Με βασικό αντικείμενο τον σχεδιασμό των δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών για τη αντιπυρική περίοδο συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Αν. Αττικής.
Σκοπός της συνάντησης ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων στην εκτέλεση των έργων και των δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας άμεσης προτεραιότητας στην αντιμετώπιση κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφερόμενος ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Π. Φιλίππου στην αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει την 1η Μαΐου, δήλωσε ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών καθώς προχώρησε έγκαιρα στην προετοιμασία και τον συντονισμό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στις αποψιλώσεις των επαρχιακών οδών, ενημερώνοντας τους παραβρισκόμενους ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες (μετά το άνοιγμα των προσφορών) θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου. Μίλησε επίσης για τα μηχανήματα έργου και τα πυροσβεστικά οχήματα που έχει παραχωρήσει η Αντιπεριφέρεια διαμέσου προγραμματικών συμβάσεων σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τόσο στην πρόληψη (συντήρηση αγροτικού και δασικού δικτύου) όσο και στην καταστολή (πυρόσβεση, διάνοιξη δασικών οδών). Επισήμανε ότι η Περιφέρεια διαθέτει μητρώο μηχανημάτων έργου ιδιωτών (υδροφόρες και εκσκαφικά μηχανήματα) για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και αναφέρθηκε στη λήψη όλων των μέτρων πυροπροστασίας – πυρασφάλειας για τις κατασκηνώσεις που λειτουργούν σε περιοχές εντός της χωρικής της αρμοδιότητας και την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλίππου τόνισε το πολύτιμο έργο των εθελοντών, οι οποίοι αποτελούν βασικό κομμάτι στον κρίκο της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης και δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται πάντα στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει το γενικό πρόσταγμα για την κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά και στο πλευρό όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για να προσφέρει τη βοήθειά της όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.
Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Αναστάσιος Γιώτης, αναφέρθηκε στις δράσεις – ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς κατά την αντιπυρική περίοδο και συγκεκριμένα:
- Έργα αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων.
- Καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου.
- Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους.
- Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.
- Επιτήρηση δασών – μικτές περιπολίες από τους Δήμους και τις εθελοντικές οργανώσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός.
- Μέτρα λήψης προστασίας κατασκηνώσεων.
- Συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών και μέσων.
- Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.
- Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων.
- Προληπτική Απαγόρευση Κυκλοφορίας.
- Ενημέρωση κοινού για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο πυρκαγιών.
- Σύγκληση ΣΤΟ στους Δήμους.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής Υποστράτηγο κ. Αχιλλέα Τζουβάρα αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση όπου εκτέθηκαν όλες οι ενέργειες που έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και αναζητήθηκαν οι τρόποι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.