τα επόμενα 25 χρόνια
Τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, με την οποία ολοκληρώνεται το ενιαίο έργο της διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εγκαινίασε χθες στη Μεσσηνία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Ο κ. Παπασταύρου έκανε λόγο για ολοκληρωμένο πλέον σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι τρεις από τις 13 μονάδες διαχείρισης που λειτουργούν στη χώρα είναι στην Πελοπόννησο, ενώ επισήμανε ότι κατασκευάζονται ακόμα 24.
Ο υπουργός τόνισε ότι το έργο εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού και των επισκεπτών της περιφέρειας Πελοποννήσου και αποτελεί Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικής επένδυσης ύψους 167 εκατ. ευρώ.
Εστιάζοντας στα επιπλέον οφέλη που θα επιφέρει η λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, που κατασκεύασε και πλέον λειτουργεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας της, δηλαδή για τα επόμενα 25 χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, κλπ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπασταύρου, η μονάδα της Μεσσηνίας διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων από τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση της ταφής και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, παράγει «πράσινη» ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας. «Υπολογίζεται ότι παράγονται 5.400 MWh/έτος ενέργειας, η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1.500 οικογενειών», επισήμανε χαρακτηριστικά. Όπως είπε δε, πρόκειται για την τρίτη σε σειρά μονάδα, μαζί με τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της Αρκαδίας και της Λακωνίας, με τις τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων να είναι συνολικής δυναμικότητας επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως και να διαχειρίζονται και τα τρία βασικά ρεύματα αποβλήτων (ανακυκλώσιμα, σύμμεικτα και βιοαπόβλητα).