Η Σερβία έχει εκδώσει περίπου 107.000 δελτία ταυτότητας, την τελευταία επταετία, για πολίτες της από την κοινότητα των Ρομά, αλλά πολλά μέλη αυτής παραμένουν νομικά αόρατα, τονίστηκε, σε χθεσινή συνάντηση στο Βελιγράδι, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στη Σερβία.
Η εκτελεστική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Praxis Ίβανα Κόστιτς δήλωσε ότι η οργάνωση έχει παράσχει νομική βοήθεια για την έκδοση 13.850 ταυτοτήτων, περίπου 3000 δηλώσεων (παλαιών) γεννήσεων στα ληξιαρχεία, που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ έως σήμερα κ.ά.
“Οι ‘αόρατοι άνθρωποι’ γίνονται ολοένα και λιγότεροι, αλλά μας έχουν μείνει ορισμένες αρκετά δύσκολες υποθέσεις ανθρώπων που δεν ήταν σε εγρήγορση ώστε να ζητήσουν από μόνοι τους βοήθεια” τόνισε η κ. Κόστιτς. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ιβάν Μπόσνιακ δήλωσε ότι το αρμόδιο υπουργείο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο συνήγορος του πολίτη και μη κυβερνητικές οργανώσεις εργάζονται από κοινού προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται μ’ αυτούς τους “νομικά αόρατους ανθρώπους”, δηλαδή αυτούς που δεν έχουν κάποιο στοιχείο ταυτότητας.
“Ο αριθμός των νομικά αόρατων ανθρώπων έχει μειωθεί σε λογικά επίπεδα την τελευταία διετία. Λάβαμε θετικά σχόλια στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου (για την αντιμετώπιση της κατάστασης) και αποτελούμε καλό παράδειγμα για την περιοχή, όπου, όπως και στη Σερβία, τα ζητήματα αυτά δεν έχουν επιλυθεί” υπογράμμισε ο κ. Μπόσνιακ και πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί.
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Σερβία Ντάβορ Ράκο επεσήμανε ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο στερούνται υπηκοότητας και πως οι μισοί εξ αυτών είναι παιδιά. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον εναπομείναντα αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους το πρόβλημα στη Σερβία, αλλά είναι σημαντικά μικρότερο από ό,τι πριν από μία επταετία, υπογραμμίστηκε στη συνάντηση.
“Ως νομικά αόρατοι άνθρωποι, δεν μπορούν να εξασκούν τα δικαιώματά τους αλλά ούτε και τις υποχρεώσεις τους” παρατήρησε ο κ. Ράκο. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής συνήγορος του πολίτη Ρόμπερτ Σέπι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, οι δράσεις έχουν καρποφορήσει και ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με επισκέψεις σε καταυλισμούς Ρομά και προσκλήσεις που θα απευθύνονται σε άτομα χωρίς δελτία ταυτότητας να καταγραφούν στα ληξιαρχεία, με δωρεάν νομική βοήθεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ