«Με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία του νέου αεροδρομίου η Κρήτη ολόκληρη αποκτά μια νέα αναπτυξιακή ταυτότητα», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας σήμερα στο Καστέλι, στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης για την μελέτη κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία του αεροδρομίου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, βουλευτών, δημάρχων, τοπικών φορέων, των αναδόχων της κατασκευάστριας εταιρείας, κ.α.
Νωρίτερα προσερχόμενος ο κ. Αρναουτακης στην εκδήλωση της υπογραφής συνομίλησε με τους διαδηλωτές έξω από το δημοτικό κτήριο, ενώ στη διάρκεια της ομιλίας του μετέφερε το αίτημα των διαδηλωτών και ζήτησε από τον υπουργό Μεταφορών να τους δεχτεί σε διάλογο.
“Η σημερινή ημέρα, ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την περιφέρεια Κρήτης, για όλους τους Κρητικούς. Σήμερα ξεκινά και επίσημα ένα μεγάλο ταξίδι, ένα ταξίδι από την Κρήτη στον κόσμο, με σταθμό το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, εδώ στο Καστέλλι.
Με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία του νέου αεροδρομίου η Κρήτη ολόκληρη αποκτά μια νέα αναπτυξιακή ταυτότητα.
Το αποτύπωμα αυτού του μεγάλου έργου θα μεταβάλει καθοριστικά τη θέση του νησιού στον παγκόσμιο χάρτη των αερομεταφορών. Με βεβαιότητα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο υποδομής, ένα έργο που αποδεικνύει πως όταν λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία».
Αναφερόμενος στη σημασία που έχει για την περιφέρεια Κρήτης το νέο αεροδρόμιο σημείωσε ότι:
- δίνει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της Κρήτης σε ετήσια βάση
- αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο του νησιού
- και ταυτόχρονα αποτελεί μια σημαντική επένδυση που θα προσφέρει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας σε σταθερή και μόνιμη βάση για τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε την πάγια θέση της περιφέρειας, «πως για τέτοια μεγάλα έργα υποδομής θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να ικανοποιούνται, στο μέτρο του εφικτού, οι ανάγκες και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών» τόνισε δε «πως το έργο θα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο. Θα πρέπει σε όλα τα στάδια να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία, να διασφαλιστεί παράλληλα ότι οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν θα αποζημιωθούν με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό».
Επίσης ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι το έργο του αεροδρομίου θα πρέπει να συνοδεύεται και από την κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου, κατάλληλου και ικανού να εξυπηρετήσει τα εκατομμύρια των επιβατών που σε ετήσια βάση θα ταξιδεύουν από το νέο αεροδρόμιο. Την ίδια στιγμή κρίνεται απαραίτητη και η κατάρτιση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής για την περιοχή τα επόμενα χρόνια, την υλοποίηση της οποίας θα στηρίξει η Περιφέρεια Κρήτης.