Άρθρο Localit 29 Ιουλίου, 2022

«Smart» στον πολιτισμό και τον τουρισμό γίνεται ο Δήμος Αρταίων

Στην αξιοποίηση τεχνολογιών υψηλής ποιότητας, μέσα και από την κατασκευή ειδικών ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών, προχωρά ο Δήμος Αρταίων ενώνοντας έτσι την ψηφιακή καινοτομία με την τουριστική προβολή και την ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της Άρτας.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Άρτας, ο Δήμος παρουσίασε τις καινοτόμες δράσεις για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Πρόκειται για ένα έργο με  προϋπολογισμό 207.160,94 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, ως συνέχεια των πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής.

Μέσα από μία αναλυτική παρουσίαση, με ζωντανή περιήγηση και βίντεο στις ψηφιακές εφαρμογές που υλοποιήθηκαν και το οποίο επιμελήθηκε ο ανάδοχος του έργου και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Πληροφορικής & Περιβαλλοντικών Πολιτικών του Δήμου Αρταίων, παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους η σκοπιμότητα και η χρηστικότητα του καινοτόμου έργου. Στην παρουσίαση βρέθηκαν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Άρτας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, φορείς του τουρισμού και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αρταίων.

Όπως ανέφερε σχετικά και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης: «Ως Δήμος αναπτύσσουμε και αξιοποιούμε εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουριστικού και πολιτιστικού ρεύματος στην πόλη μας. Χρειαζόμαστε, όμως, και την αγορά μαζί μας. Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους που διαμορφώνουν το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν».

Τα όσα υλοποιήθηκαν με το έργο είναι πολλά, σημαντικά και ψηφιακά καινοτόμα. Όπως:

– η σήμανση και τεκμηρίωση των αξιοθέατων του Δήμου με τοποθέτηση πινακίδων με κωδικούς QR και ραδιοφάρους Bluetooth

– επέκταση του δικτύου Wi-Fi με 40 επιπλέον σημεία στα όρια αυτών, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να συνδεθεί δωρεάν στις διαθέσιμες ιστοσελίδες και εφαρμογές του Δήμου, και να αξιοποιήσει τις νέες καινοτόμες εφαρμογές, αποκτώντας εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε στοιχεία πολιτισμού/ιστορίας, καθώς και σε μια σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες, για να σχεδιάσει εξατομικευμένες διαδρομές

– εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και αναβαθμισμένη ιστοσελίδα περιήγησης και προβολής των σημείων ενδιαφέροντος προσβάσιμες σε ΑμεΑ, οι οποίες περέχουν επιλογή γλώσσας, πληροφόρηση βάσει εντοπισμού θέσης, προτεινόμενες διαδρομές, αλλά και τον σχεδιασμό νέων, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη χρήση online/offline maps, την είσοδο σε multi media galleries, την άμεση επικοινωνία με άλλους χρήστες της εφαρμογής και τη διασύνδεση με κοινωνικά δίκτυα, διαβούλευση πολιτιστικών δράσεων και διασύνδεση με τις τοπικές επιχειρήσεις (Share&Win)

– ψηφιακή αποτύπωση 50 σημείων υψηλής πολιτισμικής αξίας και οργάνωση του υλικού το οποίο περιλαμβάνει κείμενα, φωτογραφίες, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, βίντεο 360 μοιρών σε ανάλυση 4Κ και εναέριες βιντεοσκοπήσεις σε αποθετήριο με δυνατότητα επέκτασης και διασύνδεσης με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ευρωπαϊκά αποθετήρια

– “ψηφιακό ξεναγό” επαυξημένης πραγματικότητας με τον οποίον μπορούν να περιηγηθούν στην πόλη

– τρισδιάσταση αναπαράσταση του Ιστορικού Γεφυριού και του Ναού της Παναγίας Παρηγορίτισσας, τα οποία ενσωματώθηκαν σε βιωματική εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, η οποία είναι διαθέσιμη για χρήση είτε μέσω σύγχρονων έξυπνων κινητών συσκευών και ειδικών γυαλιών (VR) ή μέσω προσωπικού υπολογιστή.

– λεπτομερείς τρισδιάστατες αναπαραστάσεις 10 εμβληματικών μνημείων και αντικειμένων καθώς και έγχρωμη τρισδιάστατη εκτύπωσή τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποκτήσουν μια βιωματική πλέον παρακολούθηση και αλληλεπίδραση με τα ψηφιακά εκθέματα.

Τέλος, όπως σημειώνεται όλη η πληροφορία παρέχεται με τη μορφή ανοικτού ψηφιακού περιεχομένου (open data).

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μισό εκατομμύριο γερμανικά μπαλκόνια διαθέτουν ηλιακούς συλλέκτες παραγωγής ρεύματος

Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο τα γερμανικά μπαλκόνια που διαθέτουν ηλιακών συλλεκτών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,…

Ενδιαφέρουν 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα μέλη από όλη την Ελλάδα στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες

Οχτώ επιπλέον δήμοι εντάχθηκαν στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες. Πρόκειται για τους δήμους Αγιάς, Αμυνταίου,…

Ενδιαφέρουν 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ο Καλαματιανός χορός και το Δρώμενο Ευετηρίας της Νέδουσας

Ο Καλαματιανός Χορός και το Καρναβάλι Καθαράς Δευτέρας στη Νέδουσα Ταΰγετου (Δρώμενο Ευετηρίας) συγκαταλέγονται στις…