Άρθρο Localit 08 Απριλίου, 2020

Σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών σε Χανιά και Ρέθυμνο καταγράφει διαδικτυακή έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης

 

Σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών στους δήμους Χανίων και Ρεθύμνου το χρονικό διάστημα από 16-22 Μαρτίου και πριν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία των πολιτών κατέγραψε διαδικτυακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 24-31 Μαρτίου 2020, στους δύο δήμους από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020 CIVITAS DESTINATIONS.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πολυτεχνείου στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 308 πολίτες με ικανοποιητική αντιπροσωπευτικότητα στην αναλογία φύλου και ηλικιών, επαγγελματικής δραστηριότητας, και τη σύνθεση του πληθυσμού κάθε δήμου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, την 3η εβδομάδα του Μαρτίου και σε σύγκριση με τον όγκο των μετακινήσεων τους κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, πριν δηλαδή την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας, το 72.7% του πληθυσμού έχει μειώσει τις μετακινήσεις του.

Ειδικότερα το 90.2% ελάττωσε τις καθημερινές μετακινήσεις του κατά τουλάχιστον 50% , ενώ το 72.7% του πληθυσμού έχει μειώσει τις μετακινήσεις του κατά τουλάχιστον 75% .

Οι πολίτες που απέφυγαν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους αυξήθηκαν κατά 10.7%, ενώ οι πολίτες που απέφυγαν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο αλλά ως συνεπιβάτες αυξήθηκαν κατά 39.3%.

Αντίστοιχα, σημαντική ήταν η επίπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο), το οποίο απέφυγαν 28.9% περισσότεροι πολίτες από αυτούς που δεν το χρησιμοποίησαν κατά το προηγούμενο δίμηνο (Ιανουάριος-Φεβρουάριος).

Λόγω της μειωμένης κίνησης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τη μετάβαση στην εργασία τους των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο στο δήμο Χανίων όσο και στο δήμο Ρεθύμνου. Το 70% των συμμετεχόντων από τα Χανιά και το 77.4% από το Ρέθυμνο χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για τη μετάβασή τους στην εργασία κατά την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου. Το ποσοστό αυτό ήταν 59.7% και 70.3% αντίστοιχα για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο περιορισμός των μετακινήσεων οφείλεται και στην αναστολή λειτουργίας καταστημάτων και χώρων πολιτισμού ή ψυχαγωγίας που ξεκίνησε την 16η Μαρτίου.

Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας ο διευθυντής του εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Η πανδημία, με τη δυναμική της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο στη βιώσιμη κινητικότητα, συνδέοντάς την άμεσα με την ανθρώπινη επιβίωση. Με βάση τα σημερινά δεδομένα απαιτείται πολύ σημαντικός χρόνος, ώστε η κινητικότητα να επανέλθει στη γνώριμή μας μορφή, ίσως ποτέ ξανά την ίδια. Τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά, ειδικά στα θέματα μαζικών μεταφορών και συνεπιβατισμού. Για το σχεδιασμό του μέλλοντος μας για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια του πληθυσμού σε μελλοντικούς μαζικούς και πλανητικούς κινδύνους που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία. Οφείλουμε όλοι μας να ετοιμαστούμε για την επόμενη – εξαιρετικά δύσκολη – μέρα».

Δείτε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιωάννινα: Εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για τη μεταστέγαση των Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε ο Δήμος Ιωαννιτών από το υπουργείο Εσωτερικών για…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

Ανοικτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια, για την εορταστική περίοδο, στις επτά Δημοτικές Ενότητες της πόλης,…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιδείνωση του καιρού από σήμερα με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά όλης της χώρας, καθώς και…