Άρθρο Localit 14 Μαρτίου, 2024

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της HVA για διαχείριση υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο της κύριας έκθεσης της  Ολλανδικής εταιρίας HVA για τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το σχέδιο φέρει τον τίτλο: DRAFT MASTER PLAN “WATER MANAGEMENT IN THESSALY IN THE WAKE OF STORM DANIEL How to Address Thessaly’s Water-Related Agricultural Challenges”, έχει συνταχθεί στην αγγλική γλώσσα, αναπτύσσεται σε 6 βασικά κεφάλαια και συνολικά 397 σελίδες και έχει αναρτηθεί στον Διαδικτυακό Τόπο Δημόσιας Διαβούλευσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το σχέδιο της κύριας έκθεσης θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 29/3.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των Ολλανδών ειδικών:

  • Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία οφείλονται κυρίως στην κατακερματισμένη διακυβέρνηση των υδάτων της περιοχής. Η έλλειψη μιας κεντρικής Αρχής Λεκάνης Απορροής που θα μπορούσε να λαμβάνει κεντρικά αποφάσεις που να έχουν συνοχή μεταξύ τους και να συντονίζει τη διαδημοτική συνεργασία κατέστησε τη διαχείριση του νερού αναποτελεσματική.
  • Πρέπει να ληφθούν τόσο τα άμεσα και αναγκαία μέτρα (no-regret measures) για την προστασία της Θεσσαλίας από μελλοντικές πλημμύρες και την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης νερού, όσο και οι αναγκαίες μακροπρόθεσμες λύσεις για έργα υποδομής, για αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές αλλά και για το πως να επιτευχθούν αλλαγές στην ψυχοκοινωνική νοοτροπία των Θεσσαλών αγροτών.
  • Η υλοποίηση αυτών των μέτρων, θα συμβάλλει όχι μόνο στην αποτροπή σοβαρών επιπτώσεων από ανεξέλεγκτες ξαφνικές πλημμύρες και την επίλυση των προβλημάτων λειψυδρίας στη Θεσσαλία, αλλά θα ωθήσει επιπλέον και θα αναβαθμίσει τον γεωργικό τομέα της περιοχής σε πιο ανταγωνιστικό επίπεδο, ώστε η περιοχή να ακμάσει μακροπρόθεσμα.
  • Οι αγρότες και κάτοικοι της Θεσσαλίας πρέπει να ενωθούν και να χαράξουν έναν δρόμο που θα δείξει σε όλη την Ευρώπη το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες προκλήσεις με ενότητα.
  • Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πρέπει επίσης να αποδεχθούν, όπως έχουν αναγκαστεί να κάνουν και οι κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά από σοβαρές πλημμύρες, ότι κάποιες περιοχές θα πρέπει να παραχωρηθούν προκειμένου να δοθεί χώρος στα ποτάμια.
  • Οι αναγκαίες θυσίες για μια τέτοια προσπάθεια αποδίδονται πολύ καλά και με συμπυκνωμένο τρόπο μέσα από την ιστορική ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ όταν εφήρμοσε μέτρα λιτότητας για να σώσει τη βρετανική οικονομία: “Ναι, το φάρμακο είναι πικρό και βαρύ, αλλά ο ασθενής το χρειάζεται για να ζήσει”.

 

Διαβάστε τη Σύνοψη της κύριας έκθεσης της Ολλανδικής εταιρίας HVA

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 02 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Καβάλας: Μεταφορά γνώσης για τα Κέντρα Δημιουργικής Επανάχρησης στο πλαίσιο του προγράμματος CURE+

Διαδικτυακά σεμινάρια υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος CURE+, τον περασμένο Μάρτιο Απρίλιο και Ιούνιο, με…

Ενδιαφέρουν 02 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το FINISH και η πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» ταξίδεψαν στην Τήλο

Οι κάτοικοι της Τήλου υποδέχτηκαν την πρωτοβουλία «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» και δεσμεύτηκαν…

Ενδιαφέρουν 02 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοιχτά σχολικά προαύλιο στον Άλιμο όλο το καλοκαίρι

Ανοιχτά θα είναι τα προαύλια όλων των σχολείων του Αλίμου (Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων) και κατά…