Στη Σερβία και τη Βοσνία, περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και χιλιάδες άλλοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν υπερχείλιση των υδάτων ποταμών και τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων.
Ο απολογισμός των νεκρών μόνο στη Βοσνία έχει φθάσει τους 19, περιλαμβανομένων και εννέα που εντοπίστηκαν το Σάββατο, όταν το νερό υποχώρησε από τη βορειοανατολική πόλη Ντομπόι.
Στο κέντρο της σερβικής πόλης Ομπρένοβατς ,που έχει 24.000 κατοίκους και βρίσκεται 32 χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου, το νερό έφθασε μέχρι τον τέταρτο όροφο των πολυκατοικιών.
Δεκάδες χιλιάδες σπίτια στη Σερβία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αφού η δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης διέκοψε την παροχή για λόγους ασφάλειας και περίπου 150.000 στη Βοσνία όπου η Ντομπόι ήταν η πόλη που επλήγη περισσότερο.
Στη βοσνιακή συνοριακή πόλη Μπιγελίνα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως θα απομακρύνουν 10.000 ανθρώπους. Περισσότεροι από 15.000 έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις εστίες τους στη Σερβία.
Στη Βοσνία, ελικόπτερα απομάκρυναν τους κατοίκους των βόρειων πόλεων Σάματς και Μοντρίτσα, ενώ φορτηγά και μπουλντόζες μετέφεραν τρόφιμα στις περισσότερο πληγείσες περιοχές.
Περίπου 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μωρά, έγκυες, ανάπηροι και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από την περιοχή Ζελιένζο Πόλιε στην κεντρική Βοσνία, όπου εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν από κατολισθήσεις.
Στη Σερβία τρεις πόλεις απειλούνται από τα νερά του ποταμού Σάβα
Προσπάθειες καταβάλλονται για να σωθούν οι πόλεις Σάμπατς, Μπάριτς και Σρέμσκα Μίτροβιτσα οι οποίες απειλούνται από τα νερά του ποταμού Σάβα που υπερχείλισε σε πολλά σημεία. Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Σάβα ξεπέρασε κατά 6,5 μέτρα το όριο ασφαλείας, κάτι που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Από χθες βράδυ ο στρατός, η πυροσβεστική, η αστυνομία και χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη τη Σερβία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης, προσπαθούν με αναχώματα από τσουβάλια με άμμο να συγκρατήσουν το νερό στην κοίτη του ποταμού.
Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς από χθες βράδυ βρίσκεται στο Σάμπατς και βοηθάει στην εκκένωση του πληθυσμού.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες από τις πόλεις που απειλούνται φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στο Βελιγράδι και σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Η κυβέρνηση της Σερβίας απηύθυνε έκκληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, αντλίες νερού, βάρκες και τρόφιμα. Στη Σερβία ήδη βρίσκονται σωστικά συνεργεία από τη Ρωσία, τη Σλοβενία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, ενώ αναμένεται να φτάσουν ειδικές ομάδες διάσωσης από την Αυστρία και τη Γερμανία. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, είναι επείγουσα ανάγκη τα σωστικά συνεργεία να φτάσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα στους αποκλεισμένους οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της αντοχής, χωρίς πόσιμο νερό και τροφή.
Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι υπάρχουν νεκροί και εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά, αν δεν φτάσουν σύντομα τα σωστικά συνεργεία σε όλες τις περιοχές που πλημμύρισαν. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας αρνήθηκε να ανακοινώσει πόσοι θάνατοι από τις πλημμύρες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, δηλώνοντας ότι οι αρχές δεν θα προβούν σε καμία ανακοίνωση όσο διαρκούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και μέχρι να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ