Σε τουλάχιστον 1700 υπολογίζονται οι υπάλληλοι που τελικώς θα βγουν σε διαθεσιμότητα, με τους 800 να προέρχονται από τους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ο αριθμός των επίορκων που ετέθησαν σε αργία υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700.
Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία μετακινήσεων των υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, καθώς – όπως διαμηνύεται από το υπουργείο – τα κενά στη δημόσια διοίκηση είναι πολλά, πολλαπλάσια από τον αριθμό εκείνων που οδηγήθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Η απορρόφηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα γίνει κατά κύματα, με τις διαδικασίες κάλυψης των πρώτων 500 θέσεων διοικητικού προσωπικού σε υπηρεσίες αιχμής, να αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά από αξιολόγηση από την τριμελή επιτροπή.
Τα κριτήρια που θα μοριοδοτούνται θα είναι η συνάφεια της θέσης με τα καθήκοντα που είχε ο υπάλληλος πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα, η προϋπηρεσία και η εμπειρία του, τα εκπαιδευτικά προσόντα, η εντοπιότητα και η οικογενειακή κατάσταση.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα υπάρξει και δεύτερο κύμα προκειμένου να καλυφθούν άλλες 1500 θέσεις διοικητικών καθηκόντων.
Το υπουργείο έχει άλλωστε ζητήσει από τους φορείς να γνωστοποιήσουν τα κενά που έχουν, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις υπαλλήλων. Τα περισσότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται στον ΕΟΠΠΥ όπου φθάνουν τις έξι χιλιάδες, ενώ τουλάχιστον 1000 κενά εντοπίζονται και στα ΚΕΠ.
Επίσης στο πλαίσιο των αθρόων μετακινήσεων υπαλλήλων, μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων που θα γίνουν το προσεχές διάστημα, αναμένεται να μετακινηθούν στην προστασία του πολίτη χιλιάδες ένστολοι που σήμερα ασχολούνται με διοικητικά και όχι αστυνομικά καθήκοντα, ενώ ανάλογες μετακινήσεις θα υπάρξουν και στο χώρο της Παιδείας, ώστε οι εκπαιδευτικοί που καλύπτουν διοικητικές θέσεις να γυρίσουν στα σχολεία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως μαζί με την κινητικότητα ξεκινά και η “οδύσσεια” όσων υπαλλήλων βγήκαν σε διαθεσιμότητα, μετά την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, αν και περιλαμβάνονταν στις εξαιρέσεις του νόμου. Στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε δήμους που δεν απέστειλαν στοιχεία και θα πρέπει τώρα οι ίδιοι να αποδείξουν, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα, ότι αδίκως συμπαρασύρθηκαν από τις ρυθμίσεις περί διαθεσιμότητας και ως εκ τούτου οι περικοπές που είχαν στο μισθό τους θα πρέπει να “διορθωθούν”.