Τη λειτουργία στην Κρήτη Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας υπό την αιγίδα του ΕΟΔΥ για την πρόληψη και διαχείριση μεγάλων κρίσεων όπως, μολύνσεων, θεομηνιών, επιδημιών, πανδημιών, έθεσε ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης , μιλώντας στην σύνοδο των ιατρικών συλλόγων της χώρας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, με την διαδικτυακή παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ Χρήστου Χατζηχριστοδούλου και του καθηγητή ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα.
Η αναφορά του Περιφερειάρχη υπερτονίστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, λέγοντας ότι, σε κάθε περιφέρεια θα πρέπει να λειτουργήσουν Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων Δημόσιας Υγείας, τα οποία να έχουν σύνδεση με τα πανεπιστήμια, τους ιατρικούς συλλόγους ,τους φορείς υγείας, κ.α.
Την αναγκαιότητα αυτή επικρότησαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης, προσθέτοντας πως η σύσταση και λειτουργία του ειδικού συντονιστικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων στην Κρήτη είναι αναγκαία και αποτελεί θέση και πρόταση του ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου.
Στην σύνοδο συμμετείχε διαδικτυακά και ο καθηγητής παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος μίλησε για τις πλημμύρες και τα λοιμώδη νοσήματα.
Ενίσχυση του ΕΣΥ από την περιφέρεια Κρήτης
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε επίσης στην καλή συνεργασία της περιφέρειας με τους φορείς υγείας της Κρήτης για την έμπρακτη αναβάθμιση, στήριξη και ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας μέσω χρηματοδοτήσεων και έργων υποδομής και μάλιστα στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Όπως ανέφερε η περιφέρεια Κρήτης έχει διαθέσει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 23 εκ ευρώ για την ενίσχυση των φορέων της υγείας με νέο επικουρικό προσωπικό. Επίσης τα τελευταία χρόνια χρηματοδότησε έργα στον τομέα της υγείας, όπως η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Βενιζελείου Νοσοκομείου και τριών Περιφερειακών και πολυδύναμων Ιατρείων, την προμήθεια 24 ασθενοφόρων κ.α..
«Για όλους εμάς, ανέφερε, η ιατρική κοινότητα της Κρήτης, αλλά και της χώρας αποτελείται από ανθρώπους καταξιωμένους, από επιστήμονες που στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και βεβαίως από ανθρώπους που χάρη στη βαθιά επιστημονική τους γνώση διαχειρίζονται κρίσιμες καταστάσεις. Από επιστήμονες στους οποίους έχει επενδυθεί γνώση, δηλαδή, μια τεράστια κοινωνική περιουσία, ένα κοινωνικό κεφάλαιο. Οι γιατροί, όπως και όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας τα τελευταία χρόνια έγιναν οι φορείς της επανάστασης του ανθρωπισμού και της ευθύνης».